Pin It

ΑΛΓΕΡΙΑ Η επιχείρηση που ξεκίνησε για να απελευθερώσει τους 41 ομήρους και κατέληξε σε πολύνεκρη τραγωδία είχε πίσω της τη σκληρή, υποτίθεται, λογική της Μόσχας

 

Της Κορίνας Βασιλοπούλου

 

«Αυτό μόνο με αιματοχυσία θα μπορούσε να τελειώσει. Οι ανώτεροι αξιωματούχοι του αλγερινού στρατού εκπαιδεύτηκαν στη Σοβιετική Ενωση. Δεν συνδιαλέγονται ποτέ με τρομοκράτες και σε τέτοιες περιπτώσεις απαντούν με επιχειρήσεις ρωσικού τύπου». Ο Σαρλ Πελεγκρινί, πρώην ηγετικός στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της γαλλικής κυβέρνησης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Parisien» προσπαθεί, όπως και άλλοι ειδικοί, να εξηγήσει το «αναπόφευκτο» της σφαγής, την οποία αποδίδει στην παραδοσιακή σκληρότητα και αδιαλλαξία του αλγερινού στρατού.

 

Η επιχείρηση-φιάσκο για την απελευθέρωση των ομήρων στο Αϊν Αμένας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους. Τα περισσότερα θύματα είναι όμηροι, για τη σωτηρία των οποίων υποτίθεται ότι έγιναν τα πάντα. Εν μέσω πλήθους συγκεχυμένων πληροφοριών, φαίνεται ότι ώς χθες το απόγευμα οι ένοπλοι απαγωγείς εξακολουθούσαν να έχουν υπό τον έλεγχό τους τμήμα των εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ αγνοούνταν η τύχη περίπου 60 ομήρων, όλοι αλλοδαποί. Περίπου 650 όμηροι, εκ των οποίων οι 132 ξένοι εργάτες, είχαν αφεθεί ελεύθεροι.

 

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει η τυφλή επίθεση «απελευθέρωσης» του αλγερινού στρατού στις ξένες κυβερνήσεις, οι υπήκοοι των οποίων κρατούνταν όμηροι στο Αϊν Αμένας, μολονότι επίσημα επιρρίπτουν την ευθύνη στους απαγωγείς. «Οι τρομοκράτες φέρουν όλοι την ευθύνη», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος δεν είχε ενημερωθεί για την επίθεση, όπως άλλωστε και κανένας άλλος. Κλιμάκιο της βρετανικής Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας μετέβη χθες στο Αλγέρι για να βοηθήσει τις εκεί αρχές. Οι Βρετανοί είναι από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, καθώς περίπου 30 υπήκοοί τους φέρονταν να βρίσκονται μεταξύ των αγνοούμενων ομήρων, αν και ο Κάμερον βεβαίωνε αργότερα ότι ο αριθμός τους είναι κατά πολύ μικρότερος.

 

«Οι τρομοκράτες πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα βρουν κανένα καταφύγιο, κανένα άδυτο. Ούτε στην Αλγερία, ούτε στη Βόρεια Αφρική. Οι ΗΠΑ θα τους καταδιώξουν όπου κι αν βρίσκονται», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λίον Πανέτα. Το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών, αντίθετα, εξέφρασε τη «βαθιά λύπη» του για τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η επιχείρηση του αλγερινού στρατού.

 

Ομως, η κρίση που ξέσπασε πριν από λίγες μέρες με την επίθεση στις εγκαταστάσεις του Αϊν Αμένας δεν θα λήξει με την απελευθέρωση και του τελευταίου ομήρου. Η ιστορία αυτή θα έχει σοβαρές πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις στην Αλγερία, και όχι μόνο. Η Αλγερία, όπως αποδεικνύεται, έχει να αντιμετωπίσει ένα νέο κύκλο ισλαμικής βίας στο εσωτερικό της.

 

Παράλληλα, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΑΙΕ) στη μηνιαία έκθεσή της για την πετρελαϊκή αγορά προειδοποιεί ότι η σύλληψη ομήρων σε εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου «θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ενεργειακό τομέα της χώρας», η οικονομία της οποίας εξαρτάται κυρίως από τους υδρογονάνθρακες. Οι δυσοίωνες αυτές προβλέψεις έρχονται να δέσουν με την απειλή της οργάνωσης Μουλατχαμίν που βρίσκεται πίσω από την επίθεση, για πραγματοποίηση και άλλων επιχειρήσεων εναντίον ξένων εταιρειών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Μαυριτανίας ANI.

Scroll to top