Pin It

Δεν είναι μια απλή δισκογραφική εταιρεία η Blue Note. Είναι ευαγγέλιο για τους απανταχού πιστούς της τζαζ. Είναι η εταιρεία που στήριξε και καθόρισε το είδος όσο καμία άλλη. Το label που έδωσε στέγη σε ιστορικούς δίσκους, όπως το «Blue train» του Τζον Κολτρέιν, το «At the Cafe Bohemia» του Αρτ Μπλάκι, το «Genius of Modern Music» του Θελόνιους Μονκ, το «Doin’ Allright» του Ντέξτερ Γκόρντον και πολλοί ακόμα δίσκοι των Μάιλς Ντέιβις, Λου Ντόναλτσον, Χόρας Σίλβερ, Τζίμι Σμιθ, Σόνι Ρόλινς, Κένι Μπάρελ κ.ά.

 

Στις 6 Ιανουαρίου 2014 η Blue Note Records γιόρτασε την 75η επέτειό της, καθώς μια τέτοια μέρα το 1939 στη Νέα Υόρκη παρουσίασε την πρώτη της ηχογράφηση. Η πιο σεβαστή και μακροβιότερη τζαζ ετικέτα στον κόσμο ιδρύθηκε όταν ένας Γερμανός μετανάστης και παθιασμένος οπαδός της τζαζ, ο Αλφρεντ Λάιον, αποφάσισε να κάνει πράξη το μουσικό του όραμα. Συναντήθηκε με τον συμπατριώτη του φωτογράφο Φρανκ Γουλφ και η εταιρεία αρχές του 1938 πήρε σάρκα και οστά.

 

Το 1956 η Blue Note έδειξε την τόλμη της και στο εικαστικό κομμάτι της προσλαμβάνοντας τον Ρέιντ Μάιλς, έναν designer που ώς τότε εργαζόταν για το περιοδικό «Esquire». Ο ταλαντούχος αυτός τύπος όχι μόνο υπήρξε μια σωστή επιλογή αλλά καθόρισε την εικαστική ταυτότητα της εταιρείας. Ανέλαβε όλα τα εξώφυλλα των κυκλοφοριών της δισκογραφικής σε μια εποχή που το artwork των δίσκων δεν ήταν προτεραιότητα. Εδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αισθητική εικόνα της εταιρείας, έβαλε τα πρόσωπα των τζαζ καλλιτεχνών σε πρώτο πλάνο, έκανε την Blue Note αναγνωρίσιμη με την πρώτη ματιά και φιλοτέχνησε εξώφυλλα-μικρά έργα τέχνης.

 

Μάλιστα σήμερα, με αφορμή τα 75χρονα, οι άνθρωποι της εταιρείας ετοίμασαν ένα ωραίο παιχνίδι: μπαίνοντας στη διεύθυνση http://smarturl.it/YourBlueNoteDebut μπορείτε να βάλετε τη φωτογραφία σας στα πανέμορφα εξώφυλλα που είχε σχεδιάσει ο σπουδαίος Ρέιντ Μάιλς και να ετοιμάσετε το δικό σας εξώφυλλο!

 

Κατά τα άλλα, όλη τη χρονιά τα live, οι ειδικές επανεκδόσεις, οι εορταστικές κυκλοφορίες και οι σπάνιες συναντήσεις από τις τάξεις των καλλιτεχνών της θα δίνουν και θα παίρνουν. Μια πρώτη γεύση παίρνει ήδη κανείς με το που μπαίνει στο σάιτ τής Blue Note Records (http://www.bluenote.com), όπου το ιστορικό άλμπουμ του σπουδαίου πιανίστα Θελόνιους Μονκ «Paris 1969» προσφέρεται σε ειδική τιμή μαζί με μια λιθογραφία με το artwork του δίσκου.

 

Μ.Κ.

 

Scroll to top