19/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εστρωσαν το τραπέζι με μενού την ΕΥΑΘ

Παρέμβαση των δημάρχων στην -κεκλεισμένων των θυρών- εκδήλωση σε πολυτελές ξενοδοχείο, όπου ΤΑΙΠΕΔ και διοίκηση της εταιρείας παρουσίασαν στους Γάλλους τής «Suez» και στον συνέταιρό της, «Ακτωρ», τα περιουσιακά της στοιχεία εν όψει ιδιωτικοποίησης.
      Pin It

Παρέμβαση των δημάρχων στην -κεκλεισμένων των θυρών- εκδήλωση σε πολυτελές ξενοδοχείο, όπου ΤΑΙΠΕΔ και διοίκηση της εταιρείας παρουσίασαν στους Γάλλους τής «Suez» και στον συνέταιρό της, «Ακτωρ», τα περιουσιακά της στοιχεία εν όψει ιδιωτικοποίησης

 

Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Εν κρυπτώ ξεπούλημα… Κεκλεισμένων των θυρών, σε αίθουσα του υπερπολυτελούς ξενοδοχείου «Χάγιατ», που βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, χθες το πρωί στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ και η διοίκηση της ΕΥΑΘ παρουσίασαν τη… «νύφη» με την προίκα της στους γαμπρούς! Οπως ακριβώς ένας έμπορος διαφημίζει την πραμάτεια του, παρουσίασαν και αυτοί τα οικονομικά και τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΥΑΘ στους «μνηστήρες» που δεν ήταν άλλοι παρά εκπρόσωποι της ενδιαφερόμενης κοινοπραξίας «Suez-Ακτωρ».

 

Την… ωραία ατμόσφαιρα της εκδήλωσης, που περιελάμβανε πλούσιο μπουφέ, διατάραξε η έφοδος τριών δημάρχων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης -Νεάπολης Συκεών, Θέρμης και Καλαμαριάς- που ζήτησαν να παρέμβουν. Αρχικά εισέπραξαν την άρνηση των διοργανωτών, τελικά όμως τους επιτράπηκε μια σύντομη τοποθέτηση, που την έκανε ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών και πρόεδρος της ΚΕΔ, Σίμος Δανιηλίδης.

 

«Η ΕΥΑΘ πρέπει να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της» τόνισε αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους πρέπει να περάσει στα χέρια μιας διαδημοτικής εταιρείας. Επανέλαβε, επίσης, ότι οι δήμοι θα μπλοκάρουν με ό,τι μέσα διαθέτουν στη νομική τους φαρέτρα την ιδιωτικοποίηση. «Η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ είναι πολιτικό θέμα…» απάντησε ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, άλλοτε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Παπαδάκης, που χαρακτήρισε το ΤΑΙΠΕΔ κυβερνητικό εργαλείο.

 

Στο πλαίσιο της παρουσίασης, οι Γάλλοι τής «Suez» και οι εταίροι τής «Ακτωρ», που δεν φάνηκε να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις θέσεις των δημάρχων, επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού, του διυλιστηρίου και του αντλιοστασίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε επόμενο χρόνο και ημερομηνίες που ακόμη δεν έχουν καθοριστεί, σε ανάλογη «πριβέ» εκδήλωση, θα ενημερωθούν και στελέχη της άλλης ενδιαφερόμενης κοινοπραξίας «Αποστολόπουλος-Εταιρεία Συμμετοχών, ΤΕΡΝΑ και Μεκορότ».

 

Η διαδήλωση

 

Στο μεταξύ, την ώρα που 15 χιλιόμετρα μακριά κάποιοι οργάνωναν το ξεπούλημα της ΕΥΑΘ, εκατοντάδες Θεσσαλονικείς βρέθηκαν έξω από το κεντρικό κτίριο της εταιρείας στην Εγνατία, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων και του Συντονιστικού Πολιτών και Φορέων SOSτε το ΝΕΡΟ.

 

Ο κόσμος διαμαρτυρήθηκε με πανό και συνθήματα κατά της ιδιωτικοποίησης. Οι συγκεντρωμένοι ανάρτησαν πανό στο κτίριό της, ενώ πραγματοποίησαν και μια διασκεδαστική παρέμβαση, γεμίζοντας το συντριβάνι στην ομώνυμη πλατεία με …χαρτονομίσματα των 100, 200 και 500 ευρώ, σε μια κίνηση έντονου συμβολισμού για την πώληση του νερού.

 

Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Θέρμης Σωκράτης Φάμελλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και Χρήστος Ελευθεριάδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Θεοδωρόπουλος, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος από τους Οικολόγους Πράσινους και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Γιάννης Αμανατίδης.

 

Scroll to top