02/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ποδαρικό» με… δακρυγόνα στην Αίγυπτο

Τα πολιτικά δικαστήρια καταδίκασαν το τελευταίο διήμερο περισσότερα από 140 μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε ποινές φυλάκισης 2-3 ετών για «συμμετοχή σε βίαιες ενέργειες, διαδηλώσεις και λεηλασίες».
      Pin It

Τα πολιτικά δικαστήρια καταδίκασαν το τελευταίο διήμερο περισσότερα από 140 μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε ποινές φυλάκισης 2-3 ετών για «συμμετοχή σε βίαιες ενέργειες, διαδηλώσεις και λεηλασίες»

 

Ματωμένη Πρωτοχρονιά στην Αίγυπτο, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί αντλίες νερού, δακρυγόνα και κλομπ για να διαλύσει συγκέντρωση εκατοντάδων φοιτητών, υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, έξω από το υπουργείο Αμυνας στο Κάιρο, οι οποίοι ζητούσαν την απελευθέρωση και αποκατάσταση στα αξιώματά του του κρατούμενου πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

 

Δεκάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν, ενώ δεν έλειψαν και οι τραυματισμοί: παρόμοιες εικόνες εκτυλίχθηκαν και στην πόλη Ζαγαζίκ, την ιδιαίτερη πατρίδα του Μόρσι στο Δέλτα του Νείλου, αλλά και στην πανεπιστημιούπολη της σχολής αλ-Αζχαρ. Οι φοιτητές που στηρίζουν τον Μόρσι οργανώνουν καθημερινά, από τον Σεπτέμβριο, κινητοποιήσεις μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια, ενώ τουλάχιστον 10 εξ αυτών έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

 

Την Τρίτη, οι αρχές συνέλαβαν σε διαμέρισμα του Καΐρου και τον Ανάς Μπελτάγκι, τον γιο τού επίσης κρατούμενου επικεφαλής της Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μπελτάγκι, αλλά και τον πρώην εκπρόσωπο Τύπου του Μόρσι, Γιάσερ Αλι. Ταυτόχρονα, τα πολιτικά δικαστήρια καταδίκασαν το τελευταίο διήμερο περισσότερα από 140 μέλη της ισλαμικής οργάνωσης σε ποινές φυλάκισης 2-3 ετών για «συμμετοχή σε βίαιες ενέργειες, διαδηλώσεις και λεηλασίες». Αλλα 16 μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων δικάζονται αυτό το Σαββατοκύριακο, με την ετυμηγορία να έχει ουσιαστικά εκδοθεί… πριν από τη δίκη.

 

Πριν από λίγες μέρες, η στρατιωτική κυβέρνηση έθεσε οριστικά εκτός νόμου την Αδελφότητα, χαρακτηρίζοντάς την «τρομοκρατική οργάνωση», ενώ από τον περασμένο Νοέμβριο ισχύει πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία απαγορεύονται ουσιαστικά όλες οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ακόμη και σε τζαμιά μετά τις προσευχές της Παρασκευής, ενώ επιβάλλεται να ζητηθεί άδεια από το υπουργείο Εσωτερικών για οποιαδήποτε διαδήλωση.

 

Οπως είπε, άλλωστε, σε μήνυμά του προς τους στρατιώτες ο ισχυρός ανήρ της χώρας, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, που όπως όλα δείχνουν ετοιμάζεται να κατέβει σε μερικούς μήνες για πρόεδρος στις επικείμενες… τεθωρακισμένες, πλην «ελεύθερες», εκλογές: «Οι τύχες του αιγυπτιακού λαού έχουν εναποτεθεί στα χέρια μας, και είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε και το αίμα μας ακόμη για να φανούμε αντάξιοι αυτής της ευθύνης!»

 

Γ.Τσ.

 

Scroll to top