ΤΟΥΡΚΙΑ – «Παραβίαση του Συντάγματος» διακρίνουν οι δικαστικοί – Για «πολιτικές συνωμοσίες» μιλούν κομματικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος – Εντονες ενστάσεις για τις κινήσεις του Ερντογάν από ΗΠΑ και Ε.Ε.
→Οι προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να σφίξει τα λουριά στο δικαστικό σώμα, στην αστυνομία και στο Διαδίκτυο κάνουν ορατό το μεγάλο ρήγμα στο κατεστημένο της Τουρκίας
Της Ελλης Πάνου
Με έμμεσες απειλές εκατέρωθεν, συνεχείς συλλήψεις, νέες έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς, καταγγελίες για απόπειρες εκφοβισμού και πογκρόμ κατά εχθρών και αντιπάλων, μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και των… «άλλων», με την επικίνδυνη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης να φτάνει μέχρι την κορυφή.
Χθες, ένας από τους πλέον υψηλόβαθμους δικαστικούς της χώρας, ο αντιπρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK) Αχμέτ Χαμσιτζί, σε έκθεση 66 σελίδων προειδοποίησε τον πρωθυπουργό ότι οι προσπάθειές του να περιορίσει την ελευθερία του δικαστικού σώματος, αποτελούν παραβίαση του Συντάγματος. Τα σχέδια του κόμματός του, που πρόκειται να συζητηθούν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, στοχεύουν στο να αποκτήσει η κυβέρνηση περισσότερο έλεγχο στον διορισμό δικαστών και εισαγγελέων, ανατρέποντας στην ουσία τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες πίεζε και η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Διαχωρισμός εξουσιών
«Είναι σαφές ότι αυτές οι προτάσεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση της αρχής της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος και του διαχωρισμού των εξουσιών» αναφέρεται στην έκθεση του Χαμσιτζί, για τις αλλαγές που προωθεί ο Ερντογάν στην δομή του Ανώτατου Συμβουλίου- του αρμόδιου σώματος για τον διορισμό των δικαστικών. Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων ότι ο υφυπουργός Δικαιοσύνης θα μπορεί να εκλέγεται πρόεδρος του HSYK, που θα αποτελείται από δυο όργανα: ένα 11μελές συμβούλιο δικαστών και ένα 7μελές εισαγγελέων. Το αποτέλεσμα θα είναι η Βουλή και ο υπουργός Δικαιοσύνης να έχουν λόγο στην εκλογή των μελών και των δυο σωμάτων.
Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να σφίξει τα λουριά στο δικαστικό σώμα, στην αστυνομία και τώρα και στο διαδίκτυο, που εκθέτουν πλέον το μεγάλο ρήγμα στο κατεστημένο της Τουρκίας, δέχθηκαν φίλια πυρά και από τις ΗΠΑ και από την Ε.Ε., η οποία έχει ήδη εκφράσει έντονες ενστάσεις, παραμονές του ταξιδιού του Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες. Σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν χαρακτηρίζει τις κινήσεις του Τούρκου πρωθυπουργού «πηγή ανησυχίας λόγω των πιθανών επιπτώσεων στην ανεξαρτησία, την αμεροληψία και την αποτελεσματικότητα των ερευνών», προτρέποντας να αποφευχθούν ενέργειες που υπονομεύουν τη διαλεύκανση των σκανδάλων.
Με τον Ερντογάν, ωστόσο, να έχει επιλέξει τον ανοικτό πόλεμο, πολλοί πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει ήδη πάρει τις αποφάσεις της και θα προσπαθήσει να παρακάμψει τα «εμπόδια» που βάζει στον δρόμο της το Σύνταγμα, ανησυχώντας για τις επιπτώσεις στις επικείμενες τοπικές εκλογές του Μαρτίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Hurriyet, στο κόμμα άρχισαν να κυκλοφορούν πληροφορίες για την αποκάλυψη νέων σκανδάλων και το άνοιγμα νέων ερευνών, που θα δημοσιοποιηθούν μετά τις 31 Ιανουαρίου, που κλείνουν επίσημα οι εκλογικές λίστες, με στόχο υποψηφίους του AKP.
Δημοσκοπήσεις
«Εάν χαθούν μία ή δυο μονάδες στις μεγάλες πόλεις όπως η Αγκυρα, η Κωνσταντινούπολη ή η Σμύρνη, μπορεί να υποστούμε μεγάλη ήττα σε όλη τη χώρα… κι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη ότι αυτές οι υποθέσεις διαφθοράς είναι πολιτικές συνωμοσίες» είπαν ανωνύμως στην εφημερίδα κομματικά στελέχη του Ερντογάν, την ώρα που τελευταία δημοσκόπηση επιβεβαιώνει αυτούς τους φόβους.
Η πρώτη μεγάλη μέτρηση, που δημοσιεύτηκε την περασμένη Πέμπτη, από την εταιρεία SONAR, δείχνει ότι η υποστήριξη προς το κυβερνών κόμμα έχει μειωθεί κατά δύο μονάδες από τον Αύγουστο και κυμαίνεται στο 42,3% (πολύ πιο κάτω από το 50% που απέσπασε ο Ερντογάν το 2011), ενώ τα ποσοστά του Ρεπουμπλικανικού κόμματος CHP βρίσκονται στο 29,8%, η καλύτερη επίδοση της τελευταίας τριετίας.
Το AKP επιμένει ότι βαδίζει πολύ καλά και σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μπουλέντ Αριντς τέσσερις έρευνες που παρήγγειλε το κόμμα δείχνουν τα ποσοστά του στο 52%, ωστόσο σαν να μην κρύβει τον φόβο του ρίχνει συστηματικά, βαριά σκιά σε όλες τις πτυχές των ερευνών.
Παράλληλα με τις προσπάθειες χειραγώγησης του δικαστικού σώματος, η κυβέρνηση αποφάσισε αλλάζοντας ένα άρθρο στον ποινικό κώδικα (CMK) να εμποδίσει τις έρευνες εναντίον αξιωματικών της αστυνομίας, μετά την απόφαση των Δικαστών να ανοίξουν φάκελο κατά του αρχηγού της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη και τεσσάρων εισαγγελέων που έχουν αναμειχθεί στις υποθέσεις διαφθοράς.
Με την τροποποίηση οι υψηλόβαθμοι της αστυνομίας δεν θα υπόκεινται στο εξής στη δικαιοδοσία των δικαστών, αλλά του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο έτσι κι αλλιώς είχε ήδη απορρίψει το ενδεχόμενο να εξεταστούν οι καταγγελίες κατά των συγκεκριμένων ατόμων.
Λογοκρισία
Και ως προς την κοινή γνώμη, άλλη τροποποίηση αυτή τη φορά του νόμου για τα «εγκλήματα στον κυβερνοχώρο» που κατέθεσε βουλευτής του Ερντογάν, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο στην κυβέρνηση να λογοκρίνει τις δραστηριότητες στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και να παρακολουθεί το προφίλ των χρηστών.
Εάν εγκριθεί η πρόταση θα δίνει το δικαίωμα στον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών καθώς και στον επικεφαλής της Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών να απαγορεύουν την πρόσβαση σε ιστοσελίδες χωρίς προηγούμενη έγκριση από τις δικαστικές αρχές, ενώ θα επιτρέπει να «παρακολουθείται» το ιστορικό της περιήγησης των χρηστών και να αποθηκεύεται για δύο χρόνια.