13/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολιτικό πραξικόπημα καταγγέλλουν οι δικαστές και η αντιπολίτευση

ΗΠΑ και Ε.Ε. προειδοποιούν την Τουρκία εναντίον κάθε απειλής για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
      Pin It

ΗΠΑ και Ε.Ε. προειδοποιούν την Τουρκία εναντίον κάθε απειλής για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

 

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

Με φυγή προς τα εμπρός και ευθεία σύγκρουση απαντάει ο Ταγίπ Ερντογάν στις πιέσεις που δέχεται, όχι μόνον από την αντιπολίτευση και την κοινή γνώμη, αλλά και από διεθνείς παράγοντες. Ο πανταχόθεν βαλλόμενος Τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε χθες τον πρόεδρο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Ομέρ Φαρούκ Εμιναλάογλου, πως είναι στρατευμένος εναντίον της κυβέρνησης, ένα εικοσιτετράωρο μετά τον προπηλακισμό του μέσα σε επιτροπή του τουρκικού Κοινοβουλίου, από έξαλλους βουλευτές του κυβερνητικού ισλαμικού κόμματος «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» (AKP).

 

Ο Εμιναλάογλου αλλά και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δέχτηκαν βροχή από μπουκάλια νερού και άλλα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και ένα ipad, ενώ ανταλλάχθηκαν γροθιές και κλοτσιές, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί ακόμη και με τη βία η ομιλία και κατάθεση έγγραφης διαμαρτυρίας του Τούρκου δικαστή στην επιτροπή της Βουλής που θα συζητούσε το επίμαχο νομοσχέδιο αλλαγής του τρόπου διορισμού των λειτουργών της Δικαιοσύνης.

 

Ο δικαστής, που δεν του επετράπη να μιλήσει στο Κοινοβούλιο, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «αν κλοτσούν εμένα εδώ, ως εκπρόσωπο του δικαστικού σώματος, θα ποδοπατήσουν όλους τους δικαστές και εισαγγελείς, όταν αυτός ο νόμος εγκριθεί».

 

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα κατήγγειλε τον Ερντογάν για «απόπειρα πολιτικού πραξικοπήματος», καθώς «παραβιάζει τη διάκριση των εξουσιών» και προσπαθεί να χειραγωγήσει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης προκειμένου να σκεπάσει τα σκάνδαλα που βαρύνουν τον ίδιο και την κυβέρνησή του.

 

Ομως, ο Τούρκος πρωθυπουργός δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει με αυταρχισμό και μονομέρεια μετά τις εκκαθαρίσεις στην αστυνομία και στον έλεγχο της Δικαιοσύνης. «Το νομοσχέδιο θα προχωρήσει για ψήφιση στην ολομέλεια, θα ψηφιστεί (από την κυβερνητική πλειοψηφία) και θα προωθηθεί στον πρόεδρο Γκιουλ για υπογραφή. Αν θέλει η αντιπολίτευση, μπορεί να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι θα περιμένει μέχρι να εκδοθεί η απόφαση. «Αυτή είναι η ομορφιά της Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

 

Παρά τους λεονταρισμούς, την οίηση και την επίδειξη πυγμής, ο Ερντογάν πιέζεται ταυτόχρονα και από αλλού, με αποτέλεσμα να νιώθει σε κλοιό. Τα μέτωπα που έχει ανοιχτά φαίνεται πως είναι πολλά.

 

Χθες, ο φυλακισμένος ηγέτης των Κούρδων της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, τον προειδοποίησε ότι η ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους έχει παγώσει και πως πρέπει τώρα η Αγκυρα να υιοθετήσει μέτρα υπέρ του κουρδικού πληθυσμού. Ομως, η εφαρμογή φιλοκουρδικής ατζέντας θα εξαγριώσει το βαθύ κράτος, τους εθνικιστές και τον στρατό.

 

Πιέσεις ασκεί και η Βαγδάτη, η οποία διεμήνυσε στην Αγκυρα πως «δεν θα της επιτρέψει ποτέ να εισαγάγει πετρέλαιο από το ιρακινό Κουρδιστάν» χωρίς την άδειά της (όπως έχει δρομολογηθεί από τον Ερντογάν και τον ηγέτη των Κούρδων του Ιράκ, Μπαρτζανί) και πως η Τουρκία «δεν θα πρέπει να αναμειγνύεται σε ένα θέμα που ζημιώνει την εθνική κυριαρχία του Ιράκ».

 

Ανοιχτό μέτωπο υπάρχει και με τη Συρία, με τον εμφύλιο να επηρεάζει όλο και πιο πολύ τις εξελίξεις στην Τουρκία. Στον χορό των πιέσεων μπήκαν επίσης Ευρωπαίοι και Αμερικανοί. Η Ουάσινγκτον έδειξε την ανησυχία της για το σκάνδαλο διαφθοράς και εξέφρασε «την υποστήριξη των ΗΠΑ στην επιθυμία του τουρκικού λαού σε ένα δικαιικό σύστημα διαφανές και δίκαιο» και οι Βρυξέλλες προειδοποίησαν την Αγκυρα (με την οποία βρίσκονται σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις) εναντίον κάθε απειλής για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Μέσα σε αυτό το κλίμα, το σύστημα Ερντογάν θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τις αντιδράσεις της επιχειρηματικής κοινότητας που ζητάει σταθερότητα και διαφάνεια, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν όχι μόνο πολιτικές, αλλά και οικονομικές επιπτώσεις.

 

Scroll to top