Axeloos

13/01/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Κρίτων Αρσένης: Η… κυβερνητική «εκτροπή» του Αχελώου

Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής καλεί την ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε ως αντίθετο με τη συνταγματική αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης, το έργο της εκτροπής.
      Pin It

Να σεβαστεί άμεσα και στο ακέραιο την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ –που έκρινε αντίθετο με τη συνταγματική αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης, το έργο της εκτροπής του Αχελώου– καλεί με δηλώσεις του, την ελληνική κυβέρνηση, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης.

Θέτοντας προ των ευθυνών της την επί σειρά ετών παρανομούσα ελληνική διοίκηση, ο Κρίτων Αρσένης, χαιρετίζει τη δικαστική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ απαιτώντας «εδώ και τώρα» ανατροπή των σπάταλων, εν μέσω τις χειρότερης οικονομικής κρίσης της χώρας, σχεδιασμών της κυβέρνησης, σε ένα έργο χωρίς κοινωνικό όφελος.

Η απόφαση του ΣτΕ

Ως γνωστόν, η Ολομέλεια του ΣτΕ, με την υπ΄ αριθμ. 26/2014 απόφασή της, έκανε δεκτές τις αιτήσεις της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, του WWF Ελλάς, της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και των δήμων Μεσολογγίου, Αιτωλικού και Ινάχου. Με την απόφαση ακυρώθηκαν υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες είχαν εγκριθεί περιβαλλοντικοί όροι για τη μερική εκτροπή του ρου του Αχελώου και συνακόλουθα η εκτέλεση των σχετικών έργων (φράγμα, ταμιευτήρας, υδροηλεκτρικός σταθμός ΔΕΗ, Μεσοχώρας, σήραγγα εκτροπής του ρού, κ.ά.).

Η απόφαση του ΣτΕ, αναφέρει συνοπτικά ότι με τον τρόπο που έγινε η εκτροπή του Αχελώου:
α) Παραβιάζεται η Διεθνής Σύμβαση της Γρανάδας για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ευρώπης η οποία συμπλέει με το άρθρο 24 του Συντάγματος.
β) Τα έργα εκτροπής, ποσότητας 600 εκατ. κ.μ. ύδατος ετησίως των υδάτων του Αχελώου, είναι αντίθετα στη αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης, τη στιγμή που προκαλούν εκτεταμένη περιβαλλοντική βλάβη σε περιοχή που περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000.

«Προτίθεται να ελέγξει τις ποινικές ευθύνες από τη σπατάλη δημοσίου χρήματος σε ένα φαραωνικό έργο που συνέχισε να χρηματοδοτείται παρά τις διαδοχικές ακυρώσεις από το ΣτΕ;» ρωτά ο κ. Αρσένης.

Το ιστορικό των προσφυγών

Η εκτροπή του Αχελώου απασχολεί το ΣτΕ εδώ και 23 χρόνια, καθώς η πρώτη προσφυγή κατατέθηκε στο δικαστήριο το 1991. Μέχρι τώρα την Ολομέλεια έχει απασχολήσει κατ επανάληψη το ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου και ειδικά κατά τα έτη 1994, 2000, 2005, 2006, 2009, 2010 και 2011 που εκδόθηκαν σχετικές αποφάσεις. Τον Οκτώβριο του 2009 στάλθηκαν από την Ολομέλεια του ΣτΕ 14 ερωτήματα στο Δικαστήριο της Ε.Ε. τα οποία και απαντήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2012. Μόλις την περασμένη εβδομάδα εκδόθηκε η κρίσιμη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.
efsyn.gr

Scroll to top