metanastes-ploio

05/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αστυ-πάλεψαν με τα κύματα

Οδύσσεια για 85 μετανάστες -ανάμεσά τους 20 γυναίκες και 15 παιδιά- ανήμερα την Πρωτοχρονιά ανοιχτά του νησιού.
      Pin It

Οδύσσεια για 85 μετανάστες -ανάμεσά τους 20 γυναίκες και 15 παιδιά- ανήμερα την Πρωτοχρονιά ανοιχτά του νησιού

 

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

Δύο μέρες μετά την έλευση του νέου χρόνου και οι μετανάστες εξακολουθούν να αναζητούν μια καλύτερη ζωή, μια πατρίδα φιλική και ασφαλή, κυνηγώντας το απλό όνειρο της επιβίωσης, στοιβαγμένοι σε ιστιοφόρα και βάρκες στις φουρτουνιασμένες θάλασσες του Αιγαίου και του Ιονίου. Και εάν είναι τυχεροί και το σκάφος αντέξει, θα βρεθούν σε κάποια ακτή, διαφορετικά το όνειρο θα σβήσει βίαια στα παγωμένα νερά των θαλασσών. Οπως έγινε και τον περασμένο Νοέμβριο στο Πάλαιρο της Αιτωλοακαρνανίας, όταν 12 μετανάστες, ανάμεσά τους και 4 παιδάκια, πνίγηκαν πριν καλά καλά η βάρκα που θα τους μετέφερε στην Ιταλία ξεκινήσει.

 

Ενα νέο περιστατικό συνέβη χθες τα ξημερώματα, ευτυχώς με αίσιο τέλος, πέντε ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Αστυπάλαιας, όταν 85 αλλοδαποί, ανάμεσά τους 15 παιδιά και 20 γυναίκες, κινδύνεψαν, καθώς το ιστιοφόρο σκάφος που τους μετέφερε εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Στις 4 τα ξημερώματα ενημερώθηκαν οι τοπικές λιμενικές αρχές ότι ιστιοφόρο στο οποίο επέβαιναν δεκάδες αλλοδαποί βρίσκεται σε δυσχερή θέση, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή. Αμέσως σήμανε συναγερμός και στο σημείο έσπευσαν τρία πλωτά του Λιμενικού Σώματος, ένα φορτηγό πλοίο και μια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, το προσωπικό των οποίων κατάφερε να εντοπίσει το σκάφος με τους μετανάστες, να το προσεγγίσει και να τους δώσει τις πρώτες βοήθειες (νερό και φαγητό), ιδιαίτερα στα παιδιά που είχαν ζήσει αυτή τη φρικτή εμπειρία.

 

Η επιχείρηση διάσωσης ολοκληρώθηκε τελικά στις 12.25 το μεσημέρι κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, καθώς οι άνεμοι ήταν δυνατοί (5-6 Μποφόρ) και έβρεχε. Οι μετανάστες επιβιβάστηκαν με ασφάλεια στα παραπλέοντα σκάφη και μεταφέρθηκαν στην Αστυπάλαια και, όπως δήλωσαν, είναι Σύροι και Αφγανοί.

 

 

 

Scroll to top