17/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΚΥΠΡΟΣ

Ναυαγεί το θέμα οριζόντιας ψηφοφορίας

      Pin It

ΛΕΥΚΩΣΙΑ Ανταπόκριση: Ακης Φάντης

 

Αλλη μια προσπάθεια να υιοθετηθεί η οριζόντια ψηφοφορία (δηλαδή της σταυροδοσίας προσώπων στις κομματικές λίστες) στις προσεχείς ευρωεκλογές του Μαΐου φαίνεται να οδηγείται σε αποτυχία, αφού τα μεγάλα κόμματα δείχνουν ξανά ανέτοιμα να την αποδεχτούν. Και τούτο παρ’ όλο που δημοσίως και επί της αρχής τάσσονται υπέρ της εισαγωγής της. Ολες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων (πέραν του 80%) αποδέχεται την εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας, τη στιγμή που το 39% απείχε από την ψηφοφορία με το παρόν εκλογικό σύστημα, ενώ η αποχή μειώνεται κατά 64% με την υιοθέτηση της οριζόντιας ψηφοφορίας.

 

Την πρόταση κατέθεσε στη Βουλή το κίνημα Οικολόγων και προβλέπει πως οι πολίτες θα μπορούν να επιλέξουν στις ευρωεκλογές είτε κόμμα είτε μεμονωμένους υποψηφίους διαφόρων κομμάτων. Οπως υποστήριξε ο γ.γ. των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, εισηγητής της πρότασης, θα εκλέγονται ευρωβουλευτές αυτοί που θα λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης.

 

Ο υπεύθυνος εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών σημείωσε πως με την πρόταση καταργούνται οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, επισημαίνοντας πως εξισώνεται η κομματική ψήφος και μετατρέπεται σε σταυρό προτίμησης.

 

Scroll to top