19/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Big Data για όλους (;)

Στον κόσμο των «μεγάλων» τα Big Data καταλαμβάνουν την πρώτη θέση. Αλλά τι είναι αυτά τα Big Data, επιτέλους, και ποιον ενδιαφέρουν.
      Pin It

Στον κόσμο των «μεγάλων» τα Big Data καταλαμβάνουν την πρώτη θέση. Αλλά τι είναι αυτά τα Big Data, επιτέλους, και ποιον ενδιαφέρουν;

 

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη

 

Στην πληροφορική, τα πράγματα δεν είναι όπως στον υπόλοιπο κόσμο. Για παράδειγμα, το small is beautiful ισχύει μόνο για τα laptops. Για τα κινητά και τα desktop, bigger is more beautiful. Οσο για το εσωτερικό του υπολογιστή, την ταχύτητα, τη μνήμη, τις εφαρμογές; The biggest is the most beautiful.

 

And the winner is… The Big Data. Κάθε λεπτό, στον κόσμο «γεννιούνται» 1,7 εκατομμύρια δισεκατομμυρίων (ναι, καλά διαβάσατε) bytes δεδομένων. Για να πάρουμε μια ιδέα με τι αντιστοιχεί αυτό, σκεφτείτε ότι κάθε λεπτό δημιουργούνται δεδομένα ισοδύναμα με 360.000 DVD. Τα δύο τελευταία χρόνια, μάλιστα, «γεννήθηκαν» περισσότερα ψηφιοποιημένα δεδομένα απ’ ό,τι σε ολόκληρη την ιστορία των υπολογιστών. Και προβλέπεται ότι ο τομέας θα μεγαλώνει με ρυθμό περίπου 40% τον χρόνο.

 

Η διαχείρισή τους απαιτεί αυξημένες τεχνολογικές δυνατότητες, νέα εργαλεία αλλά και νέες δεξιότητες. Και υπάρχει λόγος: ακόμα και σε παραδοσιακούς τομείς του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, όπως είναι η γεωργία, η διαχείριση των Big Data μπορεί να επιφέρει σοβαρότατες εξελίξεις. Το τρακτέρ του μέλλοντος, για παράδειγμα, θα διαθέτει αισθητήρες που θα συγκεντρώνουν δεδομένα από τη μηχανή, το έδαφος και τη σοδειά που συλλέγει. Τα δεδομένα αυτά θα συνδέονται με άλλα, σχετικά με τον καιρό και τα χαρακτηριστικά του φυτού που καλλιεργείται, και τα αποτελέσματα θα καταλήγουν στη βέλτιστη αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου: τι να σπείρω, πότε να θερίσω.

 

Πριν από λίγες μέρες, ωστόσο, δόθηκε στη δημοσιότητα η παγκόσμια έρευνα (με συμμετοχή 10.700 υψηλόβαθμων στελεχών IT από 50 χώρες) της EMC Corporation, σχετικά με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιπροσωπεύουν ο μετασχηματισμός του ΙΤ και οι τεχνολογίες Big Data για μια επιχείρηση. Η τεχνολογία των Big Data βοηθά τις επιχειρήσεις να βελτιώσουν σημαντικά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, με σημαντικό όφελος όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα και τη δυνατότητα περιορισμού του επιχειρηματικού κινδύνου.

 

Το 79% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι η καλύτερη αξιοποίηση των Big Data οδηγεί σε καλύτερες αποφάσεις. Το 58% πιστεύουν ότι τα Big Data θα αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα επιτυχίας στον κλάδο τους. Το 36% έχουν ήδη κερδίσει σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας χάρη στην αξιοποίηση της τεχνολογίας ανάλυσης Big Data. Το 56% συμφωνούν, επίσης, ότι η τεχνολογία των Big Data θα αποδειχτεί ζωτικής σημασίας για τον εντοπισμό και την αποτροπή κακόβουλων επιθέσεων μέσω Διαδικτύου. Ωστόσο, το ένα τρίτο (29%) των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησε ότι, προς το παρόν, δεν έχουν συγκεκριμένα σχέδια για την υλοποίηση της τεχνολογίας Big Data.

 

Αν ρωτούσαμε τους πολίτες, πιθανόν το ποσοστό «αποχής» να ήταν μεγαλύτερο. Για τον απλούστατο λόγο ότι ένα μεγάλο κομμάτι από αυτά τα Big Data τα δημιουργεί ο καθένας από μας, όταν αναρτά μια φωτογραφία στο Facebook, όταν γράφει κάτι στο Twitter, όταν στέλνει ένα mail από μια δωρεάν υπηρεσία. Ολα τα παραπάνω και πολλά άλλα από όσα κάνουμε στο Δίκτυο, κυρίως από δωρεάν υπηρεσίες, είναι δυνητικά μέρος των Big Data. Των οποίων η συλλογή είναι θολό ακόμα εάν εμπίπτει στους νόμους για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Γιατί μέσα στα τρισεκατομμύρια δεδομένα δεν μπορεί να βρει κανείς τα δικά μας προσωπικά. Ωστόσο, γινόμαστε μέρος στατιστικών και αυτό θα πρέπει να γίνεται με τη θέλησή μας. Αρα; Αρα, το πρώτο βήμα που οφείλουμε να κάνουμε είναι η γνώση όλων των παραπάνω. Για να μπορέσουμε μετά να πάρουμε θέση.

 

[email protected]

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

e-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

 

Χάρη σε μια νέα παγκόσμια πρωτοβουλία, η Sony συνεργάζεται με κάποιους από τους κορυφαίους φωτογράφους στον κόσμο για να γιορτάσει την ομορφιά της φωτογραφίας. Μεταξύ των πρώτων συμμετεχόντων στο πρόγραμμα Global Imaging Ambassadors (Παγκόσμιοι Πρεσβευτές Φωτογραφίας) είναι ο William Klein αλλά και φωτογράφοι από το κορυφαίο διεθνές πρακτορείο Panos Pictures.

 

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, η Sony θα συνεργαστεί στενά με φωτογράφους με διαφορετικά στιλ και σε διαφορετικές τοποθεσίες. Δουλεύοντας με κάθε φωτογράφο ξεχωριστά, δημιουργούνται κατά παραγγελία έργα με στόχο μοναδικές εικόνες για το πρόγραμμα, χρησιμοποιώντας τον φωτογραφικό εξοπλισμό της Sony. Σε αυτά τα έργα συμπεριλαμβάνεται και η επιστροφή στη Νέα Υόρκη του εξαιρετικού φωτογράφου William Klein, που πέρσι το καλοκαίρι –60 χρόνια μετά την πολύ σημαντική δουλειά του «Life is Good and Good for you in New York»– κατέγραψε το Μπρούκλιν, μια πόλη, στην οποία αναφέρεται ως «η Αμερική τού αύριο».

 

Σχετικά με το πρόγραμμα, ο Klein δήλωσε: «Το Μπρούκλιν για μένα, έναν άνθρωπο από το Μανχάταν, υπήρξε πάντα ένα μυστήριο. Φέτος έγινε μια φωτογραφική ανακάλυψη. Με τη φωτογραφική μηχανή a99 της Sony η φωτογράφιση ήταν απόλαυση. Η φωτογραφική μηχανή ήταν σύντροφός μου, και όχι ένα βάρος που μετέφερα. Και η ποιότητα των φωτογραφιών ήταν μια απρόσμενη αποκάλυψη».

 

Μπορείτε να δείτε ένα μέρος του έργου «Brooklyn, by William Klein» μαζί με μια αποκλειστική ταινία για το τι συνέβη στα παρασκήνια στη διεύθυνση http://www.sony.net/Products/di/en-us/ambassadors. Στο μουσείο FOAM στο Αμστερνταμ παρουσιάζεται μια μεγάλη αναδρομική έκθεση των περίφημων έργων του Klein (http://www.foam.org/visit-foam/calendar/2013-exhibitions/william-klein). Εκτίθενται περισσότερα από 200 κομμάτια του έργου του, τα οποία εκτείνονται χρονικά σε διάστημα έξι δεκαετιών, ενώ περιλαμβάνονται δέκα φωτογραφίες από την τελευταία του δουλειά για το Μπρούκλιν.

 

Το πρακτορείο Panos Pictures συμβάλλει στο πρόγραμμα με μια σειρά από καθιερωμένους και βραβευμένους φωτογράφους, όπως οι Zackary Canepari, Espen Rasmussen, Sanjit Das και George Georgiou. Τους τελευταίους 5 μήνες, αυτοί οι φωτογράφοι με τις φωτογραφικές μηχανές RX1/R και a7 της Sony έβγαλαν φωτογραφίες σε μέρη, όπως η Μαλαισία, η Νορβηγία, η Τουρκία και οι ΗΠΑ. Φέτος, θα προστεθούν στο πρόγραμμα και άλλοι φωτογράφοι, όπως η Karla Gachet, που έχει τη βάση της στη Βολιβία.

 

Η Sony τρέχει το πρόγραμμα, εκ μέρους του World Photography Organisation (WPO-Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας), ενός διεθνούς οργανισμού που παρέχει πολλές πλατφόρμες και προγράμματα για φωτογράφους όλων των επιπέδων και θεματικών τομέων, μαζί με εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα για το κοινό. Η Sony έχει μια μακροχρόνια συνεργασία με τον WPO, μέσω της χορηγίας των ετήσιων βραβείων World Photography Awards.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

e-ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

• Η Microsoft ετοιμάζεται για το πρώτο update των Windows 8.1, αλλά τα δημοσιεύματα που ήρθαν στο φως αποκαλύπτουν πως έχει ήδη προγραμματίσει και την ημερομηνία διάθεσης των Windows 9. Ο Windows watcher, Paul Thurrott, αναφέρει πως η εταιρεία σχεδιάζει να λανσάρει τα Windows 9 πιθανότατα τον Απρίλιο του 2015, με τις πρώτες πληροφορίες της συγκεκριμένης έκδοσης να αποκαλύπτονται στο επικείμενο συνέδριο των developers της Microsoft, Build 2014, τον ερχόμενο Απρίλιο.

 

• Ετοιμαστείτε για μεγάλες συγκινήσεις με το Alien: Isolation, βασισμένο στην κλασική ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ. Σε έναν παροπλισμένο εμπορικό σταθμό στο αχανές Διάστημα, η ανησυχία έχει κυριεύσει κάθε συναίσθημα. Οι παίκτες βρίσκονται σε ατμόσφαιρα μόνιμου φόβου και πανικού, καθώς μια απρόβλεπτη και απόκοσμη κατάρα που φωλιάζει στα σκοτάδια καραδοκεί. Κανένα αίσθημα ασφάλειας δεν επιτρέπεται, είστε μικροί μπροστά της και απροετοίμαστοι. Αυτοσχεδιάστε και βρείτε τρόπους να τα βγάλετε πέρα για να κρατηθείτε ζωντανοί. Ερχεται σύντομα και κρατήστε το για τους γονείς και όχι τα παιδιά!

 

• Η IBM ανακοίνωσε πως πρόκειται να επενδύσει πάνω από 1 δισ. δολάρια για να αναπτύξει ένα οικοσύστημα για τον υπερυπολογιστή της, Watson, ευελπιστώντας στην εμπορική του εκμετάλλευση. Επιπλέον θα επενδυθούν 100 εκατ. δολάρια από επενδυτικό fund, τα οποία θα διατεθούν για την προσέλκυση προγραμματιστών που θα δημιουργήσουν εφαρμογές για την πλατφόρμα του.

 

 

 

 

 

 

Scroll to top