12/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Εκτός συνόρων… νιαουρίζουν!

      Pin It

Του Κ. Κάραλη

Στο περσινό πρωτάθλημα, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, είδαμε πολλούς πιτσιρικάδες να παίρνουν θέση βασικού και αναντικατάστατου στις ομάδες του. Ετσι, ξεπήδησαν αρκετά ταλέντα, που άρπαξαν την ευκαιρία εξαργυρώνοντάς την αργότερα με μεταγραφή στο εξωτερικό.

 

Προφανώς, δεν είναι μόνο οι νέοι που διάλεξαν να συνεχίσουν την καριέρα τους στο εξωτερικό. Υπάρχουν και οι ολοκληρωμένοι ποδοσφαιρικά που είτε πήγαν σε καλύτερο πρωτάθλημα, είτε προτίμησαν κάποιο λιγότερο απαιτητικό.

 

Πόσοι όμως από αυτούς κατάφεραν να αντεπεξέλθουν, να ανταποκριθούν και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του προπονητή τους το πρώτο εξάμηνο στη νέα τους ομάδα;

 

Λίγοι. Μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού.

 

Για παράδειγμα, ο Γιάννης Φετφατζίδης. Στα 23 του χρόνια έχει κάνει ήδη 14 εμφανίσεις με την Τζένοα στο ιταλικό πρωτάθλημα, εντυπωσιάζοντας τους ανθρώπους του συλλόγου. Ενα από τα κίνητρά του είναι σίγουρα η εκ νέου κλήση στην εθνική ομάδα για το επικείμενο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, όπως επίσης και η διάψευση όσων έλεγαν ότι «δεν κάνει».

 

Ακόμη ένας που πέτυχε είναι ο Γιούρι Λοντίγκιν. Βέβαια, πλέον δεν λογίζεται ως Ελληνας, αφού με την κλήση του στην Εθνική Ρωσίας απέκτησε τη ρωσική υπηκοότητα, κάτι που ήθελε και ο ίδιος. Είναι ο βασικός πορτιέρο της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης με 20 συμμετοχές σε πρωτάθλημα και Κύπελλο και άλλες 10 στο Champions League.

 

Ο τρίτος της παρέας, ο Ορέστης Καρνέζης, που παίζει στη Γρανάδα ως δανεικός από την Ουντινέζε. Εμεινε όμως ολόκληρο τον πρώτο γύρο της Πριμέρα Ντιβισιόν στον πάγκο και έκανε ντεμπούτο μόλις την περασμένη αγωνιστική, όταν η ομάδα του έχασε με 3-0 από την Αλμερία.

 

Οι υπόλοιποι που έφυγαν για… τα ξένα δίνονται πλέον δανεικοί για να αποκτήσουν εμπειρία ή κάθονται στον πάγκο. Οπως ο Χάρης Μαυρίας που πήγε στην Πρέμιερ Λιγκ έναντι 3.000.000 ευρώ και δυσκολεύεται να βρει ρυθμό. Βέβαια, είναι ίσως αρκετά νωρίς για να τον κρίνουμε, αλλά τα πρώτα δείγματα δίνουν την εντύπωση ότι θα μονιμοποιηθεί στις ρεζέρβες της Σάντερλαντ ή θα δοθεί δανεικός σε κάποια ομάδα μικρότερης κατηγορίας. Φανερό ότι η απότομη αλλαγή… κλίματος δεν τον βοήθησε. Οταν παίζεις κόντρα σε… Μήτσουλες και Φίτσουλες και ξαφνικά αλλάζουν τα αγωνιστικά δεδομένα και οι απαιτήσεις, φαίνεται αν πραγματικά αξίζεις. Η δουλειά που χρειάζεται για να μην καταντήσει κάποιος «αιώνιο ταλέντο» είναι μεγάλη και πρέπει να γίνεται με συνέπεια.

 

Ο τελευταίος Ελληνας που πήρε μεταγραφή για το εξωτερικό είναι ο Θανάσης Καραγκούνης, ο οποίος πριν από μερικές μέρες ανακοινώθηκε από την ολλανδική Τσβόλε. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν θα δοθεί δανεικός σε ελληνική ομάδα, όπως ο Μπουγαΐδης και ο Βλάχος ή θα εξελιχθεί σε νέο «Φετφατζίδη».

 

Scroll to top