16/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το μη χείρον… βέλτιστον

Πολλές ευρωπαϊκές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες έχουν αποφασίσει ότι το καθεστώς Ασαντ στη Συρία είναι προτιμότερο κακό από το πολιτικό κενό και μια Δαμασκό που θα κυριαρχείται από ακραίους ισλαμιστές.
      Pin It

Πολλές ευρωπαϊκές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες έχουν αποφασίσει ότι το καθεστώς Ασαντ στη Συρία είναι προτιμότερο κακό από το πολιτικό κενό και μια Δαμασκό που θα κυριαρχείται από ακραίους ισλαμιστές

 

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

Την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενοι, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι δυτικών μυστικών υπηρεσιών άρχισαν να συρρέουν στη Δαμασκό και να διερευνούν συνεργασία σε θέματα τρομοκρατίας, την ώρα που οι κυβερνήσεις τους εμμένουν στην εκπαραθύρωση του Μπασάρ αλ Ασαντ από την εξουσία.

 

Χθες, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην εκπομπή «insight» του BBC, ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών, Φάισαλ Μεκντάντ, αποκάλυψε ότι στελέχη των μυστικών υπηρεσιών της Δύσης έχουν αρχίσει εκ του σύνεγγυς συνομιλίες με τις συριακές αρχές ασφαλείας σχετικά με την καταπολέμηση ριζοσπαστικών ισλαμικών ομάδων που αντιμάχονται το καθεστώς.

 

Ο Μεκντάντ αρνήθηκε να κατονομάσει τις χώρες, αλλά τόνισε με νόημα ότι «όταν αυτές οι χώρες μας ζητούν συνεργασία σε θέματα ασφαλείας, τότε μου φαίνεται ότι υπάρχει ρήγμα μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών και των αντίστοιχων υπηρεσιών ασφαλείας».

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ιδίως οι Ευρωπαίοι ανησυχούν σοβαρά για την παρουσία χιλιάδων ξένων και κυρίως Ευρωπαίων ισλαμιστών που μάχονται στο πλευρό της Αλ Κάιντα και άλλων εξτρεμιστικών φονταμενταλιστικών οργανώσεων στη Συρία (υπάρχουν εκτιμήσεις για έναν αριθμό περί τους 5.000) και φοβούνται ότι όταν αυτοί οι μαχητές επιστρέψουν στις πατρίδες τους θα αποτελέσουν κίνδυνο για την εσωτερική τους ασφάλεια. Στην πράξη, πολλές ευρωπαϊκές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες έχουν αποφασίσει ότι το καθεστώς Ασαντ είναι προτιμότερο κακό από το πολιτικό κενό και μια Δαμασκό που θα κυριαρχείται από ακραίους ισλαμιστές.

 

Ο Μεκντάντ κατέληξε πως οι διαθέσεις έχουν αλλάξει σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και πως «σε ορισμένες χώρες έχουν τελικά συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την ηγεσία της Συρίας πέραν του Ασαντ».

 

Την περασμένη Τρίτη ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε σε δημοσιογράφους ότι πάνω από 700 Γάλλοι υπήκοοι πολεμούν στη Συρία, ενώ την ανησυχία του εξέφρασε σε συνέντευξή του στο Spiegel και ο Γερμανός επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, που χαρακτήρισε αυτούς τους μαχητές απειλή για την ασφάλεια της Γερμανίας.

 

Χθες, η Δαμασκός ανακοίνωσε τον θάνατο του Βέλγου εμίρη του Σαράκεμπ, Αμπού Μπαράα αλ Τζαζαΐρι, στελέχους του «Ισλαμικού κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε», ενώ σε μάχες μεταξύ αντίπαλων ισλαμικών ομάδων στα βόρεια της Συρίας καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα πάνω από 150 νεκροί ξένοι μαχητές.

 

Με την ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία να απέχει μόλις μία εβδομάδα (χωρίς ακόμη να είναι βέβαιη η σύγκλησή της), πολλές χώρες επανεξετάζουν τη στάση τους απέναντι στο συριακό πρόβλημα. Χθες, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ανακοίνωσε, σε σύσκεψη Τούρκων πρεσβευτών που έγινε στην Αγκυρα, την αναπροσαρμογή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι στη Συρία.

 

Αναγνωρίζοντας πρακτικά την αποτυχία της πολιτικής Νταβούτογλου, ο Γκιουλ είπε πως έχει τη γνώμη ότι «πρέπει να γίνουν διορθώσεις στην διπλωματία και τις πολιτικές ασφάλειας, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα δεδομένα στα νότια σύνορα της Τουρκίας». «Η σημερινή κατάσταση αποτελεί σενάριο ήττας για κάθε κράτος, κάθε καθεστώς και κάθε λαό της περιοχής. Δυστυχώς δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις», κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος.

 

Scroll to top