10/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Χτύπημα» Ξηρού στο Μαξίμου

Σε μείζον ζήτημα πολιτικής αξιοπιστίας για την κυβέρνηση εξελίσσεται η απόδραση. Δυσφορία για τους χειρισμούς Δένδια - Αθανασίου. Υπήρξαν εισηγήσεις ακόμα και για αντικατάστασή τους.
      Pin It

Σε μείζον ζήτημα πολιτικής αξιοπιστίας για την κυβέρνηση εξελίσσεται η απόδραση. Δυσφορία για τους χειρισμούς Δένδια – Αθανασίου. Υπήρξαν εισηγήσεις ακόμα και για αντικατάστασή τους

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Πάγωσαν τα χαμόγελα στην κυβέρνηση πριν προλάβουν να φύγουν από την Αθήνα οι επίτροποι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μπαρόζο. Η υπόθεση Ξηρού εξελίσσεται σε μείζον θέμα πολιτικής αξιοπιστίας για τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ε.Ε. και κυρίως τις ΗΠΑ.

 

Η δεύτερη δήλωση μέσα σε διάστημα μόλις δύο ημερών από το State Department αποτυπώνει την ενόχληση της Ουάσινγκτον. Η εκπρόσωπος Τζ. Ψάκι στις δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους υπογράμμισε ότι «έχει ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση να εντοπίσει τον Χριστόδουλο Ξηρό και να τον γυρίσει στη φυλακή». Η εκπρόσωπος εξέφρασε την ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης «για το γεγονός ότι ο καταδικασμένος τρομοκράτης, σημαίνον μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», η οποία δολοφόνησε πέντε μέλη της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Ελλάδα, αγνοείται έπειτα από άδεια που του δόθηκε από τις φυλακές όπου εκτίει ποινή εξάκις σε ισόβια για φόνους».

 

Βολές μεταξύ υπουργών

 

Ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε από τους στενούς του συνεργάτες για τον αντίκτυπο της υπόθεσης στις ΗΠΑ, ωστόσο λόγω των εκδηλώσεων για την έναρξη της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. η διαχείριση του προβλήματος ανατέθηκε εξ ολοκλήρου στους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Ν. Δένδια και Χαρ. Αθανασίου. Πλην όμως οι δύο υπουργοί βρέθηκαν να ανταλλάσσουν μεταξύ τους βολές, ενώ στην αντιπαράθεση μπήκαν και οι Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων με την ηγεσία της αστυνομίας. Ο πρωθυπουργός κάλεσε χθες εκ νέου σε σύσκεψη τους υπουργούς και σύμφωνα με πληροφορίες, τους απηύθυνε αυστηρές συστάσεις «να σταματήσουν τη σκιαμαχία και να φέρουν άμεσα αποτελέσματα».

 

Η εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού (βλ. ρεπορτάζ στις σελ. 40-41) όπως και η εικόνα ασυνεννοησίας που έδωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, έχουν κάνει άνω-κάτω το μέγαρο Μαξίμου. Διατυπώθηκαν εισηγήσεις ακόμη και για αντικατάσταση των δύο υπουργών, όμως ο κ. Δένδιας και ο κ. Αθανασίου είναι πρόσωπα πάνω στα οποία έχει επενδύσει πολιτικά ο πρωθυπουργός και είχαν υψηλή δημοφιλία σε όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν υφίσταται θέμα αντικατάστασης, ωστόσο ο εκνευρισμός είναι έκδηλος σε όλο το κυβερνητικό σχήμα.

 

Οι έρευνες της αστυνομίας

 

Στο μέγαρο Μαξίμου περιμένουν άμεσα αποτελέσματα από τις αστυνομικές έρευνες. Διαφορετικά, η υπόθεση αυτή μπορεί να έχει μεγάλο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, καθώς εισέρχεται στη μακρά προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές και προσπαθεί να πείσει ότι είναι η πολιτική δύναμη σταθερότητας και έχει αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας στο διεθνές περιβάλλον.

 

Στη σύσκεψη συζητήθηκε και η αντίδραση των δικαστικών ενώσεων, που ως προς το ύφος προκάλεσε έκπληξη ακόμη και στον υπουργό Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου καθώς ήταν επικριτική και προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρ. Παπούλια. Κυβερνητικοί παράγοντες δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την ένταση που διακρίνεται στις τάξεις των δικαστικών λειτουργών. Οσον αφορά τις αλλαγές που είχε προαναγγείλει ο κ. Αθανασίου για τις άδειες προς τους κρατουμένους και τη δημιουργία νέας φυλακής υψίστης ασφαλείας, αποφασίστηκε το νέο πλαίσιο να καταρτιστεί και να παρουσιαστεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε η κυβέρνηση να μην αποδειχθεί και στο πεδίο των νομοθετικών πρωτοβουλιών ανακόλουθη.

 

Στη σύσκεψη ετέθη και το θέμα της ποινικής δίωξης για τα δάνεια του Τ.Τ. σε επιχειρηματίες χωρίς εγγυήσεις. Η κυβέρνηση δεν έκανε κανένα σχόλιο για την υπόθεση. Η άσκηση πάντως των πρώτων ποινικών διώξεων που συνέπεσε με την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε., προκάλεσε άλλη μία εστία προβληματισμού στο κυβερνητικό σχήμα.

 

Scroll to top