20/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Βλάχος που δίδαξε πολιτισμό

      Pin It

Τούτες τις μέρες ο καιρός είναι σ' όλη τη χώρα συννεφιασμένος και βροχερός. Δικαιολογημένα. Στις 18 Ιανουαρίου 1984 από το νοσοκομείο Μπρόμπτον του Λονδίνου έφυγε ο Βασίλης Τσιτσάνης για να εμπλουτίσει με το μαγικό του μπουζούκι τις ορχήστρες των αγγέλων.

 

Σημαδιακή μέρα, αφού στις 18 Ιανουαρίου γεννήθηκε στα Τρίκαλα από Ηπειρώτες γονείς (1915). Ο τσαρουχάς στο επάγγελμα πατέρας του είχε ένα μαντολίνο κι έπαιζε κλέφτικα τραγούδια. Εντεκα χρόνων το πρωτόπιασε στα χέρια του ο Βασίλης, αμέσως μετά τον θάνατο του πατέρα του ο οποίος στο μεταξύ το είχε μετατρέψει σε μπουζούκι.

 

Ισως εκείνη η στιγμή να είχε χαραχτεί από την ειμαρμένη, να ήταν μια συνωμοσία που εξύφανε η μοίρα για να μας προσφέρει ασύγκριτες συγκινήσεις. Ο Τσιτσάνης δεν θα αφήσει έκτοτε το μπουζούκι απ' τα χέρια του. Γράφει μ' αυτό περί τα 700 τραγούδια. Ενα κι ένα.

 

Τι να πρωτοπεί κανείς. Υπήρξε ιδιοφυής συνθέτης και μοναδικός μπουζουξής. Ακούραστος εργάτης. Μπορεί να εμπνεόταν μια θαυμάσια μελωδία σ' ένα πρωινό, αλλά μάτωνε τα δάχτυλά του επί μήνες στις χορδές για να κεντήσει την προεισαγωγή, την εισαγωγή, τα κουπλέ και τα ρεφρέν. Γι' αυτό κάθε τραγούδι του φαντάζει σαν ένα αυτόνομο έργο τέχνης.

 

Σήμερα σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί, οι άνεμοι θα εξασθενήσουν βαθμιαία και η θερμοκρασία θα υποχωρήσει. Η Σαλονίκη θα έχει λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες και η Αττική συννεφιές με διαστήματα ηλιοφάνειας.

 

Απ' τις αμέτρητες ιστορίες του συνθέτη θα σταθώ σε μία επειδή ακροβατεί σε σουρεαλιστικές ατραπούς. Το 1931, μαθητής ακόμα, σκαρώνει ένα τραγουδάκι που άδεται από όλη την τάξη στις εκδρομές. Μες στην Παραγουάη/σε φίνο ακρογιάλι/θα στήσουμε τσαντίρι μαγικό, λένε οι στίχοι που γίνονται αιτία να κοπεί στη Γεωγραφία.

 

Νομίζω ότι οι μόνες χώρες τόσο της Βόρειας όσο και της Νότιας Αμερικής που δεν βρέχονται από θάλασσα είναι η Βολιβία και η Παραγουάη. Η Βολιβία ωστόσο έχει την τεράστια λίμνη Τιτικάκα με τις χρυσές αμμουδιές της. Χωρίς ακρογιάλια μένει μόνο η Παραγουάη ανάμεσα σε δεκάδες κράτη.

 

Ηπιότερες θα είναι οι συνθήκες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας την Κυριακή. Μόνο στα δυτικά θα εκδηλωθούν λίγες τοπικές βροχές. Η θερμοκρασία θα ανέβει, ενώ θα πνέουν νοτιάδες έως 6, αργά το απόγευμα έως 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 Μποφόρ.

 

Στις 4 Ιουλίου του 1939 το τραγούδι γραμμοφωνείται με τίτλο «Φίνο ακρογιάλι» από τις εμβληματικές φωνές του Στελλάκη Περπινιάδη και του Στράτου Παγιουμτζή. Γίνεται όμως ευρύτερα γνωστό ως «Ο Τσιτσάνης στην Παραγουάη». Ο ίδιος σχολίαζε το γεωγραφικό λάθος λέγοντας ότι η μαγεία της μουσικής έγκειται στο να ανακαλύπτει παραλίες εκεί που δεν υπάρχουν.

 

Μετέωρος [email protected]

 

Scroll to top