Με δέλεαρ τους… 10πλάσιους μισθούς, το 30% μάζεψαν τα πτυχία τους και μετανάστευσαν στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία ή σε όποια άλλη εύρωστη χώρα της Ε.Ε. καταφέρουν να βρουν δουλειά
Της Βίκυς Καπετανοπούλου
Κατάκοπος ο Φλορίν Τσιρκουλέσκου κάνει ένα γρήγορο διάλειμμα για τσιγάρο, πριν επιστρέψει στην εφημερία του στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Βουκουρεστίου. «Ξεμένουμε από γιατρούς» δηλώνει με παράπονο στους Financial Times ο 53χρονος θωρακοχειρουργός, που εργάζεται σχεδόν 60 ώρες την εβδομάδα. Η ανησυχία του γιατρού για την κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας στη Ρουμανία δεν είναι αβάσιμη.
Ολο και περισσότεροι συνάδελφοί του μαζεύουν τα μπογαλάκια και τα… πτυχία τους και φεύγουνε να πάνε αλλού -στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία ή σε όποια άλλη εύρωστη χώρα της Ε.Ε. καταφέρουν να βρουν δουλειά. «Οι Βρετανοί γκρινιάζουν ότι κλέβουμε τα επιδόματά τους; Φοβούνται ότι θα καταχραστούμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας τους; Πρόκειται για τραγική ειρωνεία, δεδομένου ότι το βρετανικό ΕΣΥ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους χιλιάδες Ρουμάνους γιατρούς που εργάζονται σ΄ αυτό».
Εριξαν «μαύρη πέτρα»
Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα τελευταία δύο χρόνια το 30% του ιατρικού προσωπικού της Ρουμανίας επέλεξε τη διέξοδο της μετανάστευσης. Αυτό μεταφράζεται σε μείωση του αριθμού των γιατρών από 20.000 το 2011, σε 14.000 το 2013. Υπολογίζεται μάλιστα ότι από το 2007, που η χώρα έγινε μέλος της Ε.Ε., συνολικά 14.000 γιατροί έριξαν μαύρη πέτρα πίσω τους κι έφυγαν για να δουλέψουν στο εξωτερικό.
Εκτός από την ανεργία, τη διαφθορά, την έλλειψη προοπτικής και τις κακές συνθήκες εργασίας, σημαντικότερη αιτία είναι οι αποδοχές: ο καθαρός βασικός μισθός ενός γιατρού στο Βουκουρέστι αυξήθηκε πρόσφατα από τα 200 στα 350 ευρώ τον μήνα. Στη Γερμανία ή τη Βρετανία, αν κάνει και νυχτερινές εφημερίες, μπορεί να αμειφθεί ακόμα και με 3.000 ευρώ μηνιαίως, υποστηρίζουν διεθνείς εταιρείες εύρεσης εργασίας, που κάνουν χρυσές δουλειές στα Βαλκάνια.
Η μαζική έξοδος του ιατρικού προσωπικού προς Δυσμάς, που αναμένεται να κορυφωθεί μετά και την άρση των περιορισμών στην ελεύθερη μετακίνηση και απασχόληση Ρουμάνων και Βούλγαρων πολιτών εντός Ε.Ε. από την Πρωτοχρονιά, έχει παραλύσει το ρουμανικό ΕΣΥ αφήνοντας εκατομμύρια ασθενείς χωρίς εξειδικευμένους γιατρούς, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Κολεγίου των Γιατρών στη Ρουμανία. «Αν πιστεύετε ότι η κατάσταση είναι κακή στο Βουκουρέστι, στις αγροτικές περιοχές είναι τραγική» λέει ο Βασίλε Ασταραστόαε και εκτιμά ότι η μετανάστευση γιατρών την τελευταία δεκαετία έχει κοστίσει στο ρουμανικό κράτος περί τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ – τόσο υπολογίζει το συνολικό κόστος των ιατρικών σπουδών όσων αποφασίζουν να φύγουν.
Χωρίς περίθαλψη
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ταλέα, ένα ορεινό χωριό 1.200 κατοίκων, που έχουν μείνει χωρίς βασική περίθαλψη εδώ και τρία χρόνια που ο γιατρός τους αποφάσισε να μετακομίσει στη Γαλλία έχοντας βρει καλύτερα αμειβόμενη απασχόληση. Τους ασθενείς του έχει αναλάβει εθελοντικά άλλος οικογενειακός γιατρός, που επισκέπτεται μια φορά την εβδομάδα την περιοχή για να προσφέρει βοήθεια στη μοναδική νοσοκόμα του χωριού. «Πηγαίνω επειδή ξέρω τους ανθρώπους. Εκεί ξεκίνησα να δουλεύω ως ειδικευόμενος. Το κάνω, όμως, χαριστικά, με δικά μου έξοδα» παραδέχεται ο Σορίν Μορίν.
Η ρουμανική κυβέρνηση αναγνωρίζει το πρόβλημα, αλλά δηλώνει αδυναμία να ανταγωνιστεί τους μισθούς του εξωτερικού. «Η Βρετανία θα έπρεπε να μας ευχαριστεί, αντί να ισχυρίζεται ότι οι Ρουμάνοι πηγαίνουν εκεί μόνο για τα επιδόματα» αναφέρει στους Financial Times η υπουργός Εργασίας, Μαριάνα Καμπεάνου. «Για να είμαι ειλικρινής, αν ήμουν πιο νέος θα έφευγα κι εγώ εν ριπή οφθαλμού» ομολογεί ο θωρακοχειρουργός στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Βουκουρεστίου. «Είναι πολύ αργά για μένα αλλά αν δεν αλλάξει κάτι, όταν πεθάνει η γενιά μου, δεν θα υπάρχουν πια πολλοί γιατροί σ΄ αυτή τη χώρα»…