ypovrixio

12/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Προφυλακίστε τον Ευσταθίου»

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας, Μανώλης Ρασιδάκης, που μελέτησε τα στοιχεία της δικογραφίας, έκρινε ότι κακώς αφέθηκε ελεύθερος ο κατηγορούμενος και άσκησε χθες έφεση υπέρ του νόμου κατά του επίμαχου βουλεύματος.
      Pin It

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας, Μανώλης Ρασιδάκης, που μελέτησε τα στοιχεία της δικογραφίας, έκρινε ότι κακώς αφέθηκε ελεύθερος ο κατηγορούμενος και άσκησε χθες έφεση υπέρ του νόμου κατά του επίμαχου βουλεύματος

 

Της Κατερίνας Κατή

 

ΠΑΝΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥΜε προφυλάκιση κινδυνεύει πλέον ο μεσάζων έμπορος όπλων, Πάνος Ευσταθίου, εκ των βασικών κατηγορουμένων στο μεγάλο σκάνδαλο των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ο οποίος είχε αφεθεί ελεύθερος μετά την απολογία του με επιβολή περιοριστικών όρων.

 

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας, Μανώλης Ρασιδάκης, που μελέτησε τα στοιχεία της δικογραφίας, έκρινε ότι κακώς αφέθηκε ελεύθερος ο κατηγορούμενος και άσκησε χθες έφεση υπέρ του νόμου κατά του επίμαχου βουλεύματος.

 

Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της προσωρινής κράτησης του 83χρονου είχε ταχθεί και ο ανακριτής Διαφθοράς, Γαβριήλ Μαλλής, αλλά λόγω διαφωνίας του εισαγγελέα γνωμοδοτήσεων το θέμα κρίθηκε από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο πλημμελειοδικών που εξέδωσε βούλευμα υιοθετώντας την επιεικέστερη κρίση για τον κατηγορούμενο.

 

Εχει παραδεχτεί τις μίζες

 

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος του Πάνου Ευσταθίου για δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος θα εισαχθεί τώρα στο συμβούλιο των εφετών το οποίο θα έχει τον τελικό λόγο για την τύχη του κατηγορούμενου.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο επιχειρηματίας, ο οποίος κατονομάστηκε από τον συγκατηγορούμενό του και προσωρινά κρατούμενο, Αντώνη Κάντα, ως ένα από τα πρόσωπα που τον δωροδόκησαν, έχει παραδεχτεί ότι μοίραζε μίζες ακόμη και μετά το 2005 προκειμένου να εξασφαλίσει την υπογραφή των συμβάσεων για το οπλικό σύστημα ASRAD και τα υποβρύχια.

 

Το κείμενο πάντως των ερωταπαντήσεων που διέρρευσε πρόσφατα, κι ενώ είχε ήδη δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενου του απολογητικού υπομνήματος του πρώην μεσάζοντα εμπόρου όπλων, διαψεύδει τους ισχυρισμούς του συνηγόρου του, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ότι το μεγαλύτερο μέρος της ανάκρισης αναλώθηκε σε πιέσεις του ανακριτή προς τον κατηγορούμενο να «δώσει» στοιχεία για τον πρώην υπουργό ΥΠΕΘΑ του ΠΑΣΟΚ, Γιάννο Παπαντωνίου.

 

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Δημητρακόπουλο, μέρος αυτής της απολογίας είναι «ψευδές», οφείλεται στη σύγχυση που είχε ο πελάτης του λόγω ηλικίας αλλά και… κακής συμπεριφοράς του ανακριτή και σκοπεύει να αποκαταστήσει την «αλήθεια» με συμπληρωματικό υπόμνημα.

 

Στο μεγαλύτερο μέρος της απολογίας του ο κατηγορούμενος δηλώνει ότι δεν θυμάται όλα τα πρόσωπα και τα ποσά που έδωσε και επαναλαμβάνει συνεχώς ότι η αλήθεια θα προκύψει από το άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών που ήδη έχει παραδώσει στον ανακριτή. Για το μόνο που δηλώνει απολύτως βέβαιος είναι ότι… δεν δωροδόκησε πολιτικούς.

 

«Καρφώνει» τους Γερμανούς

 

Μάλιστα σε κάποιο σημείο «καρφώνει» και τους Γερμανούς συνεργάτες του ότι έβαζαν το δάχτυλο στο μέλι λέγοντας: «Ηταν σύνηθες οι Γερμανοί που έδιναν τις εντολές δωροδοκίας να ζητάνε επιστροφή των παράνομων χρημάτων και προς τους ίδιους».

 

Ο κατηγορούμενος έπεσε πάντως σε αντιφάσεις και πολλές φορές αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι τα χρήματα που αρχικά ισχυριζόταν ότι έδινε σε απόστρατους αξιωματικούς για παροχή υπηρεσιών, όπως μελέτες, ήταν τελικά μίζες.

 

Στο μεταξύ ο ανακριτής Μαλλής, εκτός από τους δέκα νέους κατηγορούμενους που προέκυψαν μετά την απολογία Ευσταθίου, στην πλειονότητά τους πρώην ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, απέστειλε κλήση και στη σύζυγο του πρώην εκπροσώπου της γερμανικής εταιρείας, καθώς είχαν κοινούς λογαριασμούς από τους οποίους φέρεται να πέρασε μαύρο χρήμα. Η Ειρήνη Ευσταθίου κατηγορείται για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και δωροδοκίες.

 

Scroll to top