12/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Προικίζουν» τον αγοραστή της ΕΥΑΘ

Πίσω από την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης κρύβεται ένα «τεράστιο σκάνδαλο» με το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας, το οποίο θα καρπωθεί ο ιδιώτης, καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πού επικεντρώνεται η έρευνα του εισαγγελέα διαφθοράς.
      Pin It

Πίσω από την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης κρύβεται ένα «τεράστιο σκάνδαλο» με το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας, το οποίο θα καρπωθεί ο ιδιώτης, καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πού επικεντρώνεται η έρευνα του εισαγγελέα διαφθοράς

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Για «ένα τεράστιο σκάνδαλο» που «κρύβεται πίσω από την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, την οποία η κυβέρνηση βιάζεται να ολοκληρώσει μέχρι τον προσεχή Μάρτιο», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την έρευνα που παρήγγειλε ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη.

 

Τονίζει ότι «το σκάνδαλο αυτό έχει να κάνει με το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας, το οποίο θα καρπωθεί ο ιδιώτης-αγοραστής» κι επικαλείται την εισαγγελική παραγγελία προς το ΤΑΙΠΕΔ να προσκομίσει τη σύμβαση για την παραχώρηση της ΕΥΑΘ.

 

Δημόσιο αγαθό

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει το αίτημα για διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας και υπογραμμίζει: «Από την πρώτη στιγμή ταχθήκαμε κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ κι αυτό επειδή θεωρούμε πως το νερό -ως δημόσιο αγαθό- πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο». Η «Εφ.Συν.» από τις 26 Δεκέμβρη είχε δημοσιεύσει ότι ο εισαγγελέας Διαφθοράς «ψάχνει» την ΕΥΑΘ, ενώ η διοίκηση της εταιρείας με ανακοίνωσή της δήλωνε «έκπληξη».

 

Στο μικροσκόπιο του ανώτερου εισαγγελικού λειτουργού μπήκε η προς ιδιωτικοποίηση εταιρεία ύδρευσης-αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης, κατόπιν καταγγελιών για κακοδιαχείριση, συγκάλυψη υπεξαίρεσης και «εκσυγχρονισμό» του πληροφοριακού συστήματος, κόστους 2 εκατομμυρίων ευρώ, εν όψει της πώλησης.

 

Η έρευνα του εισαγγελέα διαφθοράς, Αργύρη Δημόπουλου, κινείται σε τρεις κατευθύνσεις:

 

1. Παραγγελία προς την οικονομική επιθεώρηση να διενεργήσει σε βάθος έλεγχο για όλες τις αναθέσεις έργων που έγιναν από την προηγούμενη διοίκηση της ΕΥΑΘ κατά την τριετία 2008-2010. Σύμφωνα με επιστολή η οποία έφτασε στα χέρια του εισαγγελέα διαφθοράς (επώνυμη, αλλά με ψεύτικα στοιχεία όπως εκτιμάται), όλες οι διαδικασίες ανάθεσης των έργων που έγιναν το χρονικό διάστημα ήταν αδιαφανείς.

 

Για τον λόγο αυτό ζητά να εξεταστεί εάν οι αναθέσεις αυτές έγιναν με αποφάσεις διοικητικού συμβουλίου ή μόνο ορισμένων μελών της διοίκησης. Θα ελεγχθούν επίσης τα τιμολόγια για τυχόν υπερτιμολογήσεις και όλες οι καταβολές των εκτός έδρας αποζημιώσεων.

 

2. Παραγγελία προς τον πταισματοδίκη να εξεταστεί ο φάκελος εκσυγχρονισμού του πληροφοριακού συστήματος της ΕΥΑΘ, ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο φέρεται να προωθείται από τη σημερινή διοίκηση, εν όψει της επικείμενης πώλησης και, σύμφωνα με την καταγγελία, αυτό γίνεται για να είναι συμβατό με το πληροφοριακό σύστημα συγκεκριμένων «επενδυτών»… Κάτι τέτοιο βέβαια φαίνεται ότι θα ζημιώσει την επιχείρηση προς όφελος των ιδιωτών. Και εδώ μπαίνει και η παραγγελία προς το ΤΑΙΠΕΔ να προσκομίσει τη σύμβαση παραχώρησης.

 

3. Παραγγελία σε άλλον πταισματοδίκη για υπόθεση υπαλλήλου της ΕΥΑΘ, που κατηγορείται για υπεξαίρεση 315.000 ευρώ και η οποία εκκρεμεί στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών. Την ίδια ώρα όμως, η β′ ειδική ανακρίτρια Οικονομικών Εγκλημάτων, Στεργιανή Μαλιώρα, που χειρίστηκε την υπόθεση, αναφέρει ότι η διοίκηση της εταιρείας δεν έχει προβάλει καμία αξίωση για τη διεκδίκηση των υπεξαιρεθέντων από το 2008.

 

Κατόπιν αυτού, ο εισαγγελέας διαφθοράς ζητά από τον πταισματοδίκη να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για να ελεγχθούν οι ενέργειες των διοικούντων με βάση τις επισημάνσεις της ανακρίτριας και να διερευνηθεί εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία.

 

Scroll to top