20/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

„Ανοιχτές διαδικασίες

 

Τον τρόπο ανάδειξης του ευρωψηφοδελτίου της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης αναζητούν τόσο στη Χαριλάου Τρικούπη όσο και στους «58», συμφωνώντας ότι πρέπει να γίνει με κριτήριο τη διαφάνεια και τη δυνατότητα να εισακουστεί η γνώμη της βάσης. Μια άποψη είναι να στηθούν κάλπες σε όλη τη χώρα και οι πολίτες να ψηφίσουν. Υπέρ αυτής της «ανοιχτής πολιτικής διαδικασίας» είναι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος υποστηρίζει ότι αποτελεί μια «ευκαιρία» οι πολίτες να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης. Εχοντας επεξεργαστεί περαιτέρω την πρόταση, τονίζει ότι οι τέσσερις πρώτοι της ψηφοφορίας θα πρέπει να είναι αυτοδικαίως υποψήφιοι και για τους υπόλοιπους να αποφασίσουν τα επιτελεία των κομμάτων και των κινήσεων.

 

Δ.Κ.

 

……………………………………………

 

„Τεκμήρια Ι.Χ.

 

Πρόταση για μείωση των τεκμηρίων στα Ι.Χ. κατά 20-30% εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, για να… ξαναζωντανέψει η αγορά αυτοκινήτου. Η πρόταση έχει υποβληθεί από εκπροσώπους του κλάδου και προβλέπει -μεταξύ των άλλων- μείωση του βασικού τεκμηρίου που επιβάλλεται σε Ι.Χ. έως 1.200 κ.εκ. στα 2.000 ευρώ. Προσαύξηση του τεκμηρίου κατά 300 ευρώ ανά 100 κυβικά και μέχρι τα 2.000 κυβικά, και κατά 500 ευρώ ανά 100 κυβικά και μέχρι τα 3.000. Για ακόμα μεγαλύτερα αυτοκίνητα προτείνει προσαύξηση κατά 700 ευρώ ανά 100 κυβικά. Φυσικά και θα ερωτηθεί η τρόικα… Εχει τον τελευταίο λόγο για όλα…

 

Κ.ΤΣ.

 

……………………………………………..

 

„Νέα τάση

 

Ακόμη μία τάση, πλην του Αριστερού Δικτύου, πρόκειται να αποκτήσει η ΔΗΜΑΡ την Παρασκευή. Αυτό θα γίνει σε συνάντηση που προγραμματίζουν τα στελέχη της εκσυγχρονιστικής πτέρυγας του κόμματος, που έχουν διαφωνήσει με την άρνηση συμπόρευσης με τους «58» και το ΠΑΣΟΚ. Τα στελέχη αυτά διαχωρίζουν τη θέση τους από την άλλη (μικρότερη όπως εκτιμούν) ομάδα της μειοψηφίας, επισημαίνουν εμφατικά ότι παραμένουν στη ΔΗΜΑΡ και δεν αποτελεί επιλογή τους η οδός της αποχώρησης. Ακόμη συμπληρώνουν ότι το κόμμα τους δεν απειλείται ούτε με ρήγμα ούτε με διάσπαση, όμως την ίδια ώρα διαμηνύουν ότι η κριτική στάση τους έναντι της ηγεσίας δεν θα αλλάξει, έως ότου πείσουν για την ορθότητα της πρότασής τους κατά των αποκλεισμών.

 

Δ.Κ.

 

…………………………………………….

 

„Ανύπαρκτη αγορά…

 

Αφορμή γι’ αυτό το σχόλιο αποτέλεσε η απάντηση που έδωσε ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» για τα ακίνητα. Είπε ότι «είναι μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή η μείωση του φόρου μεταβίβασης με την παράλληλη εισαγωγή του φόρου υπεραξίας». Ο φόρος υπεραξίας δημιουργεί αντίθετα κίνητρα μεταξύ αγοραστή και πωλητή. Τον αγοραστή τον συμφέρει η τιμή πώλησης να είναι υψηλή, γιατί αυτή θα είναι η μελλοντική βάση εκκίνησης όταν πουλήσει το ακίνητό του. Ο πωλητής θέλει να μειώσει όσο γίνεται την τιμή διότι έτσι θα φορολογηθεί λιγότερο… Το θέμα όμως είναι ότι σε μια ανύπαρκτη ουσιαστικά αγορά, τέτοιες διαρθρωτικές αλλαγές δεν έχουν νόημα.

 

Κ.ΤΣ.

 

……………………………………………..

 

„Οχι νέα μέτρα

 

Για ακόμη μια φορά το τελευταίο διάστημα η ΔΗΜΑΡ έσπευσε να υπενθυμίσει στην κυβέρνηση ότι νέα μέτρα δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά, κάτι που πρέπει να γίνει καθαρό και σαφές στην τρόικα από το Μαξίμου τις επόμενες ημέρες, όταν επιστρέφει στην Αθήνα. Στην Αγίου Κωνσταντίνου επιμένουν στη γραμμή των «ουσιαστικών αλλαγών» στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και στην αντικατάσταση των αναποτελεσματικών μέτρων του Μνημονίου με άλλα που θα ανασυγκροτούν τη δημόσια διοίκηση, θα αναζωογονούν την αγορά και θα προστατεύουν τους κοινωνικά αδύναμους.

 

Δ.Κ.

 

…………………………………………….

 

„Τίποτα αναπάντητο

 

Τίποτα δεν αφήνει αναπάντητο το τελευταίο διάστημα ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έχει βαλθεί να πείσει και τους πλέον δύσπιστους ότι κάτι ψήνεται σχετικά με τη δυναμική επανάκαμψή του στο πολιτικό προσκήνιο. Χθες, ο στενός του συνεργάτης Γιώργος Ελενόπουλος προέβη σε σχόλιο-απάντηση στον δημοσιογράφο Μιχάλη Ιγνατίου, ο οποίος σε άρθρο του κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι δεν αξιοποίησε το «χαρτί» της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με τον κ. Ελενόπουλο, το θέμα ετέθη εξ αρχής, αλλά η βούληση της τότε κυβέρνησης σκόνταψε στην αντίθετη γνώμη της Ε.Ε. και της ΕΚΤ. Σε χρόνο μικρότερο της εβδομάδας ο κ. Ελενόπουλος είχε παρέμβει ξανά μετά την ωμή ομολογία του Ολι Ρεν για τους λόγους άρνησης της Ε.Ε. να κουρέψει το χρέος.

 

Δ.Κ.

 

………………………………………………

 

„Μετά τον Ολάντ, ο… Μπαράκ

 

Σαν να μην έφτανε ο σάλος για τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, έχουμε τώρα και τα ερωτήματα γύρω από την προεδρική κρεβατοκάμαρα των ΗΠΑ. Η Μισέλ Ομπάμα έκανε, λέει, «πριβέ» πάρτι με τις φίλες της Μπιγιονσέ και Οπρα Γουίνφρεϊ στον Λευκό Οίκο για τα πεντηκοστά της γενέθλια, διότι –όπως επιμένουν τα… έγκυρα αμερικανικά ΜΜΕ σαν το «National Enquirer»- δεν θέλει ούτε να βλέπει πια μπροστά της τον Μπαράκ, τον οποίο και σκοπεύει να εγκαταλείψει μετά το τέλος της δεύτερης θητείας του! Μάλιστα, τα ταμπλόιντ επιμένουν πως ο προεδρικός γάμος έχει ήδη διαλυθεί, λόγω της ζήλιας της Μισέλ, που χειροτέρεψε μετά τους δημόσιους χαριεντισμούς του πλανητάρχη με τη Δανέζα πρωθυπουργό, Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, στην κηδεία του Νέλσον Μαντέλα. Τα «ρεπορτάζ» επιμένουν μάλιστα ότι το ζευγάρι κοιμάται χωριστά και ότι οι προσπάθειες του προέδρου για… ειρήνευση έχουν πέσει στο κενό!

 

Γ.Τσ.

 

……………………………………………….

 

„Δηλώσεις και για το θρήσκευμα!

 

Πρόσω ολοταχώς για ακόμη περισσότερο θεοκρατικό κράτος αποφάσισε η Ν.Δ. και οι σύμβουλοί της. Ζητάει από τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώσει αν είναι ή όχι άθεος και να εξηγήσει για ποιο λόγο όλοι οι χριστιανοί ορθόδοξοι στην Ελλάδα πρέπει να φορολογούνται. Μετά τις «αναγκαίες» δηλώσεις περί καταδίκης της βίας, μετά τις «αναγκαίες» δηλώσεις για το ευρώ, τώρα έχουμε και θρησκευτικές «δηλώσεις μετανοίας». Αλήθεια, σε ποιο σημείο τού να φορολογούνται όλοι οι χριστιανοί ορθόδοξοι της Ελλάδας διαφωνεί η Ν.Δ. και κυρίως πού τοποθετεί την Ελλάδα; Στην Ε.Ε. ή στο Ιράν; Μετά την καταδίκη της σάτιρας του «Παστίτσιου», τώρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλείται όχι να σεβαστεί την επίσημη θρησκεία, αλλά να δηλώσει και αν κάνει ή όχι προσευχή. Αντε και με το καλό να ξαναβάλουμε το θρήσκευμα στις ταυτότητες, μαζί με το ελληνικό DNA.

 

Α.Ψ.

 

……………………………………………..

 

„Ο εναρκτήριος λόγος

 

Σύντομη η προεδρική σταδιοδρομία του Τζον Κένεντι, σύντομη και η ζωή του. Γεννήθηκε το 1917. Σε ηλικία 44 ετών έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ. Δολοφονήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1963. Σαν σήμερα (20 Ιανουαρίου) το 1961, ο διασημότερος Αμερικανός πολιτικός του 20ού αιώνα, δεινός ρήτορας και, κατά πολλούς, χαρισματικός άνθρωπος, στον εναρκτήριο λόγο του, απευθυνόμενος και στους παρευρισκόμενους, προκατόχους του, Αϊζενχάουερ και Τρούμαν, είπε: «Ο κόσμος είναι πολύ διαφορετικός τώρα. Γιατί ο άνθρωπος έχει στα χέρια του τη δύναμη να καταργήσει όλες τις μορφές της φτώχειας. Οι ίδιες επαναστατικές πεποιθήσεις, για τις οποίες πάλεψαν οι πρόγονοί μας, εξακολουθούν να είναι επίμαχες ανά την υδρόγειο. Τα δικαιώματα του ανθρώπου πηγάζουν όχι από τη γενναιοδωρία του κράτους, αλλά από το χέρι του Θεού». Λόγια ωραία. Από τότε πέρασαν 53 χρόνια. Πού βρισκόμαστε τώρα;

 

Ν.Γ.

 

……………………………………………..

 

Πινγκ πονγκ

 

Το παν στο πινγκ πονγκ είναι τα «σερβίς» και τα «φάλτσα», λένε οι ειδικοί. Ο καθένας μπορεί να κρίνει ποιος, η κυβέρνηση ή ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι καλύτερος σε κάθε τομέα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας την ομιλία Τσίπρα στην Ολλανδία, δήλωσε ότι «φέρνει ερείπια και θεωρεί φίλους του εκείνους οι οποίοι επιδίωκαν και επιδιώκουν την εκδίωξη της Ελλάδας από την Ευρώπη». Η Κουμουνδούρου απάντησε ότι «χρειάζεται ρήξη και αλλαγή στην ασκούμενη πολιτική, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, και όχι ασκήσεις υποταγής στην κ. Μέρκελ και τους συμμάχους της», για να ανταπαντήσει ο Σίμος Κεδίκογλου ότι «ακόμα και οι εχθροί της Ελλάδας έχουν πλέον πειστεί για την ανόρθωσή της». Στην ανακοίνωση της Ν.Δ. για την «αθεΐα» του Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι οι κυβερνώντες μπλέκουν «τώρα ακόμα και την Εκκλησία. Ώς πού θα φτάσει ο κατήφορος του κ. Σαμαρά;».

 

Ν.ΣΒ.

 

Scroll to top