02/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μνημείο διαπλοκής

      Pin It

Του Πέτρου Μανταίου

 

Μνημείο ύφους και ήθους διαπλοκής, που μπορεί να διδαχθεί (πώς να κάνετε ή να μην κάνετε…) σε σχολές δημόσιας διοίκησης, είναι, όπως φαίνεται από τα ελάχιστα που δημοσιεύτηκαν, η πολυήμερη απολογία τού «Δεν θυμάμαι ακριβώς πόσα μου είχαν δώσει», αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου κυρίως, αλλά και με… ολίγoν Παπαντωνίου, Αντώνη Κάντα. Περιπέτεια, καταιγιστική δράση, αγωνία… όπως προαναγγέλλονταν προσεχείς ταινίες στους παλιούς λαϊκούς κινηματογράφους, με τα «χασάπη γράμματα!», που ήδη, από τη Δευτέρα, μετράει μία πρώτη σύλληψη.

 

Πρώην πρωθυπουργοί, λοιπά πολιτικά πρόσωπα, επιχειρηματίες οπλικών συστημάτων, μιζαδόροι και μιζοεισπράκτορες, αναλυτικές περιγραφές μηχανισμών για διαδικασία επιλογής και υλοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων. Λεπτομέρειες εφ’ όλης της ύλης του μιζαδορισμού, από άνθρωπο, απόφοιτο μεν της Ικάρων, αλλά κάτοχο ντοκτορά αποκτηθέν στους δαιδαλώδεις διαδρόμους της ανωτάτης μιζαδορικής. Ο οποίος, μετά την αποστρατεία του εκ της Αεροπορίας, και αφού προηγουμένως είχε σπουδάσει… οικονομία των όπλων ή κάτι τέτοιο, επιστρατεύτηκε διά γνωριμιών στη… μάχη της μίζας και της κονόμας, μετ’ άλλων αποστράτων και λοιπών… οπλιτών και βαθμοφόρων της μίζας. Εκ των οποίων οι πολιτικοί –εάν υπάρχουν και τέτοιοι!– φέρουν μεν ευθύνη ποινική, πλην παραγεγραμμένη. Βάσει ενός νόμου… σπηλαιώδους, ομοίου προς συχωροχάρτια καλογήρων του μεσαίωνα, με τα οποία, αναλόγως της τιμής που κατέβαλλε ο… αμαρτωλός πελάτης, συγχωρούνταν και οι μέλλουσες αμαρτίες.

 

Ελάχιστη σημασία έχει επομένως, εάν πρόσωπα που περιέχονται στην απολογία Κάντα επιχείρησαν –ή θα επιχειρήσουν λίαν προσεχώς– να τον διαψεύσουν. Και δεν έχει σημασία διότι: α) μίζες τέτοιου ύψους δεν εισπράττει κανείς μόνος∙ η μοιρασιά είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να μείνουν κλειστά (καθ’ ότι μπουκωμένα!) τα στόματα και β) με ονόματα ή χωρίς ονόματα, με επανορθώσεις, μηνύσεις ή ό,τι άλλο προς αποκατάσταση… τρωθείσης τιμής, η ουσία δεν αλλάζει. Και η ουσία είναι ότι η χώρα, επί χρόνια, τουλάχιστον στα εξοπλιστικά κινήθηκε με μίζες…

 

Scroll to top