→Η αιτία που επικαλέστηκε ο υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Ιμπραήμ, μιλώντας στο κανάλι CBC, ήταν η πυκνή ομίχλη
Της Μαργαρίτας Βεργολιά
Εξω από το δικαστήριο στο συγκρότημα της Εθνικής Αστυνομικής Ακαδημίας της Αιγύπτου, στο Κάιρο, επικρατούσε -από κλιματολογικής πλευράς- χαρά Θεού! Ο ήλιος έλαμπε, αντανακλώντας πάνω στα κράνη και στις ασπίδες των ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας, που είχαν παραταχθεί στην περίμετρο, εν αναμονή της επανέναρξης της ακροαματικής διαδικασίας σε μία από τις -συνολικά τρεις- δίκες του έκπτωτου ισλαμιστή προέδρου, τώρα πια μέλους της -τρομοκρατικής με τη «βούλα»- Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μόρσι… Ομως, το ελικόπτερο που θα τον μετέφερε από τις φυλακές του Μπουργκ αλ-Αραμπ, στα δυτικά της Αλεξάνδρειας -όπου κρατείται- δεν προσγειώθηκε ποτέ στο Κάιρο, για να αρχίσει η δίκη. «Εξαιτίας των μετεωρολογικών συνθηκών, δεν κατέστη δυνατή η μεταφορά του Μοχάμεντ Μόρσι», ανακοίνωσε ο δικαστής Αχμεντ Σάμπρι Γιούσεφ, «κατά συνέπεια η δίκη αναβάλλεται για την 1η Φεβρουαρίου».
Η αιτία που επικαλέστηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Μοχάμεντ Ιμπραήμ, μιλώντας στο κανάλι CBC, ήταν η πυκνή ομίχλη. Ολως περιέργως, πάντως, αναφέρουν ξένοι ανταποκριτές, η ιστοσελίδα του αεροδρομίου στο Μπουργκ αλ-Αραμπ έδειχνε ότι οι αερομεταφορές στην περιοχή γίνονταν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Για την ακρίβεια, μόνον μία πτήση ακυρώθηκε, με προορισμό τη Σαουδική Αραβία… Πίσω στο δικαστήριο του Καΐρου, οι 14 συγκατηγορούμενοι του Μόρσι διαμαρτύρονταν για το γεγονός ότι είχαν μεταφερθεί στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα από το προηγούμενο βράδυ κι ότι είχαν περάσει ατελείωτες ώρες, περιμένοντας την επόμενη φάση «μιας ούτως ή άλλως παράνομης και αντισυνταγματικής δίκης» – εν προκειμένω με κατηγορίες για υποκίνηση σε βία και συνέργεια σε θανάτους διαδηλωτών, στις αιματηρές ταραχές στο Κάιρο, πριν από έναν χρόνο. Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, εν τω μεταξύ, στο προάστιο Νασρ Σίτι, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και υποστηρικτών του Μόρσι. Τα επεισόδια έληξαν ώρα αργότερα, με δεκάδες συλλήψεις.
Δύο συνήγοροι του Μόρσι, 13 στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας κι ένας επιφανής ισλαμιστής κατηγόρησαν ευθέως την αιγυπτιακή κυβέρνηση ότι οι λόγοι αναβολής της δίκης είναι τεχνητοί και βαθιά πολιτικοί. Στόχος, ανέφεραν, ήταν να αποτραπεί μια νέα δημόσια εμφάνιση του έκπτωτου ισλαμιστή προέδρου, μόλις μία εβδομάδα πριν ανοίξουν οι κάλπες του κρίσιμου δημοψηφίσματος, στις 14 και 15 του μηνός, για την έγκριση του νέου συντάγματος της χώρας.
Η διαδικασία άρχισε ήδη από χθες, με τις επιστολικές ψήφους των 680.000 αποδήμων. Και η ψηφοφορία -η πρώτη μετά την ανατροπή του Μόρσι από τον αιγυπτιακό στρατό- θεωρείται πρόκριμα για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που θα ακολουθήσουν. Ενα ισχυρό «ναι» στο νέο σύνταγμα και μαζική προσέλευση στις κάλπες θεωρείται ότι θα ενισχύσουν τη νομιμοποίηση των επιλογών της μεταβατικής κυβέρνησης, αλλά κυρίως τη -φημολογούμενη εδώ και καιρό- υποψηφιότητα του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων για την προεδρία. Επί του παρόντος, ο δημοφιλής στρατηγός Αμπντέλ-Φατάχ αλ-Σίσι -που ηγήθηκε της ανατροπής του Μόρσι- κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Θεωρείται ωστόσο ότι, αμέσως μετά το δημοψήφισμα, θα ανακοινώσει και επίσημα την προεδρική υποψηφιότητά του. Απέναντί του εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει κάποιος σοβαρός αντίπαλος, με πραγματικές πολιτικές αξιώσεις…
«Καθώς πάντως η χώρα ετοιμάζεται να γιορτάσει την τρίτη επέτειο από τη λαϊκή εξέγερση, που οδήγησε στην ανατροπή του αυταρχικού καθεστώτος Μουμπάρακ», σχολιάζουν οι «New York Times», «πολλοί Αιγύπτιοι έχουν χάσει πια την πίστη τους για εκδημοκρατισμό κι ατομικές ελευθερίες». Με άλλα λόγια, επισημαίνει ο δρ Χ. Α. Χέλιερ, ειδικός αναλυτής στο Ινστιτούτο Brookings, μεγάλο μέρος των εξαθλιωμένων πολιτών της Αιγύπτου δεν θεωρεί πια ότι η δημοκρατία και οι ελευθερίες είναι οι κατάλληλοι μηχανισμοί για να βγουν από την οικονομική απόγνωση, η οποία τους ώθησε να εξεγερθούν, πίσω στο 2011.