ANA13-Ellada

01/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Ελλάδα το 2013

Το 2013 ήταν ουσιαστικά η πρώτη χρονιά της συνεταιριστικής «Εφημερίδας των Συντακτών». Για τον λόγο αυτό, αποφασίσαμε στις σελίδες της Ελλάδας, να δώσουμε τον λόγο σε κάθε συντάκτη και συντάκτρια από μας για να γράψει εκείνο που θεώρησε ότι ήταν το πιο δυνατό από τα θέματα που χειρίστηκε στην «Εφ.Συν.».
      Pin It

Το 2013 ήταν ουσιαστικά η πρώτη χρονιά της συνεταιριστικής «Εφημερίδας των Συντακτών». Για τον λόγο αυτό, αποφασίσαμε στις σελίδες της Ελλάδας, αντί για την καθιερωμένη ανασκόπηση των σημαντικών γεγονότων της χρονιάς, να δώσουμε τον λόγο σε κάθε συντάκτη και συντάκτρια από μας για να γράψει εκείνο που θεώρησε ότι ήταν το πρωταρχικό, το σημαντικό, το πιο δυνατό από τα θέματα που χειρίστηκε στην «Εφ.Συν.». Πάντα φυσικά συνοδεία φωτογραφιών, πολλές από τις οποίες τράβηξε ο συνάδελφος Μάριος Βαλασόπουλος. Μια υποκειμενική, λοιπόν, δημοσιογραφική επισκόπηση με τις καλύτερες ευχές από εμάς, τους συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ για ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, στους αναγνώστες μας.

 

Σκουριές: Η ΜΑΤωμένη «επένδυση»

 

Βρεθήκαμε στη Χαλκιδική μετά το χτύπημα στο εργοτάξιο των Σκουριών τον Φλεβάρη. Οι καμπάνες του χωριού που χτυπάνε κάθε φορά που κάποιος συλλαμβάνεται ή απελευθερώνεται, οι «εξαφανίσεις» των κατοίκων με προσαγωγές, η παράνομη λήψη γενετικού υλικού, η άγρια καταστολή, το ασφυκτικό κλίμα παρακολουθήσης – όλα αυτά ήταν σαφείς ενδείξεις ότι κάτι «μεγάλο» παίζεται στις Σκουριές.

 

Η Χαλκιδική συμπυκνώνει το ελληνικό πρόβλημα: μια σκανδαλώδης μεταβίβαση δημόσιας περιουσίας έναντι πινακίου φακής, μια «επένδυση» που έγινε με αδιαφανείς διαδικασίες, ένα πείραμα καταστολής και κατάλυσης του κράτους δικαίου. Στον πόλεμο μιας επιχείρησης εναντίον μιας κοινωνίας, επιστρατεύτηκαν και τα ΜΜΕ. Η «Εφ.Συν.» έχει την πολυτέλεια της ελευθερίας να δίνει φωνή σε εκείνους που τα ΜΜΕ φιμώνουν και λοιδορούν.

 

Ετσι, μια δημοσιογραφική αποστολή 3 ημερών κατέληξε να φτάσει τις 75! Οι συγκλονιστικότερες μαρτυρίες ήρθαν από μαθητές που προσήχθησαν, φοιτητές που κακοποιήθηκαν, παιδιά που κατέληξαν στο νοσοκομείο. Βία είναι να μην ξέρεις πού βρίσκεται ο γονιός σου για ώρες, βία είναι να παρακολουθείται η ζωή σου από ασφαλίτες, βία είναι να φοβάσαι να μείνεις μόνος σου στο σπίτι το βράδυ ή να κυκλοφορήσεις στον δρόμο.

 

Την Τσικνοπέμπτη 150 κρανοφόροι εισέβαλαν στο χωριό, το έπνιξαν στα χημικά, μπούκαραν σε δεκάδες σπίτια μπροστά στα μάτια έντρομων παιδιών, έκαναν δεκάδες προσαγωγές. Δεν δίστασαν να εκτοξεύσουν δακρυγόνα ακόμη και μέσα στο σχολείο, αλλά ο υφυπουργός Παιδείας στη Βουλή ισχυρίστηκε ότι… δεν γνώριζε το περιστατικό, όπως και οι περισσότεροι δημοσιογράφοι που εκείνη τη μέρα… ανακάλυψαν την Ιερισσό. Την επομένη η «Εφημερίδα των Συντακτών» έφτανε αισίως στο 100ό της φύλλο με τον τίτλο «Ιερισσός: ειδική ζώνη καταστολής».

 

Ντίνα Δασκαλοπούλου

 

………………………………………..

 

 

Η Χρυσή Αυγή δολοφονεί (και) τον Παύλο

 

Νεκροταφείο Σχιστού 19 Σεπτεμβρίου 2013. Βουβός πόνος, οργή και μια υπόσχεση μνήμης. Για τον Παύλο, τον δικό τους Killah P. Μια πολιτική δολοφονία ενός αντιφασίστα εργάτη και μουσικού. Η αφορμή για την πολιτική δίωξη του ναζιστικού μορφώματος. Η παραδοχή ότι η ρατσιστική βία είναι υπαρκτή όχι ως συνισταμένη ανεγκέφαλων, αλλά ως εγκληματική οργάνωση.

 

Μια μέρα πριν από την κηδεία, στη μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση, χάνει το μάτι του ο αναρχικός Γαβριήλ Α. από αστυνομική βολή χειροβομβίδας κρότου-λάμψης. Την ίδια ώρα, «αγανακτισμένοι» πολίτες -αναγνωρισμένοι πλέον χρυσαυγίτες- βιαιοπραγούν προστατευόμενοι από διμοιρίες ΜΑΤ.

 

Την επομένη της δολοφονικής απόπειρας κατά των μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα (λίγες μέρες πριν) στην πλατεία Ηρώων ο -άνεργος- κόσμος διάβαζε απροκάλυπτα τον «Στόχο» και την επίσημη εφημερίδα της Χ.Α. Συνθήματα μίσους στους τοίχους και επιθετικά βλέμματα. Στα καφενεία μπερδεμένες αφηγήσεις για την κρίση, την ανεργία, την τρόικα, τους μετανάστες, τους αριστερούς. Είχε περάσει ένας μήνας από την εξαγγελία δημιουργίας χρυσαυγίτικου σωματείου στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. «Θέλανε νεκρό χθες το βράδυ», έλεγαν τότε οι μάρτυρες-θύματα της επίθεσης.

 

Ως πολίτες (και ως δημοσιογράφοι) το 2013 γίναμε θεατές μιας βίας μαζικής, οργανωμένης, στοχευμένης, τοξικά φαντασμαγορικής: καθημερινές επιθέσεις σε μετανάστες, μπραβιλίκια, πληρωμένα συμβόλαια, τάγματα εφόδου που δρούσαν σαν διωκτικές ομάδες, περιπολίες, ρατσιστική βία στα σχολεία, θεσμικός ρατσισμός.

 

Αμφιάλη, Δεκέμβρης 2013. Στη συμβολή Γρηγορίου Λαμπράκη και Παύλου Φύσσα η μνήμη συναντά μια κοινωνία στην οποία ο φασισμός μοιάζει να είναι η νέα κανονικότητα. Ακόμα και αν η ηγεσία της νεοναζιστικής οργάνωσης είναι στη φυλακή. Στη γιορτινή αιθαλο-καπνισμένη Αθήνα ένα ζευγάρι ηλικιωμένων Πακιστανών αναζητά το παρελθόν του νεκρού γιου τους. Τον έλεγαν Σεχζάτ Λουκμάν, 26 χρόνων, μετανάστης. Δολοφονήθηκε στις 17 Ιανουαρίου του 2013 στα Κάτω Πετράλωνα. Αυτήν την ιστορία δεν θα τη ξεχάσουμε. Αυτούς που δεν μάθαμε καν το όνομά τους;

 

Κ. Ζαφ.

 

…………………………………………

 

 

Το ναζιστικό μόρφωμα ξεσκεπάζεται

 

Μία έρευνα που διήρκεσε μόνο πέντε μέρες και διενεργήθηκε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπο Βουρλιώτη, στάθηκε ικανή να καταδείξει τις εγκληματικές διαστάσεις της δράσης της Χρυσής Αυγής.

 

Ο έμπειρος εισαγγελικός λειτουργός, αξιοποιώντας στοιχεία από δεκάδες ανοιχτές δικογραφίες, στις οποίες εμπλέκονταν μέλη της Χρυσής Αυγής, «έδεσε» το κακούργημα του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα (εγκληματική οργάνωση), ενώ «αρω γοί» στην έρευνα του στάθηκαν και τα «βαθιά λαρύγγια» της Χρυσής Αυγής, καθώς στο πρόσφατο παρελθόν είχαν υπάρξει μέλη της. Οι μυστικοί μάρτυρες, που γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα, έδωσαν στοιχεία για την οργάνωση και εκτέλεση συγκεκριμένων επιθέσεων τόσο σε επίπεδο φυσικών όσο και σε επίπεδο ηθικών αυτουργών (καθοδηγητών).

 

Τα ξημερώματα του Σαββάτου 28 Σεπτεμβρίου 2013, ξεκινά ένα μπαράζ συλλήψεων με τον αρχηγό του ναζιστικού μορφώματος Νίκο Μιχαλολιάκο και ακόμα πέντε βουλευτών εκ των οποίων οι Γιάννης Λαγός, Χρήστος Παπάς, και ο «Führerprinzip» μετά τις απολογίες τους προφυλακίζονται, ενώ οι Νίκος Μίχος, Ηλίας Κασιδιάρης και Ηλίας Παναγιώταρος αφήνονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

 

Η έρευνα περνά σε δύο γυναίκες εφέτες ανακρίτριες, οι οποίες αποδίδουν τη βαριά κατηγορία της διεύθυνσης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και στους Παν. Ηλιόπουλο, Στάθη Μπούκουρα και Γ. Γερμενή, οι οποίοι έχουν λάβει προθεσμία για να απολογηθούν στις 11 Ιανουαρίου 2014.

 

Δικαστικές πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποδοθεί τελικά στους εμπλεκόμενους και η κατηγορία για προπαρασκευαστικές πράξεις κατάλυσης του δημοκρατικού πολιτεύματος, σύμφωνα με το άρθρο 135 του Ποινικού Κώδικα.

 

Μαρ. Δήμα

 

………………………………………………………….

 

ΕΡΤ, ο πρώτος «ξαφνικός θάνατος»

 

ertΗταν ο πρώτος «ξαφνικός θάνατος» στον δημόσιο τομέα με απίστευτα αντανακλαστικά αλληλεγγύης. Αν έπεφτε η ΕΡΤ, εύκολα θα «έπεφταν» και οι άλλοι, όπως και έγινε (δήμοι, Παιδεία, Υγεία). 11 Ιουνίου έπεσε το μαύρο!

 

Σοκ και δέος για το ενημερωτικό και πολιτιστικό μπλακ άουτ αλλά και για τους 2.700 εργαζομένους που έμεναν στον δρόμο. Η «Εφ.Συν.» βρέθηκε στο μέγαρο από την πρώτη στιγμή, στις συνελεύσεις δημοσιογράφων και τεχνικών, ακούγοντας τις αγωνίες τους. Τους είδε να αψηφούν την κούραση και τα οικονομικά εμπόδια που έφερε η ανεργία και να εκπέμπουν πρόγραμμα σε καθημερινή βάση. Η ΕΡΤ είναι ένα αυτοδιαχειριζόμενο πείραμα που πέτυχε. Εγινε φορέας αληθινά ανεξάρτητης ενημέρωσης και βήμα έκφρασης για όλους τους πολίτες. Εγινε πραγματικά δημόσια.

 

Ξημερώματα 7ης Νοεμβρίου μπήκε το λουκέτο. Τα ΜΑΤ κατέλαβαν τον χώρο στο όνομα της νομιμότητας, αλλά σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές καμία αξιόποινη πράξη δεν υπήρξε από τους εργαζομένους. Η ΕΡΤ έκλεισε για να συμπληρωθούν οι αριθμοί στις απολύσεις, ενώ παρουσιάστηκε ως σύμβολο διαφθοράς από εκείνους που μέχρι χθες διόριζαν στο Ραδιομέγαρο προσωπικό ειδικών θέσεων και ειδικών μισθών.

 

Γ. Μπασκ.

 

………………………………………..

 

Ναυτικοί σε ομηρία

 

Οι εγκαταλελειμμένοι απλήρωτοι ναυτικοί που ζούσαν μέσα στα πλοία, αφού είχαν κηρύξει επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα που τους χρωστούσαν οι πλοιοκτήτριες εταιρείες, «σημάδεψαν» τη ναυτιλία το 2013.

 

Τα περιστατικά ήταν πολλά, εκείνο όμως που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση με διεθνείς διαστάσεις, ήταν η υπόθεση με το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Πηνελόπη Α» στο λιμάνι της Ραφήνας. Πενήντα πέντε ναυτεργάτες έμειναν μέσα στο πλοίο για τρεις μήνες, χωρίς ρεύμα, νερό και τροφοδοσία, δίνοντας έναν αγώνα σκληρό και άνισο για να καταφέρουν να πάρουν τα οφειλόμενα. Πάλεψαν με το κρύο, το σκοτάδι, τη μοναξιά, ακόμα και με τα καιρικά φαινόμενα. Κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής κακοκαιρίας κόπηκαν οι κάβοι του πλοίου και οι ναυτικοί κινδύνεψαν άμεσα.

 

Μετά την απίστευτη ταλαιπωρία, την εισαγγελική παρέμβαση, ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ του BBC και την κινητοποίηση ναυτεργατικών σωματείων, ο υπουργός Ναυτιλίας παρενέβη και με απόφασή του τέθηκαν οι «όμηροι» υπό καθεστώς προστασίας λαμβάνοντας ένα μέρος των δεδουλευμένων τους από το ΝΑΤ. Μια μικρή νίκη και ο αγώνας συνεχίζεται…

 

Χρ.Παπ.

 

………………………………………………………………….

 

Μπουλούτ Γιαϊλά: η απαγωγή της ΕΛ.ΑΣ.

 

Τον έδειραν, τον απήγαγαν μέσα στο κέντρο της Αθήνας και τον πέρασαν παράνομα στα σύνορα παραδίδοντάς τον στις τουρκικές Αρχές. Τον λένε Μπουλούτ Γιαϊλά και είναι Κούρδος πολιτικός πρόσφυγας. Θύμα βασανιστηρίων στην Τουρκία, όπως και η πλειονότητα των συντρόφων του, αιτών πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.

 

Ηταν 30 Μαΐου 2013. Μετά τη δημοσιοποίηση αφηγήσεων αυτοπτών μαρτύρων στην «Εφ.Συν.» η Εισαγγελία Πρωτοδικών ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για τη μαφιόζικη απαγωγή, στην οποία συμμετείχε όχημα της ΕΛ.ΑΣ. Γκανγκστερική απαγωγή – φαστ τρακ έκδοση κατόπιν συμφωνίας (;) ως απάντηση στις δικαστικές αποφάσεις μη απέλασης των πολιτικών προσφύγων στην Τουρκία.

 

Μια χρονιά που σημαδεύτηκε από το πογκρόμ συλλήψεων Κούρδων πολιτικών προσφύγων στη χώρα μας, οι οποίες αυξήθηκαν γεωμετρικά μετά τη συνάντηση Ερντογάν – Σαμαρά τον Μάρτιο. Αριστεροί αγωνιστές, στο στόχαστρο μυστικών υπηρεσιών Ελλάδας-Τουρκίας-ΗΠΑ- ένα βήμα πριν από τον θάνατο εξαιτίας των απεργιών πείνας.

 

Την ίδια ώρα, στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στο Λαύριο 270 υποσιτισμένοι πρόσφυγες -με 85 ανήλικα παιδιά- επιβιώνουν από…τύχη και αλληλεγγύη.

 

Κ.Ζαφ.

 

………………………………………..

 

 

Καληνύχτα, Κεμάλ

 

Μια χρονιά εκβιασμών και τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών και όχι μόνο: επιστράτευση, πειθαρχικές διώξεις, απόλυση καθηγήτριας από το Κολέγιο Αθηνών μετά από 21 χρόνια θετικής αξιολόγησης (επειδή έπιασε τον γιο του Σαμαρά να αντιγράφει), για να αναφέρουμε μερικά από τα ορατά κρούσματα. Πιο ύπουλο όμως είναι το αποτύπωμα που αφήνει ο φόβος στο παιδαγωγικό έργο. Ενα έργο που συχνά περιορίζεται από εξωθεσμικές παρεμβάσεις συντηρητικών και ακροδεξιών κύκλων. Πώς αλλιώς να ερμηνευθεί η ακύρωση εικαστικού προγράμματος για την προσφυγιά σε δημοτικό σχολείο της προσφυγούπολης Ν. Φιλαδέλφειας, έπειτα από ερώτηση χρυσαυγίτη βουλευτή; Πώς να ερμηνευθεί η περίπτωση δασκάλας μουσικής που κατηγορήθηκε από γονέα και διευθύντρια για «ισλαμική προπαγάνδα», επειδή δίδασκε τον «Κεμάλ» των Χατζιδάκι-Γκάτσου;

 

Το ότι η δασκάλα επέλεξε να δημοσιοποιήσει την εξωφρενική αυτή είδηση μισαλλοδοξίας και άγνοιας στο facebook και όχι στον σύλλογό της, λέει πολλά για το μέχρι πού φτάνει ο μηχανισμός της δυσπιστίας και της αυτολογοκρισίας. Κυρίως, όμως, μέσα στη γελοιότητά της, μας δείχνει πόσο επικίνδυνο είναι το κοκτέιλ εξωθεσμικού ρατσισμού και θεσμικού αυταρχισμού.

 

Α.Τζ.

 

……………………………………………………………………………

 

Αδωνις, ο υπουργός που «παίζει» με την υγεία

 

Παίζει με τη δημόσια υγεία του Ελληνα πολίτη από τη στιγμή που ανέλαβε μέχρι και σήμερα ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης. «Παίζει» με ένα κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα και τους νόμους δικαίωμα, με επιπολαιότητα ή χωρίς την πρέπουσα σοβαρότητα, ό,τι κι αν επιβάλλει το Μνημόνιο. Κατάργησε οκτώ νοσοκομεία, τρία ψυχιατρεία και ολόκληρο τον πάροχο υπηρεσιών υγείας (ΕΟΠΥΥ), μέσα στους λίγους μήνες που βρίσκεται στο τιμόνι του υπουργείου Υγείας.

 

Παίζει και με τις λέξεις ο υπουργός, βαφτίζοντας τις καταργήσεις δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας «αλλαγές χαρακτήρα» ή «αναπροσανατολισμό», τις απολύσεις «διαθεσιμότητες–κινητικότητες» και το κλείσιμο του παρόχου υγείας «μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».

 

Για τον πολίτη όλα αυτά μεταφράζονται σε ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση. Η αμφισβήτηση του δικαιωματικού πυρήνα του δημόσιου συστήματος υγείας έχει εκφραστεί μέσα από τη συρρίκνωση των δομών του ΕΣΥ, τις μειώσεις των προϋπολογισμών των δημόσιων νοσοκομείων, τη διαγραφή αυτών του ΕΟΠΥΥ, τη μετακύλιση του κόστους φροντίδας και αγοράς φαρμάκων στον ασφαλισμένο και τον αποκλεισμό των ανασφάλιστων και των ανέργων από την πρόσβαση στην περίθαλψη.

 

Ντα.Β.

 

………………………………………

 

 

Δήμαρχος ισόβια

 

Στις 27 Φεβρουαρίου, με μια απόφαση-καταπέλτη το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επιβάλλει ομόφωνα την ποινή της ισόβιας κάθειρξης στον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, για την πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του δήμου.

 

Μαζί του καταδικάζονται σε ισόβια, επίσης, ο στενός του συνεργάτης Μιχάλης Λεμούσιας και ο υπάλληλος Παναγιώτης Σαξώνης. Η ιστορική απόφαση-μήνυμα για τη διαφθορά στον δημόσιο βίο σοκάρει την πόλη. Αλλά το πολυσέλιδο κι εμπεριστατωμένο σκεπτικό που συνέταξαν ο πρόεδρος Εφετών Γεώργιος Αποστολάκης και οι εφέτες Ολυμπία Κωστίδου και Χρήστος Δημητριάδης δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Σε αυστηρούς τόνους το Εφετείο επιρρίπτει τις βασικές ευθύνες για την υπεξαίρεση στον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, προσδιορίζοντας μάλιστα το τελικό ποσό σε 17.962.336 ευρώ.

 

«Κάποιοι θα πεθάνουν από τις τύψεις τους» λέει μέσα στο δικαστήριο ο πρώην δήμαρχος, για να εισπράξει την κοφτή αντίδραση του προέδρου: «Αυτοί δεν θα είμαστε εμείς, κύριε Παπαγεωργόπουλε…»

 

Ν.Φωτ.

 

…………………………………………

 

«Δώρο» στους Ρομά

 

romaΟι πάμπολλες καταδίκες της Ελλάδας για θέματα που αφορούν τους Ρομά -η πιο πρόσφατη από τις οποίες αφορούσε διακρίσεις στην εκπαίδευση των παιδιών Ρομά σχολικής ηλικίας, στις Σοφάδες Καρδίτσας- δεν φαίνεται να «βάζουν μυαλό» στους υπεύθυνους.

 

Η δίχως τέλος ταλαιπωρία των Ελλήνων Ρομά, οι οποίοι ζουν εδώ και 40 χρόνια στην περιοχή «Πεύκο Πολίτη» στον Δήμο Χαλανδρίου, και οι οποίοι απειλούνται από τον Μάιο του περασμένου έτους να μείνουν χωρίς σπίτι, θα συνεχιστεί και το νέο έτος.

 

Ο γ.γ. Δημήτρης Καλογερόπουλος βγάζει νέα απόφαση με ημερομηνία κατεδάφισης του καταυλισμού στις 25/2/2014. Πρέπει να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή βρίσκονται σε ισχύ ασφαλιστικά μέτρα προστασίας από τον ΟΗΕ, προκειμένου να μην καταστούν άστεγοι οι Ρομά της περιοχής. Ο κ. Καλογερόπουλος υποστηρίζει ότι θα προχωρήσει στην κατεδάφιση εφόσον ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση των Ρομά, τη στιγμή που ο χώρος μετεγκατάστασης τελεί υπό αμφισβήτηση.

 

Για πόσο ακόμη θα συνεχιστεί η ψυχοφθόρα διαδικασία των απειλητικών κατεδαφίσεων και των μετεγκαταστάσεων μακριά από τον κόσμο που γνωρίζουν οι Ρομά όλα αυτά τα χρόνια;

 

Δ.Α.

 

………………………………………..

 

Οι φράουλες του αίματος

 

manoladaΤον περασμένο Απρίλιο, 200 αλλοδαποί εργάτες γης στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας στην Ηλεία δέχονται τα πυρά των επιστατών ενός ντόπιου γαιοκτήμονα, ο οποίος τους είχε απλήρωτους για μήνες.

 

Συνολικά 28 εξ αυτών τραυματίζονται από τα σκάγια και οδηγούνται με ασθενοφόρα στα γειτονικά νοσοκομεία της Αμαλιάδας και του Πύργου. Ξεσπάει σάλος και η χώρα γίνεται ρεζίλι διεθνώς από τις «φράουλες του αίματος».

 

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα πάρει μέτρα για τους εργάτες γης, οι ντόπιοι συνεταιρισμοί δηλώνουν ότι αναγκάζονται να πάρουν αλλοδαπούς, γιατί οι Ελληνες δεν πάνε να δουλέψουν –γεγονός που θα διαψευστεί πανηγυρικά από τον ΟΑΕΔ στα τέλη Ιουνίου– κι έως σήμερα, τίποτα δεν έχει γίνει για το θέμα.

 

Οι περίφημες εξαγγελίες από την περιφέρεια για τη δημιουργία κάμπινγκ που θα παρέχει ανθρώπινες συνθήκες υγιεινής στους αλλοδαπούς εργάτες βρίσκονται ακόμα στα χαρτιά. Η καλλιέργεια της φράουλας για φέτος έχει ήδη αρχίσει…

 

Δ.Τερζ.

 

…………………………………………

 

Ο εφιάλτης του Ουασίμ

 

Ελεγαν ότι είναι Τούρκος πράκτορας. Οτι λέει ψέματα «για να αποπροσανατολίσει την έρευνα» για την πυρκαγιά στο νησί. Μάταια προσπαθούσε να τους πείσει πως τη μέρα που πάτησε το πόδι του στη Σάμο, μετά από ώρες περιπλάνηση, έχασε τη γυναίκα του, τριάντα χρόνων, και τα δυο του παιδιά, τριάμισι ετών και εννιά μηνών, όλοι από τη Συρία.

 

Αντί να ανοίξει φάκελο εξαφάνισης η Αστυνομία, τον κράτησε τριάντα μέρες. Αν δεν είχε επέμβει η δικηγόρος του Μαριάννα Τζεφεράκου, εκεί θα βρισκόταν ακόμα, όπως χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που κρατούνται παράνομα μήνες σε άθλιες συνθήκες για μια διοικητική παράβαση. Βγήκε, μας συνάντησε, και ξανακατέβηκε στο νησί να ψάξει μαζί με λίγους αλληλέγγυους.

 

Τον αμφισβήτησαν ακόμα και μετά τα ανατριχιαστικά ευρήματα. Οι εξετάσεις DNA Βγήκαν θετικές. Τώρα ο Ουασίμ Αμπουνάχι προσπαθεί να πάει στη Σουηδία, όπου βρίσκονται συγγενείς του. Για την ολιγωρία και τις παρανομίες των Αρχών, για τις χαμένες ζωές, ποιοι θα πληρώσουν;

 

Δ. Αγγ.

 

………………………………………..

 

Photoshop στη Δικαιοσύνη

 

velvedo01Τα κακοποιημένα πρόσωπα των νέων ανθρώπων που συνελήφθησαν για τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης ήταν αναμφισβήτητα μία από τις μεγάλες στιγμές επίδειξης βίας και κατάχρησης εξουσίας από την ΕΛ.ΑΣ. Οι φωτογραφίες ντροπής που έκαναν τον γύρο του κόσμου και η παρουσίαση των ανθρώπων αυτών σαν το απόλυτο κακό, χωρίς μάλιστα κατά τη διάρκεια της ληστείας να έχουν οι συλληφθέντες ασκήσει οποιαδήποτε ενέργεια κατά ζωής, παραβίασε μονομιάς όλα τα άρθρα περί σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Υπενθυμίζουμε εδώ ότι καμιά ενέργεια των Πυρήνων της Φωτιάς δεν δημιούργησε πραγματικό κίνδυνο για ανθρώπινη ζωή, σύμφωνα με τους μάρτυρες κατηγορίας, άσχετα με την κάθετη δική μας διαφωνία ως προς το νόημα και κυρίως τις μεθόδους τέτοιων ενεργειών.

 

Νέα παιδιά εισπράττουν καθείρξεις πολλών δεκαετιών σε μια απόλυτη δικαστική απώλεια του μέτρου, τη στιγμή που αληθινές και ειδεχθείς δολοφονίες ρατσιστικού μίσους παραμένουν στα συρτάρια των αρχών.

 

Α.Ψ.

 

………………………………………..

 

Ασπρόπυργος της φτώχειας

 

Το καλοκαίρι η «Εφ.Συν.» έκανε ένα οδοιπορικό στον Ασπρόπυργο της Δυτικής Αττικής. Περιπλανηθήκαμε στα Νεόκτιστα, μία από τις φτωχότερες συνοικίες της περιοχής, όπου ζουν και πολλοί Ρομά. Η πρώτη οικογένεια που συναντήσαμε ζούσε σε ένα ένα κοντέινερ 12 τετραγωνικών χωρίς ρεύμα. Αλλες οικογένειες σε παράγκες, σε φαβέλες. Φαγητό στα συσσίτια, νερό στις δεξαμενές πυρασφάλειας. Εκεί η εξαθλίωση της μνημονιακής μας εποχής φανερώνει το πιο σκληρό της πρόσωπο. Παιδιά υποσιτισμένα που συμβιώνουν με γονείς που κινούνται εκτός των ορίων της νομιμότητας.

 

Από τη μια η βία της φτώχειας κι από την άλλη η ενδοοικογενειακή. Και η βία γεννάει βία που μεταφέρεται και στο σχολείο. Μια κοινωνία όπου τη νύχτα επικρατεί ο νόμος των όπλων και των συμμοριών και καθημερινά μετατρέπεται σε Αγρια Δύση. Εξαθλίωση που δημιουργεί εγκληματικότητα, η οποία με τη σειρά της προκαλεί φόβο. Σε περιοχές με έντονη μετανάστευση όπως αυτή, ο φόβος μετατρέπεται σε ξενοφοβία και ρατσισμό. Κι ύστερα έρχεται η Χρυσή Αυγή…

 

Γ.Μπασκ.

 

Η Σάρα πεθαίνει από μαγκάλι

 

sara-magkaliΕίναι 11.10΄ το βράδυ της 1ης Δεκέμβρη και η απίστευτη τραγωδία της 13χρονης Σάρας, που πεθαίνει από αναθυμιάσεις από μαγκάλι, μέσα στο φτωχικό διαμέρισμα όπου ζούσε με τη μητέρα της, στην Ξηροκρήνη της Θεσσαλονίκης, γίνεται αιτία να «σπάσει» η άτεγκτη γραμμή της κυβέρνησης και ν’ αρχίσουν οι επανασυνδέσεις ρεύματος σε εκατοντάδες άπορα νοικοκυριά.

 

Μια οικογενειακή τραγωδία στο σπίτι όπου ζούσαν χωρίς ρεύμα η 54χρονη γυναίκα από τη Σερβία μαζί με τη 13χρονη κόρη της. Η άνεργη μητέρα άναψε ένα αυτοσχέδιο μαγκάλι για να ζεστάνει το σπίτι. Οι αναθυμιάσεις είχαν τραγικό αποτέλεσμα τον θάνατο της μικρής Σάρας. Η μητέρα συλλαμβάνεται, αλλά, μετά τις έντονες αντιδράσεις πολιτών και οργανώσεων, ο Νίκος Δένδιας αναγκάζεται να δώσει εντολή για ν’ αφεθεί ελεύθερη η χαροκαμένη μητέρα. Παρόμοια περιστατικά, κυρίως φωτιές σε σπίτια χωρίς ρεύμα, οδηγούν την κυβέρνηση στην απόφαση να δώσει εντολή στη ΔΕΗ για επανασυνδέσεις ρεύματος σε εκατοντάδες άπορους που υφίστανται τις απάνθρωπες συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής.

 

Ν.Φωτ.

 

………………………………………..

 

Βίαιες επαναπροωθήσεις

 

«Τον έριξαν κάτω και του πατούσαν το κεφάλι, τον κλοτσούσαν, τον χτυπούσαν με τη λαβή του όπλου. Αυτό κράτησε μισή ώρα. Επειτα άρχισαν να κλοτσάνε τη γυναίκα. Υστερα πήραν γυμνά καλώδια και τους χτυπούσαν μ’ αυτά. Ορκίζομαι, ήταν Ελληνες αστυνομικοί.

 

Τότε, άρχισαν με μας. Μας χτυπούσαν τον έναν μετά τον άλλο μέχρι που έφτασαν τα αυτοκίνητα». Η συγκλονιστική μαρτυρία του στην «Εφ.Συν.» για την επαναπροώθηση του ίδιου και άλλων 138 Σύρων από το Πραγγί της Ορεστιάδας στην Τουρκία το βράδυ της 12ης Νοεμβρίου έβαλε το θέμα στην ατζέντα των μέσων ενημέρωσης. Ακολούθησαν και άλλες μαρτυρίες, για άλλες επαναπροωθήσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα, σαν αυτές που καταγράφονται σε εκθέσεις διεθνών οργανισμών και οργανώσεων από χρόνια. Μάταια μέχρι στιγμής.

 

Οι αρχές δεν γνωρίζουν τίποτα, οι υπουργοί κοιτάζουν αλλού, ο πρωθυπουργός καμαρώνει στη Βουλή που εξήγαγε τον όρο «λαθρομετανάστης» στην Ε.Ε. Για την υπόθεση στο Πραγγί έχουν διαταχθεί ΕΔΕ και προκαταρκτική ανάκριση. Θα φτάσουν ώς το τέλος;

 

Δ.Αγγ.

 

…………………………………………………..

 

Εξαρτημένοι στο… απόσπασμα

 

Την ώρα που στη Βουλή οι βουλευτές ψήφιζαν έναν λίγο πιο σύγχρονο νόμο για τα ναρκωτικά που δίνει στους εξαρτημένους τη δυνατότητα να κάνουν μια προσπάθεια κι ένα βήμα για τη ζωή, την ώρα που επιτέλους η Ελλάδα συγχρόνιζε τη νομοθεσία της στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, η επιχείρηση «Θέτις» του κ. Δένδια «καθάριζε» το κέντρο της Αθήνας από τα ενοχλητικά μιάσματα.

 

Σε συνεργασία με θεσμικούς φορείς της υγείας (τρομάρα τους) μαζεύουν νύχτα και μέρα φοβισμένους και άρρωστους εξαρτημένους μεταφέροντάς τους σε κρατητήρια και στην Αμυγδαλέζα για… καταγραφή, αφήνοντάς τους μετά να γυρίζουν ακόμα και με τα πόδια νηστικοί και εξαθλιωμένοι στους δρόμους της Αθήνας.

 

Παράλληλα διώχνουν τις μονάδες παροχής υπηρεσιών από το κέντρο τρομοκρατώντας τα μέλη τους και στερώντας τους εξαρτημένους από μια φιλική χειρονομία, μια καθαρή σύριγγα ή μια σοκολάτα. Ο νέος νόμος για τη Βουλή· αλλά για τους δρόμους το κυνηγητό κι η βία.

 

Α.Ψ.

 

………………………………………..

 

 

Νεκρός από έλεγχο

 

thanasis-kanaoutisΤρίτη, βράδυ, 13 Αυγούστου 2013. Η κοινή γνώμη συγκλονίζεται από τον άδικο και πρόωρο θάνατο του 19χρονου, Θανάση Καναούτη. Η μη καταβολή του αντιτίμου του εισιτηρίου του τρόλεϊ, στο οποίο μετέβαινε προκειμένου να γυρίσει σπίτι του, αποτελεί την αφορμή για τον έντονο διαπληκτισμό και τη συμπλοκή, σύμφωνα με μαρτυρίες, ανάμεσα στον ίδιο και στους ελεγκτές εισιτηρίων. Ακολουθεί η μοιραία πτώση του από το όχημα, οπότε και χάνει ακαριαία τη ζωή του. Η κηδεία του και οι διαδηλώσεις που ακολουθούν στο Περιστέρι και σε πλήθος συνοικιών της χώρας, λαμβάνουν έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά. Ο χαμός του χαρακτηρίζεται ως «πολιτική δολοφονία», αποτέλεσμα των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων που ποινικοποιούν τη φτώχεια και της άγριας καταστολής (μεταξύ άλλων και από πλευράς ελεγκτών εισιτηρίων) που επιβάλλεται στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Κατά πολλούς, το περιστατικό αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα κοινωνικού κανιβαλισμού της «περιόδου των μνημονίων», ενδεικτικό του οριακού σημείου στο οποίο βρίσκεται μια ολόκληρη κοινωνία.

 

Στ.Ζ.

 

………………………………………………

 

Εμπόριο βρεφών κρατική αδεία

 

Ρατσιστική ευαισθησία: Η δήθεν εξάρθρωση κυκλώματος εμπορίας βρεφών άγγιξε την ελληνική κοινωνία υπό τη μορφή σίριαλ, όταν το θύμα είχε τα συγκινητικά χαρακτηριστικά της Μπάρμπι και οι υποτιθέμενοι «θύτες» υπηρετούσαν το στερεότυπο «του γύφτου που παίρνει τα παιδιά».

 

Οι θετοί γονείς ανήκαν σε μια μειονότητα, όπου η επιβίωση οριακά συναντά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, συνιστώντας ακόμη ένα σκάνδαλο κρατικής ολιγωρίας. Ομως εκεί όπου οι άνθρωποι στερούνται, εκεί περισσεύει η ανθρωπιά. Η μικρούλα δεν είχε κλαπεί, ενώ η οικογένεια τη συνέτρεχε στην εγκατάλειψή της.

 

Κανένα ενδιαφέρον για την τύχη των βιολογικών παιδιών της οικογένειας, όταν οι γονείς τέθηκαν υπό κράτηση μέχρι να αποδειχθεί το φιάσκο, ενώ «το εμπόριο βρεφών είναι ένα διαρκές σκάνδαλο κρατική αδεία» («Εφ.Συν.», 31/10).

 

Μπορεί εδώ και 20 χρόνια να έχουμε υπογράψει τη Σύμβαση της Χάγης που απαγορεύει τις ιδιωτικές υιοθεσίες, παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα, σχεδόν παγκοσμίως, που τις επιτρέπει, προς τέρψιν των κυκλωμάτων εμπορίας βρεφών που εκμεταλλεύονται οικτρά παιδιά, βιολογικούς και θετούς γονείς, αφήνοντας χρέη δραμάτων για το μέλλον…

 

ΙΩ.Σ.

 

……………………………………………………………………………………..

 

Χρυσοθήρες στη Μήλο, καλόγεροι αιολικών στη Σκύρο

 

Στον πολιορκητικό κλοιό των χρυσοθήρων βρέθηκε και η Μήλος, για ακόμη μία φορά έπειτα από 14 χρόνια, γεγονός που βρήκε αντιμέτωπη εκ νέου τη συντριπτική πλειοψηφία των 5.000 κατοίκων της. Αυτή τη φορά οι επίδοξοι χρυσοθήρες έχουν βάλει στο μάτι τα χρυσοφόρα κοιτάσματα του νησιού, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε 1 δισ. δολάρια, μέσω μιας μικρής και ασήμαντης εταιρείας για τα δεδομένα της εξορυκτικής βιομηχανίας που ακούει στο όνομα Ortac Resources. Κάποιες παράξενες «συμπτώσεις» καταδεικνύουν ότι πίσω από την εταιρεία βρίσκονται η Eldorado Gold και τα Χρυσωρυχεία Θράκης, εταιρείες γνωστές για τη δραστηριοποίησή τους στη Βόρεια Ελλάδα. Τι κι αν η επένδυση που ονειρεύονται θα αφορά μια περιοχή όπου με το σημερινό καθεστώς δεν επιτρέπεται καμιά εξορυκτική δραστηριότητα, αφού η δυτική Μήλος προστατεύεται ως περιοχή Natura 2000; Εκτός κι αν ποντάρουν στο γεγονός ότι αυτό το καθεστώς, με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία, είναι προσωρινό και, συνεπώς, αναστρέψιμο.

 

Ομως έντονες πιέσεις ασκήθηκαν προκειμένου να πέσουν οι υπογραφές ώστε να εγκριθεί η επένδυση της Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Ορους στη Σκύρο που, μέσω μιας κοινοπραξίας, επιδιώκει την κατασκευή 9 αιολικών πάρκων στα νότια του νησιού, σε μια έκταση αμφισβητούμενου ιδιοκτησιακού καθεστώτος, στα οποία θα εγκατασταθούν 111 γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες ύψους 135 μέτρων και διαμέτρου πτερυγίων 90 μέτρων, συνολικής ισχύος 333 MW. Οι 60 από τις ανεμογεννήτριες χωροθετούνται στο όρος Κόχυλας, που έχει ενταχθεί από το 2006 στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστασίας της Φύσης «Natura 2000, καταλαμβάνοντας το 63,5% της προστατευόμενης έκτασης, ακυρώνοντας ουσιαστικά τους λόγους διατήρησής της! Μαζί δε με ακόμη 33 ανεμογεννήτριες που προορίζονται για εγκατάσταση στις νησίδες της Σκύρου, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Ευρώπη που γίνεται σε τόσο μικρό νησί. Παρ’ όλες τις πιέσεις που ασκήθηκαν στην πολιτική ηγεσία για την υλοποίηση της επένδυσης των καλογέρων, ακόμη και από την Ευρωπαϊκή Ενωση Αιολικής Ενέργειας, το έργο επί του παρόντος έχει «παγώσει». Τουλάχιστον, μέχρι νεωτέρας.

 

Τ.Σαρ.
Ο Τσε έλεγε πως είναι η τρυφερότητα μεταξύ των λαών. Στους δρόμους ακούγεται πως είναι το μόνο μας όπλο. Αν αυτό ισχύει, αυτή τη στιγμή δεν είμαστε πάνοπλοι, αλλά δεν είμαστε και άοπλοι. Περισσότερες από 300 αυτοοργανωμένες δομές αλληλεγγύης λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα και εκατοντάδες δράσεις ξεδιπλώνονται καθημερινά. Αυτή για εμάς είναι η φωτεινή και αισιόδοξη είδηση της χρονιάς που φεύγει

 

Η Πωλίνα και ο Θόδωρος στην άσφαλτο

 

Φεβρουάριος του 2013 και ένα περιπολικό μέρα μεσημέρι περνώντας με «χίλια» δίπλα στις φυλακές Κορυδαλλού σκοτώνει ένα 20χρονο κορίτσι.

 

Η Πωλίνα αιμόφυρτη, νεκρή στην άσφαλτο, εκεί που θα ζωγραφιστεί άλλη μια άσπρη πεταλούδα σαν κι αυτές που ζωγραφίζονται όπου κάποιο θύμα τροχαίου έχασε τη ζωή του, για να θυμίζουν τον κτηνώδη τρόπο οδήγησης των Ελλήνων.

 

Οσο για τον οδηγό του περιπολικού και τους άλλους ένστολους που σκότωσαν πεζούς, ακόμη και μικρά παιδιά στο πέρασμά τους, παραμένουν στις υπηρεσίες με τις αραχνιασμένες ΕΔΕ στα συρτάρια. Το ίδιο φυσικά ατιμώρητοι παραμένουν και οι πολίτες που σκοτώνουν πεζούς για λίγη ταχύτητα, ένα μήνυμα στο κινητό και λίγο κρασάκι, βρε αδελφέ! Μόνο το 2013 πάνω από 100 νεκροί και πολλαπλάσιοι βαριά τραυματισμένοι.

 

Η πράξη του ειδικού φρουρού Θόδωρου Π. παραμονές Χριστουγέννων μόλις αντίκρισε το θύμα του στην άσφαλτο, σφράγισε ωστόσο με μια ακραία κίνηση αυτοτιμωρίας την αδιαφορία για τα θύματα των τροχαίων που παραμένουν στις ασφάλτους αδικαίωτα και πάντα «εξ αμελείας»!

 

Α.Ψ.

 

…………………………………………

 

Παιδεία: αγώνες διαρκείας

 

paideia-olmeΤο φιτίλι της οργής άναψε το υπουργείο Παιδείας ανοίγοντας μέτωπα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Διαθεσιμότητα, κινητικότητα, απολύσεις, κλείσιμο σχολικών μονάδων. Εργαζόμενοι υπό διωγμόν το… θερμό φθινόπωρο.

 

Η συμμετοχή των καθηγητών τις πρώτες μέρες του απεργιακού τους αγώνα έφτασε 90% έως και 100%. «Αδρανοποιημένοι» σύλλογοι καθηγητών δημιούργησαν απεργιακές επιτροπές ανά σχολείο, ξεπερνώντας την οικονομική δυσπραγία και την απογοήτευση του Μαΐου.

 

Μια απεργία που άνοιξε ζητήματα, όπως η ενότητα στη βάση των προβλημάτων και όχι των κομματικών αιτημάτων, ο ρόλος της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, το περιεχόμενο της κρατικής εκπαίδευσης, η αναγκαιότητα της αυτοοργάνωσης.

 

Ηταν όμως μια απεργία που ηττήθηκε πριν προλάβει να γίνει επικίνδυνη για την κυβέρνηση και τον καθεστωτικό συνδικαλισμό. Δεν συνέβη το ίδιο με την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ: 15 συνεχείς εβδομάδες -η μακροβιότερη στο Δημόσιο επί Μνημονίου- παθιασμένου αγώνα αξιοπρέπειας με συμμάχους τους περισσότερους καθηγητές και φοιτητές, κόντρα στη μιντιακή προπαγάνδα και τους εσωτερικούς εχθρούς.

 

Κ.Ζαφ.

 

………………………………………………………………….

 

Αόρατα εγκλήματα σε παιδικά πρόσωπα

 

Ο δεκατετράχρονος Αφγανός με το χαρακωμένο πρόσωπο, που βρήκε το κουράγιο να πάει στους Γιατρούς του Κόσμου αμέσως μετά τη βίαιη ρατσιστική επίθεση που δέχτηκε στο παιδικό του πρόσωπο, στιγμάτισε ανεξίτηλα την ελληνική κοινωνία.

 

Μαυροφορεμένοι ρατσιστές με τα σήματα της Χ.Α. στις μπλούζες τού χαράκωσαν με σπασμένο μπουκάλι μπίρας το πρόσωπο μόλις σε ερώτησή τους απάντησε ότι είναι Αφγανός. Τις ίδιες εκείνες νύχτες που τα τάγματα εφόδου δρούσαν ανενόχλητα, δίπλα στις επιχειρήσεις του «Ξενίου Διός» στο κέντρο της Αθήνας.

 

Οι ένοχοι δεν βρίσκονται σχεδόν ποτέ, ο ρατσισμός απλώνεται σε μια απέραντη κηλίδα ντροπής, ενώ τα θύματα -ακόμα και ανήλικα παιδιά- βιώνουν στο πετσί τους το ακραίο ρατσιστικό και μισαλλόδοξο μήνυμα «Ελληνας γεννιέσαι!».

 

Τα αόρατα εγκλήματα με μαχαιρώματα, ξύλο, χαραγμένα σύμβολα πάνω σε σκουρόχρωμα δέρματα ανθρώπων επιβεβαίωσαν και το 2013 την εφιαλτική ταυτότητα του «Ελληνα» που οραματίζονται τα μέλη και οι ψηφοφόροι της Χ.Α.: Σκοτώνουμε τον αδύναμο, τον άλλο, τον ξένο και προσκυνάμε το αφεντικό, τον αρχηγό, τον ισχυρό!

 

Α.Ψ.

 

………………………………………..

 

 

Η δίωξη της διαφορετικότητας

 

diaforetikotitaΦάνηκε προς στιγμήν την άνοιξη, λίγο πριν κλείσει η σχολική χρονιά, πως, μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη θα λύνονταν τα προβλήματα της τρανς μαθήτριας, που συμμαθητές της στο εσπερινό γυμνάσιο όπου φοιτούσε την έλουσαν με βενζίνη και της έκαναν τον βίο αβίωτο.

 

Φέτος, όμως, στο συστεγαζόμενο εσπερινό Λύκειο, η κατάσταση χειροτέρευσε. Η μόνη καθηγήτρια που την υπερασπίστηκε διώχτηκε πέρσι πειθαρχικά και, λίγο πριν βγει στη σύνταξη, τέθηκε σε αργία. Μετά από μια πολυήμερη αποβολή στο όριο της νομιμότητας και μια απόπειρα λιντσαρίσματος μέσα στο γραφείο της διεύθυνσης, η μαθήτρια δεν ξαναπάτησε στο σχολείο.

 

Ηταν άλλη μια απογοήτευση για το κίνημα των ΛΟΑΤ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι, Τρανς), μετά την άρνηση της κυβέρνησης να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΕΣΔΑ που καταδικάζει τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από το Σύμφωνο Συμβίωσης και μετά τις παλινωδίες του υπ. Δικαιοσύνης στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, όπου δόθηκε μάχη για να περιληφθεί ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου.

 

Δ.Αγγ.

 

Scroll to top