14/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρωταγωνιστής στην Ευρώπη

Ως την πλέον προβεβλημένη ευρωπαϊκή προσωπικότητα παρουσιάζουν ξένα ΜΜΕ τον Αλ. Τσίπρα μετά την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν, αφιερώνοντας σελίδες επί σελίδων στην ανατρεπτική πρότασή του.
      Pin It

Ως την πλέον προβεβλημένη ευρωπαϊκή προσωπικότητα παρουσιάζουν ξένα ΜΜΕ τον Αλ. Τσίπρα μετά την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν, αφιερώνοντας σελίδες επί σελίδων στην ανατρεπτική πρότασή του

 

Του Φώτη Παπούλια

 

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣΣτο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος βρίσκεται πλέον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας. Οι επικείμενες ευρωεκλογές και η ιδιαίτερα βεβαρημένη κατάσταση στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό καθιστούν τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τις πλέον προβεβλημένες ευρωπαϊκές πολιτικές προσωπικότητες.

 

Το γεγονός ότι πλέον ο Αλ. Τσίπρας αναγνωρίζεται ως η εναλλακτική πρόταση απέναντι στη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού πλέον σηματοδοτεί μια νέα περίοδο στις σχέσεις του με τη διεθνή κοινότητα, αποστερώντας ταυτόχρονα από «δαιμονικά» επικοινωνιακά τρικ την κυβέρνηση.

 

Με άρθρο του στο περιοδικό «New Europe», ο Αλ. Τσίπρας επιτέθηκε στο ευρωπαϊκό κατεστημένο επισημαίνοντας ότι «είδε στην κρίση μια ευκαιρία αναθεώρησης της μεταπολεμικής ευρωπαϊκής πολιτικής οικονομίας, η διαχείριση της οποίας εγγράφεται σε μια διαδικασία θεσμικού μετασχηματισμού του ευρωπαϊκού Νότου στην κατεύθυνση ενός αγγλοσαξονικού νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επί της ουσίας έδωσε απάντηση σε άρθρο του βρετανικού «Guardian» το οποίο υπογράφει ο γνωστός αριστερός καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας Λίο Πάνιτς και ο οποίος επισήμαινε πως «η ριζική μεταρρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολιτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύει ξανά την κουβέντα για την έννοια της μεταρρύθμισης εναντίον της επανάστασης». Ο Αλ. Τσίπρας στο «New Europe» τόνιζε: «Επιδιώκουμε τον αναπροσανατολισμό της Ε.Ε. σε μια δημοκρατική και προοδευτική κατεύθυνση, επιθυμούμε το τέλος του νεοφιλελευθερισμού, της λιτότητας και των λεγόμενων ευρωπαϊκών κοινωνιών των δύο τρίτων, όταν το 1/3 συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχει οικονομική κρίση, τη στιγμή που τα υπόλοιπα 2/3 υποφέρουν ολοένα και περισσότερο».

 

Αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό του όραμα σημείωνε στο άρθρο του: «Στη θέση μιας Ευρώπης όπου επικρατεί ο φόβος της ανεργίας, της ασθένειας, των γηρατειών και της φτώχειας, στη θέση μιας Ευρώπης η οποία δουλεύει για τις ανάγκες των τραπεζιτών, εμείς προτάσσουμε μια Ευρώπη στην υπηρεσία των ανθρώπινων αναγκών».

 

Στον «Guardian» o Λίο Πάνιτς επισημαίνει ότι «οι σοσιαλδημοκράτες πίστευαν λανθασμένα πως οι μεταρρυθμίσεις που είχαν πετύχει, είχαν κερδηθεί μόνιμα, στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διδαχθεί από αυτό το μάθημα». Και ο Αλ. Τσίπρας περιγράφοντας την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει: «Είναι μια υποψηφιότητα που διεκδικεί την εντολή να φέρει στην Ευρώπη την ελπίδα και την αλλαγή… είναι ένα προσκλητήριο που απευθύνεται σε όλους τους πολίτες της Ευρώπης που έχουν δημοκρατικές ευαισθησίες, ανεξάρτητα από τις ιδεολογίες τους ή τα κόμματα τα οποία υποστηρίζουν. Η λιτότητα βλάπτει τους εργαζομένους ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία κατοικούν». Και επανέλαβε τους άξονες της ευρωπαϊκής πολιτικής, όπως η κατάργηση των μνημονίων, η αλλαγή στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού νόμου Γκλας – Στίγκαλ.

 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Αλ. Τσίπρας απολαμβάνει τον τίτλο του «αμείλικτου επικριτή» των οικονομικών πολιτικών και του «πρωταγωνιστή» στην Ελλάδα από τις στήλες των «New York Times» και η εφημερίδα αναφέρει εκτενείς δηλώσεις του.

 

«Αγωνιζόμαστε για μια πολύ μεγάλη αλλαγή, μια ριζοσπαστική πολιτική αλλαγή, αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αποτελεί σπίλωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού». Στο δημοσίευμα, αφού αναφέρονται οι δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομία, σημειώνεται ότι ο Αλ. Τσίπρας, «πιθανός διάδοχος του κ. Σαμαρά», επιθυμεί μια εκ βάθρων αναθεώρηση των δανειακών όρων της Ελλάδας.

 

Κοινός παρονομαστής η δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ο κύριος εχθρός μας, ο κύριος αντίπαλός μας είναι ο φόβος που η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ προσπαθούν να δημιουργήσουν για τον ΣΥΡΙΖΑ και μια αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα».

 

Scroll to top