Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, με στρατιωτικές τιμές, τελέστηκε χθες η κηδεία του Αριέλ Σαρόν, του ανθρώπου που θεωρείται ήρωας πολέμου στην πατρίδα του, αλλά κατηγορείται ως εγκληματίας πολέμου από πολλούς στον αραβικό κόσμο και τη διεθνή κοινότητα. Οκτώ στρατηγοί μετέφεραν το φέρετρό του, που ήταν τυλιγμένο με την ισραηλινή σημαία, στο οικογενειακό του αγρόκτημα στο νότιο Ισραήλ στην έρημο Νεγκέβ, όπου ενταφιάστηκε δίπλα στη δεύτερη σύζυγό του Λίλι. Στην επιμνημόσυνη τελετή που έγινε στο Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της χώρας, Σιμόν Πέρες, μίλησε για τον «στρατηγό που ήξερε πώς να κερδίζει», ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Νετανιάχου, επισημαίνοντας ότι δεν συμφωνούσε πάντα με τον Σαρόν, εκθείασε τη δέσμευση του εκλιπόντος στην ασφάλεια της χώρας και εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να υπογραμμίσει πάλι ότι η κυβέρνησή του «θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει τον εξοπλισμό του Ιράν με πυρηνικά όπλα».
Παρόντες ήταν αξιωματούχοι από 21 χώρες -κυρίως από την Ευρώπη- ενώ χαρακτηριστική ήταν η απουσία αντιπροσωπειών από την Τουρκία, τις χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής. Η Ουάσινγκτον είχε στείλει τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος, αφού έκανε λόγο για τα «λάθη» του Σαρόν, υπογραμμίζοντας ότι «η Ιστορία θα κρίνει», καθώς έζησε «σε περίπλοκους καιρούς σε μια πολύ περίπλοκη γειτονιά», μίλησε και για την «ακλόνητη προσήλωσή του στο μέλλον των Εβραίων».
Κανείς από τους ομιλητές βεβαίως δεν έκανε αναφορά στην άλλη κληρονομιά που άφησε ο Σαρόν, τον πόλεμο του Λιβάνου και τους χιλιάδες νεκρούς μεταξύ των Παλαιστινίων στα προσφυγικά στρατόπεδα.