08/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέο στήριγμα ψάχνει ο Λέτα

Ο Ιταλός πρωθυπουργός προσπαθεί να εξασφαλίσει νέα παράταση του κυβερνητικού βίου μέχρι το τέλος του 2014, όταν ολοκληρώνεται η ιταλική προεδρία.
      Pin It

Ο Ιταλός πρωθυπουργός προσπαθεί να εξασφαλίσει νέα παράταση του κυβερνητικού βίου μέχρι το τέλος του 2014, όταν ολοκληρώνεται η ιταλική προεδρία

 

Tου Θεόδωρου Ανδρεάδη Συγγελλάκη

 

ΕΝΡΙΚΟ ΛΕΤΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Ενρίκο Λέτα προσπαθεί να εξασφαλίσει και νέα παράταση του κυβερνητικού του βίου. Οι πιέσεις είναι πλέον εντονότατες και απόλυτα εμφανείς: Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θέλει να διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές, τον Μάιο. Ο Μπέπε Γκρίλο ζητά εδώ και μήνες να στηθούν άμεσα οι κάλπες, ενώ αποτελεί κοινό μυστικό ότι ο νέος γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Ματέο Ρέντσι, στοχεύει στην ολοκλήρωση της εμπειρίας «ευρείας διακυβέρνησης» για να μπορέσει να αναλάβει ο ίδιος πρωθυπουργός.

 

Ο Ενρίκο Λέτα πολιορκείται. Το ξέρει καλά, και για τον λόγο αυτό αποφάσισε να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να πείσει τα κόμματα που τον στηρίζουν να υπογράψουν, το γρηγορότερο δυνατό, ένα νέο «κυβερνητικό συμβόλαιο» για όλο το 2014.

 

Συμφωνία για νέα μέτρα

 

Θα πρέπει να περιέχει νέα μέτρα για την ανάπτυξη, αρχής γενομένης από τη μείωση της φορολογικής πίεσης, που το 2013 άγγιξε το 44,3%, ενώ η άλλη κύρια δέσμευση θα αφορά -κατά τις προθέσεις του- τη δημιουργία θέσεων εργασίας, σε μια χώρα στην οποία η ανεργία των νέων μέχρι είκοσι τεσσάρων ετών ξεπερνά το 40%.

 

Ο Λέτα ελπίζει να καταφέρει να οριστικοποιήσει τη νέα προγραμματική συμφωνία μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, ώστε να μπορέσει να μεταβεί στις Βρυξέλλες, στο τέλος του μηνός, με ένα ξεκάθαρο, αναλυτικό πρόγραμμα που να εγγυάται πολιτική σταθερότητα έως το τέλος του έτους, μέχρι την ολοκλήρωση, δηλαδή, της ιταλικής προεδρίας.

 

Χθες το απόγευμα, ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός άρχισε κύκλο «μίνι διαβουλεύσεων» με τα κόμματα της πλειοψηφίας του, για να μπορέσουν να εντοπιστούν τα βασικά κοινά σημεία δράσης. Οι δυσκολίες, όμως, δεν λείπουν.

 

Από τη μία, ο Ματέο Ρέντσι ζητά να καταργηθεί το αδίκημα λαθρομετανάστευσης και να αναγνωριστούν, με σύμφωνα συμβίωσης, τα ομόφυλα ζευγάρια που συζούν. Η απάντηση, όμως, της «Νέας Κεντροδεξιάς» του Αντζελίνο Αλφάνο παραμένει αρνητική, σε μια προσπάθεια εκπροσώπησης των συντηρητικότερων θέσεων του Βατικανού. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ενίσχυση των ιταλικών οικογενειών», απάντησε αμέσως ο κεντροδεξιός αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης.

 

Από την άλλη, η κυβέρνηση Λέτα και η πλειοψηφία της είναι αντιμέτωπες με το «χρόνιο πρόβλημα» της ιταλικής πολιτικής: την υιοθέτηση ενός εκλογικού νόμου που να εγγυάται τη σταθερή διακυβέρνηση της χώρας.

 

Σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο αυτό, ο Ρέντσι στοχεύει στον απευθείας διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν μετέχουν στην κυβέρνηση. Στη λογική αυτή, ο νέος γραμματέας της Κεντροαριστεράς ξεκίνησε επαφές και με τη «Φόρτσα Ιτάλια», ενώ δεν αποκλείεται να ανοίξει και ένας κάποιος διάλογος και με το κίνημα «Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο, παρά την αρνητική στάση που συνεχίζει να κρατά επισήμως.

 

Η συγκεκριμένη στρατηγική, όμως, δεν μπορεί παρά να βάλει τον Λέτα σε δύσκολη θέση: ο Ιταλός πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να λάβει υπόψη του τις απαιτήσεις της «Νέας Κεντροδεξιάς», η οποία μοιάζει και εδώ ανυποχώρητη. Το κόμμα του Αλφάνο επιμένει ότι το νέο εκλογικό σύστημα πρέπει να επιλεγεί μόνον από τους κυβερνητικούς εταίρους, και ο λόγος είναι απόλυτα σαφής: οι κεντροδεξιοί βουλευτές και γερουσιαστές οι οποίοι, πριν από μόλις δύο μήνες, εγκατέλειψαν τον «καβαλιέρε» φοβούνται ότι μια τυχόν συμμετοχή της «Φόρτσα Ιτάλια» στην όλη διαπραγμάτευση θα μπορούσε να τους βάλει στο περιθώριο, με νόμο που να ευνοεί αποκλειστικά και μόνον τα μεγάλα κόμματα και να τιμωρεί τους «προδότες».

 

Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας το τοπίο θα πρέπει να έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει. Μέσα σε όλα αυτά πάντως, ο Λέτα θα πρέπει να καταφέρει να αποφύγει την πιο επιμελώς στημένη παγίδα: αν βρεθεί μια κάποια συμφωνία και μπορέσει και ψηφιστεί ο περιβόητος καινούργιος εκλογικός νόμος, η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές θα αποτελέσει, πέρα από κάθε αμφιβολία, μονόδρομο.

 

Scroll to top