20/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κυβέρνηση με το… «τσιγκέλι» στην Τσεχία

Ο πρόεδρος Ζέμαν δεν αποδέχεται τον κατάλογο των προτεινόμενων υπουργών και ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μπόχουσλαβ Σομπότκα διαμηνύει ότι δεν δέχεται αλλαγές.
      Pin It

Ο πρόεδρος Ζέμαν δεν αποδέχεται τον κατάλογο των προτεινόμενων υπουργών και ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μπόχουσλαβ Σομπότκα διαμηνύει ότι δεν δέχεται αλλαγές

 

ΒΙΕΝΝΗ Του Δημήτρη Δημητρακούδη

 

Μπορεί οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Τσεχία να διεξήχθησαν τέλη του περασμένου Οκτωβρίου και οι διαπραγματεύσεις για τον εκ των πραγμάτων αναγκαίο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού να έχουν ολοκληρωθεί ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου και τα τρία μελλοντικά συγκυβερνώντα κόμματα να έχουν παρουσιάσει από τότε το κυβερνητικό τους πρόγραμμα, ωστόσο νέα κυβέρνηση εξακολουθεί να μην υπάρχει.

 

Οπως ο πρόεδρος της χώρας, Μίλος Ζέμαν, είχε ανακοινώσει πριν από μια εβδομάδα, όρκισε την Παρασκευή τον νέο πρωθυπουργό, τον νικητή των εκλογών και αρχηγό των Τσέχων Σοσιαλδημοκρατών Μπόχουσλαβ Σομπότκα, ο οποίος και θα ηγηθεί της τρικομματικής κυβέρνησης του κόμματός του με τη δεξιά Δράση Δυσαρεστημένων Πολιτών, του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Αντρέι Μπάμπις, και τους Χριστιανοδημοκράτες.

 

Συγχρόνως, ο πρόεδρος Ζέμαν, ο οποίος προτίθεται να ορκίσει στα τέλη Ιανουαρίου την υπόλοιπη κυβέρνηση -που θα διαδεχθεί τη μεταβατική κυβέρνηση υπό τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Γίζι Ρούσνοκ-, είχε διατυπώσει τις επιφυλάξεις του απέναντι στον κατάλογο των υπουργών που είχε παρουσιάσει ο μελλοντικός πρωθυπουργός, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό μια έντονη συζήτηση μέσα στις προηγούμενες ημέρες ως προς την ορθή ερμηνεία του τσεχικού Συντάγματος που προβλέπει ότι «ο πρόεδρος διορίζει τον αρχηγό της κυβέρνησης και μετά από πρόταση αυτού, τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης».

 

Μερίδα του τσεχικού Τύπου φέρει τον πρόεδρο Ζέμαν να μην αποδέχεται από τον κατάλογο των προτεινόμενων υπουργών τέσσερα πρόσωπα, δύο που προέρχονται –όπως και ο πρόεδρος της χώρας– από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και συγκεκριμένα τον Λούμπομιρ Ζαοράλεκ, που προβλέπεται για το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών, και τον Γίζι Ντίνστμπιρ, που προορίζεται για το υπουργείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ισων Ευκαιριών.

 

Ο Ντίνστμπιρ φέρεται να έχει ασκήσει στο παρελθόν επανειλημμένα κριτική κατά του Μίλος Ζέμαν και ο Ζαοράλεκ να συγκαταλέγεται σε εκείνους τους Σοσιαλδημοκράτες που το 2003 δεν τον είχαν υποστηρίξει όταν ο Ζέμαν διεκδικούσε το αξίωμα του προέδρου της χώρας -που τότε εκλεγόταν από τα δύο σώματα της τσεχικής Εθνοσυνέλευσης- και τελικά ηττήθηκε από τον μετέπειτα για δέκα χρόνια κάτοχο του ύπατου αξιώματος, Βάτσλαβ Κλάους. Επιπλέον, ο πρόεδρος Ζέμαν φέρεται να απορρίπτει τον προτεινόμενο από τους Χριστιανοδημοκράτες υπουργό Γεωργίας και τον προτεινόμενο από τη Δράση Δυσαρεστημένων Πολιτών υπουργό Αμυνας, επικαλούμενος έλλειψη προσόντων για τις συγκεκριμένες κυβερνητικές θέσεις.

 

Από την πλευρά του ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μπόχουσλαβ Σομπότκα διαμήνυσε τα τελευταία εικοσιτετράωρα πως δεν πρόκειται να δεχθεί αλλαγές στον κατάλογο των υπουργών του, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως αν ο πρόεδρος Ζέμαν επιθυμούσε μια άλλη κυβέρνηση, τότε θα έδινε την εντολή σχηματισμού της σε κάποιον άλλο. Σε δηλώσεις του ο διευθυντής του γραφείου της προεδρίας, Βράτισλαβ Μίνα, ανέφερε πως αν ο Σομπότκα επιμείνει στις προτάσεις του, τότε θα φέρει μεγαλύτερη ευθύνη για ενδεχόμενα λάθη των υπουργών του στο μέλλον, οπότε ο πρόεδρος Ζέμαν θα μπορεί να του ασκήσει κριτική πως τον είχε προειδοποιήσει.

 

Το ερώτημα που τίθεται και απασχολεί τους διάφορους συνταγματολόγους είναι αν μπορεί ο πρόεδρος της χώρας, βάσει του Συντάγματος, να απορρίψει μια τέτοια πρόταση και αν ναι, για ποιους λόγους. Ο ίδιος ο πρόεδρος Ζέμαν παραπέμπει στο γεγονός πως είναι ο πρώτος απευθείας από τον λαό εκλεγμένος πρόεδρος της Τσεχίας από την ίδρυσή της την 1.1.1993, μετά την ειρηνική διάσπαση της ενιαίας Τσεχοσλοβακίας (ενώ οι δύο προκάτοχοί του, ο Βάτσλαβ Χάβελ και ο Βάτσλαβ Κλάους, είχαν εκλεγεί από την Εθνοσυνέλευση) και ως εκ τούτου διαθέτει αυξημένες αρμοδιότητες.

 

Scroll to top