Το 95% των Αιγυπτίων, σύμφωνα με ανεπίσημες μετρήσεις, υπερψήφισε το νέο Σύνταγμα, με τον Σίσι να είναι πλέον ο κυρίαρχος του παιχνιδιού και τον στρατό να εδραιώνει την κυριαρχία του ως εγγυητής στα πολιτικά πράγματα της χώρας
Του Νικόλα Ζηργάνου
Με ποσοστό που προσεγγίζει -σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα- το 95%, οι Αιγύπτιοι υπερψήφισαν το νέο Σύνταγμα και έδωσαν ένα σημαντικό πολιτικό πλεονέκτημα στους στρατηγούς που κυβερνούν τη χώρα μετά την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, τον Ιούλιο του 2013.
Το συντριπτικό ποσοστό του ΝΑΙ -που θυμίζει εκλογικά αποτελέσματα της εποχής Μουμπάρακ- ανοίγει τον δρόμο για τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους.
Τις εκλογές μποϊκοτάρισε η εκτός νόμου πλέον Μουσουλμανική Αδελφότητα, που έχει χαρακτηριστεί από το καθεστώς ως «τρομοκρατική» οργάνωση, αλλά, σύμφωνα με τις ανεπίσημες εκτιμήσεις του πρωθυπουργού Χάζεμ ελ Μπεμπλάουι, το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα των στρατηγών θα υπερβεί κατά πολύ το ποσοστό (32,9%) που είχε καταγραφεί στο αντίστοιχο δημοψήφισμα για το Σύνταγμα που αναθεωρήθηκε τον Μάρτιο του 2011, μετά την αιγυπτιακή επανάσταση. Την περασμένη εβδομάδα συνελήφθησαν 450 οπαδοί της Αδελφότητας με κατηγορίες ότι προσπάθησαν να εμποδίσουν την εκλογική διαδικασία και τουλάχιστον εννέα άτομα σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ οπαδών της Αδελφότητας και των δυνάμεων ασφαλείας. Χθες πάντως, σε όλη την Αίγυπτο επικρατούσε σχετική ηρεμία.
Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να εκδοθούν αύριο, για να ακολουθήσει πιθανότατα ανασχηματισμός της προσωρινής κυβέρνησης και στη συνέχεια θα ανακοινωθεί από τον μεταβατικό πρόεδρο, Αντλι Μανσούρ, το χρονοδιάγραμμα των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι μια επιβεβαίωση της πολιτικής της, ότι επικροτεί και νομιμοποιεί με λαϊκή ψήφο την ανατροπή Μόρσι και σηματοδοτεί την απαρχή της πορείας προς τη δημοκρατική ομαλότητα.
Τώρα πια οι συνθήκες επιτρέπουν πλέον στον ισχυρό άντρα της Αιγύπτου, τον 59χρονο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Αμυνας, αντιστράτηγο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος της χώρας.
Ηδη, τα κόμματα έχουν αρχίσει να συζητούν για το ενδεχόμενο να προηγηθούν οι προεδρικές εκλογές και να ακολουθήσουν οι βουλευτικές, με τον Σίσι να είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού και τον στρατό να εδραιώνει την κυριαρχία του ως εγγυητής στα πολιτικά πράγματα της χώρας.
Χθες, το χρηματιστήριο της Αιγύπτου αντέδρασε θετικά στα αποτελέσματα των εκλογών, με τον δείκτη να σκαρφαλώνει στο ψηλότερο σημείο των τελευταίων τριών χρόνων. Αχίλλειος πτέρνα της Αιγύπτου παραμένει η πορεία της οικονομίας, που έχει δεχτεί σοβαρό πλήγμα τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πολιτικής αστάθειας.
Προς το παρόν, το Κάιρο επιζεί χάρη στη γενναία οικονομική βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κουβέιτ, χωρών που υποστήριξαν τη νέα τάξη στην Αίγυπτο και την ανατροπή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από την εξουσία.
Η ομαλοποίηση των πολιτικών εξελίξεων στην Αίγυπτο θα δώσει στους Αμερικανούς και το πράσινο φως να εκταμιεύσουν οικονομική βοήθεια ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, που έχει παγώσει μετά την επέμβαση του αιγυπτιακού στρατού και την ανατροπή Μόρσι.