07/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Είδαν ιδίοις όμμασι την αθλιότητα

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε το Τμήμα Μεταγωγών Θεσσαλονίκης, μοίρασε είδη πρώτης ανάγκης στους κρατουμένους και γνώρισε από πρώτο χέρι τις συνθήκες διαβίωσής τους.
      Pin It

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε το Τμήμα Μεταγωγών Θεσσαλονίκης, μοίρασε είδη πρώτης ανάγκης στους κρατουμένους και γνώρισε από πρώτο χέρι τις συνθήκες διαβίωσής τους

 

Του Νίκου Φωτόπουλου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στου κουφού την πόρτα… Σαφή παραβίαση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαπίστωσε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο επισκέφθηκε την περασμένη Παρασκευή το Τμήμα Μεταγωγών Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, για την άθλια κατάσταση που επικρατεί έχουν προηγηθεί δύο επίσημες αναφορές του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Παναγή Γιαννάκη, προς τον υπουργό Δικαιοσύνης -και μάλιστα σε έντονο ύφος- αλλά χωρίς κάποια αντίδραση ή παρέμβαση που να επιλύει το πρόβλημα.

 

Υπερφόρτωση

 

Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ που επισκέφθηκε το Μεταγωγών αποτελούνταν από τους βουλευτές Τάσο Κουράκη, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Γιάννη Αμανατίδη, το μέλος της Κ.Ε., Νίκο Παυλίδη, τον συντονιστή της Ν.Ε. Β’ Θεσσαλονίκης, Χρήστο Ρώσσιο, και το μέλος της γραμματείας Ν.Ε. Α’ Θεσσαλονίκης, Αλέκα Κρασοπούλου.

 

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αφού μοίρασε ρούχα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στους κρατουμένους, συνομίλησε μαζί τους κι έτσι είχε την ευκαιρία να πληροφορηθεί από «πρώτο χέρι» την κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης στο Τμήμα Μεταγωγών.

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα -στο οποίο συμφώνησε και η διοίκηση της υπηρεσίας- είναι η παράταση της κράτησης, η οποία από 48 ώρες που προβλέπει ο νόμος, παρατείνεται μέχρι και 6-7 μήνες. Αυτό έχει αποτέλεσμα την υπερφόρτωση του χώρου και τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων όσον αφορά τις συνθήκες υγιεινής των κρατουμένων. Το πρόβλημα οξύνεται ακόμη περισσότερο επειδή δεν προβλέπεται η λειτουργία φαρμακείου και ιατρείου, λόγω του θεωρητικά σύντομου χρόνου παραμονής. Για τον ίδιο λόγο δεν προβλέπεται και ο προαυλισμός των κρατουμένων. Παρόμοια κατάσταση, σύμφωνα με την υπηρεσία Μεταγωγών, επικρατεί και στα κρατητήρια των περιφερειακών αστυνομικών τμημάτων. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνει ως άμεση λύση την αποσυμφόρηση των φυλακών, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με την επιβολή άλλων περιοριστικών μέτρων στους ανθρώπους που εκτίουν ποινές για μικροαδικήματα.

 

Επισημαίνει ακόμη πως η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης σε κρατουμένους οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. «Οι συνθήκες κράτησης προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές συνθήκες αλλά και το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας», τονίζει. Θυμίζουμε ότι στις αρχές του περασμένου Νοέμβρη ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, σε επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, ανέφερε χαρακτηριστικά για την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές και τα κρατητήρια της Βόρειας Ελλάδας: «Υπουργέ, ντρέπομαι για την ελληνική Πολιτεία και για καθέναν μας χωριστά».

 

Scroll to top