irak-sigkrouseis

02/01/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: δεν αποσύρει τον στρατό ο πρωθυπουργός

Αντέστρεψε την απόφασή του ο Νούρι αλ Μάλικι και ανακοίνωσε ότι, όχι μόνο δεν αποσύρει τον στρατό από την επαρχία Αλ Άνμπαρ, αλλά στέλνει ενισχύσεις.
      Pin It

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ ανακάλεσε σήμερα την απόφασή του να αποσύρει τον στρατό από τις πόλεις της επαρχίας Αλ Άνμπαρ και δήλωσε ότι αποστέλλει ενισχύσεις για να αντιμετωπιστούν οι ένοπλες σουνιτικές ομάδες που δρουν εκεί.

Η επαρχία αυτή του δυτικού Ιράκ, οι κάτοικοι της οποίας είναι κατά πλειονότητα σουνίτες, έχει μετατραπεί σε εστία της αμφισβήτησης της υπό σιιτική ηγεσία κυβέρνησης του Μάλικι.

Ένας καταυλισμός που είχαν δημιουργήσει αντικαθεστωτικοί σουνίτες στη Ράμαντι, την πρωτεύουσα της επαρχίας, διαλύθηκε τη Δευτέρα σε επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας. Οι αρχές παρουσίαζαν τον καταυλισμό αυτό ως «καταφύγιο μελών της αλ Κάιντα».

Πριν από τη διάλυση του καταυλισμού αυτού αλλά και κατόπιν ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες και τον στρατό που αναπτύχθηκε στην πόλη για να αποτρέψει κάθε παρεκτροπή μετά την επιχείρηση και αναφέρθηκαν τουλάχιστον 14 νεκροί σε τέσσερις ημέρες.

Η αιματοχυσία ώθησε τον Μάλικι να ανακοινώσει την απόφασή του να αποσύρει τον στρατό από τη Ράμαντι και τη Φαλούτζα ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση της βίας και να ανατεθεί στην αστυνομία να διαχειριστεί την κατάσταση.

Αλλά στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι τελικά δεν αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις: «Δεν αποσύρουμε τον στρατό, μάλλον θα αποστείλουμε ενισχύσεις».

Η αποστολή των ενισχύσεων είναι πιθανό να εξοργίσει ακόμη περισσότερο τους σουνίτες, οι οποίοι καταγγέλλουν τις πολιτικές του Μάλικι και τον κατηγορούν ότι τους περιθωριοποιεί.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top