07/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΣΟΚ

Στραβό ποδαρικό

      Pin It

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Ποδαρικό στη νέα χρονιά με γκρίνια και εσωκομματικές βολές εναντίον της ηγεσίας έκανε το ΠΑΣΟΚ, προμήνυμα ότι οι τριβές και ο αναβρασμός του 2013 θα συνεχίσουν να ταλανίζουν τη Χαριλάου Τρικούπη και το 2014. Σε χρόνο παράλληλο με την αυστηρή προειδοποίηση που έστειλε μέσω κύκλων του ο Ευάγγελος Βενιζέλος ότι δεν είναι διατεθειμένος να ανεχθεί οποιαδήποτε ανακύκλωση της εσωστρέφειας, η Κίνηση των 75 έδινε στη δημοσιότητα ανακοίνωση με την οποία ασκούσε εκ νέου σφοδρότατη κριτική στον πρόεδρο του κόμματος και υπενθύμιζε τις ενστάσεις της σε μια σειρά από κομβικές του επιλογές, με πιο χαρακτηριστική την κυβερνητική συνεργασία με τη Ν.Δ., τις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τα εξ αριστερών κόμματα και το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

 

Μεταξύ άλλων η παπανδρεϊκή Κίνηση των 75 σημείωνε: «Δεν ήταν μονόδρομος η πλήρης ένταξη του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και η πλήρης συμπόρευση με τη Ν.Δ. Οσοι ονειρεύονται μια στρατηγική παγίωσης της συνεργασίας με τη Δεξιά, λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο».

 

«Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να βάζει σε δεύτερη μοίρα τη διαρκή προσπάθεια επαναγεφύρωσης των σχέσεών μας με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς».

 

«Η σύγχρονη Κεντροαριστερά δεν προκύπτει με αποκλεισμούς ούτε μπορεί να στοχεύει σε ικανοποίηση εγωκεντρικών σχεδιασμών επιβίωσης ή προσωπικής ανέλιξης μεμονωμένων στελεχών».

 

Από την πλευρά τους, στενοί συνεργάτες του κ. Βενιζέλου διεμήνυαν ότι μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και την ομιλία του προέδρου «που υιοθετήθηκε ως απόφαση με συντριπτική πλειοψηφία, ειπώθηκε ό,τι μπορούσε να ειπωθεί και τώρα θα εφαρμοστούν οι σχετικές αποφάσεις», δημιουργώντας σε πολλούς τον συνειρμό ότι η αναφορά για μηδενική ανοχή σε φαινόμενα που αναπαράγουν την ενδοσκόπηση και δεν επιτρέπουν στο κόμμα να βγει από τον φαύλο κύκλο των εκ των έσω αντιπαραθέσεων, ισοδυναμεί ακόμη και με διαγραφές.

 

Στην εσωκομματική αντιπολίτευση δεν δείχνουν πάντως να πτοούνται και, όπως τόνιζαν στελέχη της στην «Εφ. Συν.», «οι απειλές το μόνο που πετυχαίνουν είναι να βλάπτουν τον ίδιο τον κ. Βενιζέλο».

 

Τις προσεχείς ημέρες η Χαριλάου Τρικούπη θα ανακοινώσει τη σύνθεση των επιτροπών για τον συντονισμό δημοτικών-περιφερειακών και ευρωεκλογών, διαβεβαιώνοντας ότι θα κληθούν να μετάσχουν όσοι επιθυμούν «χωρίς καμία διάκριση».

 

Scroll to top