08/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δίκη για την καταχρηστική απόλυση στη Wind

Στο πλευρό της το σωματείο εργαζομένων που αποφάσισε 6ωρη στάση εργασίας.
      Pin It

Στο πλευρό της το σωματείο εργαζομένων που αποφάσισε 6ωρη στάση εργασίας

 

Της Αφροδίτης Τζιαντζή

 

Αύριο εκδικάζεται η προσφυγή απολυμένης από τη Wind κατά της εταιρείας, για καταχρηστική απόλυση έπειτα από δέκα χρόνια εργασίας. Στο πλευρό της στέκεται το σωματείο εργαζομένων στη Wind, αποφασίζοντας 6ωρη στάση εργασίας 8 με 2, ώστε να παρευρεθούν οι συνάδελφοί της στα δικαστήρια.

 

Η Ε.Δ. εργαζόταν από το 2001 στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών και θεωρούνταν σύμφωνα με τις αξιολογήσεις εξαιρετική στη δουλειά της.

 

Από το 2009, όπου παράλληλα με το «outsourcing» σε εργολάβους ξεκίνησε το πρώτο κύμα απολύσεων και εντατικοποίησης, η Ε.Δ. ήταν ενεργό μέλος του επιχειρησιακού σωματείου, συμμετείχε στις απεργίες και εξέφραζε ανοιχτά τις απόψεις της. Αυτή της τη στάση και το γεγονός ότι ήταν «παλιά» εργαζόμενη με πάνω από 8 χρόνια προϋπηρεσίας πλήρωσε με συνεχείς αρνητικές αξιολογήσεις και επιπλήξεις, ώστε να εξωθηθεί σε παραίτηση, πρακτική που εφαρμοζόταν και σε άλλους «παλιούς».

 

Απειλές

 

Οπως η ίδια περιγράφει στην αγωγή της, οι νέες προϊστάμενές της από την αρχή του 2010, τη μείωναν με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς όπως «Ντρεπόμαστε για σένα» και «Αλήθεια, πιστεύεις ότι αξίζεις τα λεφτά που σου δίνουμε;»: «Η φράση αυτή με έκανε ράκος. Προσπαθούσα να αντιδράσω, αλλά ήμουν λίγο σοκαρισμένη απ’ αυτά που άκουγα, γιατί ήταν άνθρωποι που γνώριζα χρόνια και νόμιζα ότι μιλάνε για κάποιον άλλον. Εφτασαν στο σημείο να με επιπλήξουν για τις μέρες ασθένειας που είχα απουσιάσει (λόγω χειρουργικής επέμβασης). Οταν απάντησα ότι η αποχή από την εργασία μου ήταν απολύτως νόμιμη και δικαιολογημένη και ότι ποτέ δεν έχω απουσιάσει, παρέχω δε την εργασία μου τόσα χρόνια ακόμη και κατά την ημέρα της γιορτής του Πάσχα, των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η κ. Λ. μού απάντησε ότι “δεν μας ενδιαφέρει αν έχεις πρόβλημα υγείας, εδώ είναι δουλειά”».

 

Αποκορύφωμα της στοχοποίησης η απόλυσή της την άνοιξη του 2011, έπειτα από κινητοποιήσεις ενάντια στο κλίμα τρομοκρατίας, στις οποίες συμμετείχε η Ε.Δ. Μία από αυτές ήταν η συλλογή υπογραφών ενάντια στις «επιστολές προειδοποίησης», που στέλνονταν σε παλιούς εργαζόμενους, που επίσης περιείχαν απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και συνήθως αποτελούσαν προπομπό απόλυσης.

 

Ενάντια στην απόλυση της Ε.Δ. πραγματοποιήθηκαν μεγάλες απεργίες – μία τριήμερη και μία διήμερη, «Ο μεγαλύτερος αγώνας που έχουμε δώσει μέχρι τώρα στη Wind», τονίζεται σε ανακοίνωση του σωματείου. Μολονότι δεν κερδήθηκε η ανάκληση της απόλυσης, κερδήθηκαν πολλά: «Ενα μεγάλο μέρος των μισθών, της ΕΣΣΕ και των θέσεων εργασίας που έχουμε σήμερα, το χρωστάμε σ’ εκείνο τον αγώνα και στο γεγονός ότι η ίδια η Ε. μπήκε μπροστά». Γι’ αυτό σήμερα οι συνάδελφοί της δεν την ξεχνάνε και την υποστηρίζουν έμπρακτα και στα δικαστήρια.

 

Παράλληλα, στη χθεσινή συνέλευση οι εργαζόμενοι απαίτησαν από την επιχείρηση να προσλάβει με ισότιμους όρους τους εργαζόμενους με voucher του ΟΑΕΔ και μέχρι να γίνει αυτό να τους παρέχει αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης, καλύπτοντας τη μετακίνηση, γεύμα και τηλέφωνα.

 

Scroll to top