12/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Μουντιάλ της κλεμμένης αθωότητας

Εδώ και μια δεκαετία η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει δεσμευτεί να ξεριζώσει την παιδική πορνεία από τη χώρα, όμως περίπου μισό εκατομμύριο ανήλικοι «εργάζονταν» το 2012 στην ακμάζουσα βιομηχανία του σεξ - αριθμός πενταπλάσιος από το 2001. Με το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου να πλησιάζει, πολλοί φοβούνται έκρηξη της μάστιγας.
      Pin It

Εδώ και μια δεκαετία η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει δεσμευτεί να ξεριζώσει την παιδική πορνεία από τη χώρα, όμως περίπου μισό εκατομμύριο ανήλικοι «εργάζονταν» το 2012 στην ακμάζουσα βιομηχανία του σεξ – αριθμός πενταπλάσιος από το 2001. Με το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου να πλησιάζει, πολλοί φοβούνται έκρηξη της μάστιγας

 

Της Βίκυς Καπετανοπούλου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παρασκευή βράδυ στη Φορταλέζα, πρωτεύουσα της πολιτείας Σεαρά στη βορειοανατολική Βραζιλία. Εξι Γερμανοί τουρίστες πίνουν στα όρθια στην παραλία Ιρασέμα κι αναμένουν το σύνθημα από τον μπράβο ότι τα ανήλικα κορίτσια, που έχουν παραγγείλει από το «μενού», είναι έτοιμα.

 

Μια μικροσκοπική, παιδική φιγούρα με λιγοστά ρούχα και γυαλιστερό κραγιόν ξεπροβάλλει μέσα απ’ το σκοτάδι στη λεωφόρο Ζουσελίνο Κούμπιτσεκ, που συνδέει την πόλη με το στάδιο Καστελάο. Εκεί θα φιλοξενηθούν τον Ιούνιο κάποια από τα ματς του Μουντιάλ. Το κορίτσι δεν χρειάζεται να περιμένει για πολύ. Ενα αμάξι σταματά μπροστά της κι η μικρή πηδάει μέσα.

 

Σκηνές σαν κι αυτές αποτελούν ρουτίνα στην εξωτική Φορταλέζα. Δεν χαρακτηρίζεται τυχαία ως μητρόπολη της παιδικής πορνείας στη Βραζιλία, ως μαγνήτης για όσους αναζητούν πληρωμένο σεξ με ανηλίκους, συνήθως γένους θηλυκού. «Με το που βγαίνουν στη λεωφόρο, τις “ψωνίζουν”» λέει η Αντόνια Λίμα Σόισα, εισαγγελέας της πολιτείας. «Είναι θέμα λίγων λεπτών. Θα τις βρείτε να τριγυρίζουν και κατά τη διάρκεια της ημέρας».

 

Αναλώσιμα, άβουλα πρεζόνια

 

Αποτελεί, άλλωστε, κοινό μυστικό ότι συχνά οι ίδιοι οι γονείς, ως μέσο βιοπορισμού, σπρώχνουν ή πουλάνε τις κόρες τους σε εμπόρους σάρκας. Κι αυτοί όχι μόνο τις κακοποιούν και τις εκμεταλλεύονται χωρίς έλεος, αλλά τις μετατρέπουν σε αναλώσιμα, άβουλα πρεζόνια. Αμέτρητα κορίτσια κάνουν πεζοδρόμιο για να εξασφαλίζουν και τη δόση τους, πολλά άλλα γαλουχούνται με την ψευδαίσθηση ότι θα βρουν έναν καλό γαμπρό, έναν πρίγκιπα του παραμυθιού, που θα τις σώσει κάποτε από την απόλυτη μιζέρια…

 

Παρότι εδώ και μια δεκαετία η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να ξεριζώσει την παιδική πορνεία από τη χώρα, τα νούμερα τη διαψεύδουν. Περίπου μισό εκατομμύριο ανήλικοι «εργάζονταν» το 2012 στην ακμάζουσα βιομηχανία του σεξ στη Βραζιλία, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Εθνικού Φόρουμ για την Πρόληψη της Παιδικής Εργασίας, αριθμός πενταπλάσιος από το 2001. Με το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου να πλησιάζει, πολλοί φοβούνται έκρηξη της μάστιγας. «Ανησυχούμε ότι η σεξουαλική εκμετάλλευση θα ενταθεί γύρω από τις πόλεις, όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες. Προσπαθούμε να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας με τις πολιτειακές και δημοτικές αρχές για να κατανοήσουμε το εύρος του προβλήματος» παραδέχεται ο Ζοσελένιο Βιέιρα ντος Σάντος, υπεύθυνος κρατικού προγράμματος κατά της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών.

 

Το έργο αποδεικνύεται τιτάνιο σε μια χώρα 200 εκατομμυρίων κατοίκων και η νομοθεσία δεν βοηθάει. Το αρχαιότερο επάγγελμα στον κόσμο είναι καθ’ όλα νόμιμο στη Βραζιλία, σε αντίθεση με αυτό του προαγωγού ή του ιδιοκτήτη μπορντέλου. Οι ιερόδουλες επιτρέπεται να κάνουν πεζοδρόμιο, απαγορεύεται, όμως, να δέχονται πελάτες σε οργανωμένους οίκους ανοχής. Ωστόσο, προς τέρψιν της «υψηλής» βραζιλιάνικης κοινωνίας και των μυριάδων τουριστών, που καταφτάνουν έτοιμοι για όλα με τις τσέπες ξέχειλες από ζεστό συνάλλαγμα, υπερπολυτελή πορνεία κάνουν χρυσές δουλειές όλο τον χρόνο, λειτουργώντας ανενόχλητα στις μεγάλες πόλεις, όπως π.χ. το διαβόητο «Centaurus» (Κένταυρος) στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν διαρκώς, ακόμα και στις ζούγκλες του Αμαζονίου, τρισάθλια, αυτοσχέδια μπορντέλα, που απευθύνονται στην «εγχώρια αγορά» της περιφέρειας. Οι καταδίκες είναι ελάχιστες.

 

Εν όψει Μουντιάλ, τουλάχιστον 600 χιλιάδες ξένοι επισκέπτες υπολογίζεται ότι θα ξοδέψουν περί τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια (!) ταξιδεύοντας σε όλη τη χώρα για τους αγώνες.

 

Το κονδύλι των 3,4 εκατομμυρίων δολαρίων, που διέθεσε η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της παιδικής πορνείας, είναι σταγόνα στον ωκεανό συγκριτικά με τις δαπάνες άνω των 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη διεθνή αθλητική διοργάνωση. Πολλοί δήμοι αδυνατούν να απορροφήσουν τα χρήματα λόγω απουσίας σχετικών προγραμμάτων. «Συνειδητοποιούμε ότι αγγίζουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου με αυτές τις δράσεις. Ελπίζουμε, όμως, να δημιουργήσουμε δομές και να εφαρμόσουμε μακροπρόθεσμα προγράμματα στο μέλλον» ομολογεί ο Σάντος. «Αυτό το θέμα ουσιαστικά δεν βρίσκεται στην ατζέντα της κυβέρνησης και δεν διακρίνουμε προθυμία για συντονισμό της προσπάθειας ή αύξηση των πόρων, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών», λέει η Ντενίζ Τσεζάριο, συνεργάτιδα της διεθνούς οργάνωσης «Save the Children» (Σώστε τα παιδιά).

 

Στη Φορταλέζα η φαλλοκρατική κουλτούρα, σε συνδυασμό με την ακραία φτώχεια και τη θραύση που κάνουν τα φτηνά ναρκωτικά, έχουν δημιουργήσει ένα ιδανικό περιβάλλον ανομίας και εξάπλωσης του εμπορίου παιδικής σάρκας. «Οι γυναίκες στη βορειοανατολική Βραζιλία παραδοσιακά αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίες, ακόμα και ως αντικείμενα. Πολλοί πατεράδες βλέπουν τις μικρές τους κόρες ως πηγή εισοδήματος κι αυτό είναι μια στάση ζωής, που είναι δύσκολο να αλλάξει», υποστηρίζει η κοινωνική λειτουργός Σεσίλια ντος Σάντος Γκόις, που κάνει περιπολίες στην πόλη κι έχει μάθει να αναγνωρίζει τα κυκλώματα μαστροπείας ανηλίκων. Τα κόλπα στήνονται συνήθως με την κάλυψη αστυνομικών και τη συνέργεια ξενοδόχων και ταξιτζήδων, που παραδίδουν το «εμπόρευμα» όπου και όταν χρειαστεί.

 

Τραγικές ιστορίες

 

Σ’ ένα από τα τέσσερα καταφύγια για ανήλικες πόρνες στη Φορταλέζα φιλοξενείται η 16χρονη Τζέσικα. Οταν άρχισε να εκδίδεται, έβγαζε 18 δολάρια τη βραδιά, πριν πάρει «προαγωγή» σε κλαμπ και ξενοδοχεία, ειδικευμένα στην «εξυπηρέτηση» τουριστικών γκρουπ, κι η αμοιβή της ανέβει περίπου στα 90 δολάρια κάθε νύχτα. Ενας Ισπανός πελάτης τής έταξε να την πάρει μαζί του στην Ευρώπη. «Του είπα πως είμαι 18 ετών κι ότι έχω διαβατήριο. Πλήρωσα 500 ρεάλ (215 δολάρια) για να βγάλω πλαστή ταυτότητα και μάζευα λεφτά για να αγοράσω και πλαστό διαβατήριο. Στο τέλος, όμως, φοβήθηκα να πάω» διηγείται η μικρή.

 

Η 13χρονη Βανέσα μένει μαζί της στο καταφύγιο. Το είχε σκάσει απ’ το σπίτι σε ηλικία 10 ετών, γιατί ο πατριός της την έδερνε. Αρχισε να ζει στον δρόμο, πουλώντας το κορμί της. Τον Οκτώβριο η αστυνομία τη μάζεψε από την πιάτσα, όπου εκδιδόταν κοντά στο στάδιο Καστελάο και τώρα υποβάλλεται σε θεραπεία αποτοξίνωσης από κρακ. «Θέλω να σπουδάσω, μου αρέσουν τα μαθηματικά. Μερικές φορές, όμως, θέλω απλά να εξαφανιστώ και να πάω να ζήσω στον Αρη με τους αστροναύτες» εξομολογείται. Μέσα σε λίγους μήνες έχει κάνει τέσσερις αποτυχημένες απόπειρες απόδρασης. «Είναι πολύ δύσκολο να πείσεις αυτά τα κορίτσια να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή» λέει με πίκρα η υπεύθυνη του κέντρου. «Τα περισσότερα πιστεύουν ότι η κακοποίηση και η πορνεία είναι κομμάτι της καθημερινότητας»…

 

Scroll to top