ΙΣΠΑΝΙΑ – Είναι η πρώτη φορά που ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας εμπλέκεται άμεσα σε σοβαρή υπόθεση διαφθοράς
Του Γιώργου Τσιάρα
Βαριές κατηγορίες για φορολογική απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος απαγγέλλει ο Ισπανός αρχιδικαστής Χοσέ Κάστρο σε βάρος της «ινφάντα» (πριγκίπισσα) Χριστίνας, που όπως φαίνεται θα πληρώσει πολύ ακριβά τον γάμο της με τον «διαπλεκόμενο» επιχειρηματία και ολυμπιονίκη του χάντμπολ, Ινιάκι Ουρδαγαρίν. Ολα αυτά σε μια Ισπανία που «βράζει», καθώς οι συνεχείς αποκαλύψεις για σκάνδαλα διαφθοράς της ελίτ συμπίπτουν με την πτώση του βιοτικού επιπέδου για εκατομμύρια άνεργους και μη προνομιούχους πολίτες.
Είναι η πρώτη φορά που ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας εμπλέκεται άμεσα με μια τέτοια σοβαρή υπόθεση διαφθοράς: η ισπανική μοναρχία ώς τώρα προστάτευε με επιτυχία τα μέλη της από τις κακοτοπιές, εκμεταλλευόμενη την ανοχή και τα «στραβά μάτια» της κυβέρνησης και των δικαστικών. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι ο δικαστής Κάστρο, αν και ερευνά την υπόθεση από το 2010, μόνο τώρα κατάφερε να βάλει την «ινφάντα» στο κάδρο της απάτης: η προηγούμενη προσπάθειά του να της απαγγείλει κατηγορίες, την άνοιξη του 2012, μπλοκαρίστηκε με μια «περίεργη» απόφαση της Εισαγγελίας.
Και δεν θα τα κατάφερνε ούτε τώρα, αν η ισπανική κοινή γνώμη δεν είχε μεταστραφεί σε βάρος των βασιλέων, εξαιτίας του προκλητικού τρόπου ζωής τους και της τυπικά γαλαζοαίματης αδιαφορίας τους για τα δεινά των υπηκόων τους.
Ο βασιλικός γαμβρός
Ο 45χρονος Ουρδαγαρίν υπήρξε πρόεδρος ενός μη κερδοσκοπικού, φιλανθρωπικού ινστιτούτου, το οποίο όμως μόνο… μη κερδοσκοπικό δεν ήταν. Συγκεκριμένα, ο Ουρδαγαρίν και ο συνέταιρός του, Ντιέγκο Τόρες, κατηγορούνται για υπεξαίρεση 6,1 εκατομμυρίων ευρώ από δημόσιους πόρους, το διάστημα μεταξύ 2004-2006, κυρίως μέσα από την υπερχρέωση των υπηρεσιών που παρείχαν προς το Δημόσιο, προκειμένου αφενός να απαλλάσσονται από φόρους και αφετέρου να ξεπλένουν βρόμικο χρήμα. Ο βασιλικός γαμβρός κατηγορείται ακόμη πως χρησιμοποιούσε το παλάτι και τα καταλύματα της 48χρονης συζύγου του προκειμένου να κλείνει τις… λεόντειες επαγγελματικές του συμφωνίες μέσω της φιλανθρωπικής οργάνωσης της οποίας προΐστατο.
Κάποτε, πριν από μερικά χρόνια, ο Χουάν Κάρλος ήταν ένας από τους δημοφιλέστερους βασιλιάδες παγκοσμίως: οι λαοί που αποτελούν το ισπανικό κράτος τού αναγνώριζαν τον θετικό ρόλο που είχε (εμφανιστεί πως είχε) παίξει στη μετάβαση από τη δικτατορία του Φράνκο στη δημοκρατία στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Στην πραγματικότητα, η μοναρχία συνεργάστηκε άψογα για 40 χρόνια με το φασιστικό καθεστώς, και μόνο μετά τον θάνατο του «γκαουντίγιο» πήρε πρωτοβουλίες για τον ελεγχόμενο σταδιακό «εκδημοκρατισμό».
Ομως η βαθιά οικονομική κρίση δεν άφησε αλώβητη τη δημοτικότητα του γηραιού μονάρχη, που συμπληρώνει φέτος 38 χρόνια στον θρόνο: ο βασιλιάς και οι χλιδάτοι συγγενείς του, περιλαμβανομένης της γνωστής μας οικογενείας ντε Γκρέτσια, κούρασαν και κουράστηκαν· ιδίως τη στιγμή που οι λεπτομέρειες του πολυτελούς βασιλικού βίου, άλλοτε απαραίτητο συνοδευτικό βιντεάκι για τα ισπανικά δελτία ειδήσεων, έχει μετατραπεί σε κόκκινο πανί για τους αγανακτισμένους Ισπανούς πολίτες.
Μάταια προσπάθησε ο καημένος ο Χουάν Κάρλος να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα –πρώτα ζητώντας συγγνώμη για το περιβόητο βασιλικό σαφάρι ελεφάντων στη Μποτσουάνα, το 2012, και ύστερα δηλώνοντας πως θα ξεπουλήσει το πανάκριβο γιοτ του.
Στην τελευταία του δημόσια εμφάνιση, την Πρωτοχρονιά, είχε τα χάλια του: γερασμένος, άρρωστος και με πατερίτσες -αλλά λίγοι τον λυπήθηκαν. Το αντίθετο: «Γιατί πρέπει να πληρώνουμε εμείς για το φαγητό, τα ρούχα και τα κοσμήματα τους;», αναρωτιούνται αγανακτισμένοι οι Ισπανοί στην τηλεόραση και τα social media.
Και η απογοήτευση αυτή καταγράφεται και στα νούμερα. Ετσι, σε πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Sigma Dos, το 62% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο βασιλιάς θα πρέπει να παραιτηθεί από τον θρόνο. Το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ήταν 44,7%. Μόλις το 41,3% των ερωτηθέντων είχε θετική ή πολύ θετική άποψη για τον βασιλιά, ενώ πριν από δύο χρόνια το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 76%…