09/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απουσίες με νόημα στο Ζάππειο

Το σκεπτικό των κομμάτων της αντιπολίτευσης, των οποίων οι ηγέτες απουσίασαν από την τελετή ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας από τη χώρα μας.
      Pin It

Το σκεπτικό των κομμάτων της αντιπολίτευσης, των οποίων οι ηγέτες απουσίασαν από την τελετή ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας από τη χώρα μας

 

Του Νίκου Σβέρκου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μόνοι τους έμειναν χτες οι δυο κυβερνητικοί εταίροι στο Μέγαρο Μουσικής, καθώς όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης απείχαν από την πανηγυρική εκδήλωση για την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για καθαρή πολιτική στάση του Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο Πάνος Καμμένος βρίσκεται στο Λονδίνο, ο Φώτης Κουβέλης επικαλέστηκε ανειλημμένες υποχρεώσεις εκτός Αττικής και το ΚΚΕ επανέλαβε τη συνολική αντίθεσή του στην Ε.Ε.

 

ΣΥΡΙΖΑ – «Η θεσμική ιδιότητα του κ. Τσίπρα, ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν συνάδει με την παρουσία του σε αυτή τη φιέστα» δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στον Real FM, σημειώνοντας ότι η Κουμουνδούρου με την απουσία του Αλέξη Τσίπρα επιθυμεί «να καταθέσει την πλήρη διαφωνία της με τους προσανατολισμούς και τις διακηρύξεις της σημερινής κυβέρνησης, σε σχέση με το πώς σκέφτεται να αξιοποιήσει την ελληνική προεδρία της Ευρώπης». Η απουσία του Αλέξη Τσίπρα αποφασίστηκε χτες το πρωί, με τους συνεργάτες του να επεξεργάζονται τις σχετικές εισηγήσεις από το μεσημέρι της Τρίτης, όπως είχε αναφέρει η «Εφ.Συν.».

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως εξαπέλυσε μύδρους κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για τις δηλώσεις του στο Ζάππειο. Καταλόγισε στον πρωθυπουργό «κροκοδείλια δάκρυα για τις θυσίες του ελληνικού λαού», ενώ σημείωσε ότι «η κυβέρνηση δεν χάνει ευκαιρία να υπογραμμίζει τη δέσμευσή της στα μνημόνια, με κάθε κόστος για τον ελληνικό λαό, αλλά και για την Ευρώπη συνολικά». Τόνισε δε ότι «ο κ. Σαμαράς εξακολουθεί να δίνει εξετάσεις εθελόδουλης υποταγής στην κ. Μέρκελ και τους συμμάχους της» αντί «να αξιοποιήσει την οποιαδήποτε δυνατότητα που παρουσιάζεται για να διαπραγματευτεί την αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής, με τελευταίο παράδειγμα την έρευνα της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την τρόικα». Η αξιωματική αντιπολίτευση αντεπιτέθηκε μάλιστα στον πρωθυπουργό για τα περί «αντιδυτικού» και «αντιευρωπαϊστή» ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτοί που στρέφονται ξεκάθαρα ενάντια στην Ευρώπη είναι εκείνοι που την υποτάσσουν στις πολιτικές λιτότητας και εξαθλιώνουν τους λαούς της» σχολίασε η Κουμουνδούρου.

 

ΑΝ.ΕΛΛ. – Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες σχολίασαν ότι οι κυβερνώντες «δεν μπορούν να κρύψουν πόσο αποτυχημένη είναι η πολιτική που εφαρμόζουν στην Ελλάδα, βάσει σχεδίου, προκειμένου να αρπάξουν τις περιουσίες των πολιτών και τον πλούτο της χώρας μας. Είναι υπόλογοι», ενώ ο Πάνος Καμμένος μετέβη στη βρετανική πρωτεύουσα για να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του δεξιού ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Νάιτζελ Φάρατζ (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελ. 11).

 

ΔΗΜΑΡ - «Εκπληξη» αποτέλεσε πάντως η απουσία του Φώτη Κουβέλη από την εκδήλωση, καθώς η ΔΗΜΑΡ επικεντρώνει τον πολιτικό της λόγο στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Ο πρόεδρος του κόμματος επικαλέστηκε άλλες υποχρεώσεις, με στελέχη της «μειοψηφίας» να εκφράζουν σε ιδιωτικές συζητήσεις τους τον εκνευρισμό τους με αυτή την επιλογή. Εν τέλει ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του κόμματος, Δημήτρης Χατζησωκράτης, αναπλήρωσε τη θέση του Φώτη Κουβέλη στο Μέγαρο Μουσικής.

 

ΚΚΕ – Το ΚΚΕ σχολίασε ότι «με την ελληνική προεδρία θα συνεχιστεί η υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της Ε.Ε., η οποία δεν αφορά μόνο τον ελληνικό λαό, αλλά τους λαούς όλων των χωρών, με ή χωρίς μνημόνιο», ενώ επιτέθηκε και στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι μια ελληνική προεδρία στην Ε.Ε., με δική του κυβέρνηση, θα λειτουργούσε υπέρ των λαών αποτελεί ωμή και απροκάλυπτη κοροϊδία» σημείωσε ο Περισσός, προσθέτοντας ότι τόσο η Κουμουνδούρου όσο και η Ευρωπαϊκή Αριστερά «πρωτοστατούν στον εξωραϊσμό της Ε.Ε. και των θεσμών της». Οσον αφορά δε την αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ σημείωσε πως «φανερώνει ξανά ότι πίσω από τις οξυμένες φραστικές λογομαχίες προεκλογικού χαρακτήρα, βρίσκεται η ουσιαστική συμφωνία τους με τους στόχους και τις στρατηγικές επιλογές της Ε.Ε.».

 

[email protected]

 

Scroll to top