20/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο κόκκινο το καταφύγιο της κυρίας Νίκης στη Βελίνα

Οι ανάγκες ξεπέρασαν τα όρια της γενναίας αυτής γυναίκας και 75 ζωάκια κινδυνεύουν.
      Pin It

Οι ανάγκες ξεπέρασαν τα όρια της γενναίας αυτής γυναίκας και 75 ζωάκια κινδυνεύουν

 

Καλημέρα κ. Διαμαντή και χρόνια πολλά! Απευθύνομαι για δεύτερη φορά σε σας για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει σε καταφύγιο αδέσποτων στη Βελίνα Κορινθίας, όπου περιθάλπονται αυτή τη στιγμή 45 σκυλιά και 30 γάτες. Η ιδιοκτήτρια, Νίκη Δούκα, μια πλέον ηλικιωμένη κυρία, γύρω στα 70, δεν μπορεί πια λόγω προβλημάτων υγείας να συντηρεί μονάχη τα ζώα. Είναι χωρίς αυτοκίνητο, εγκλωβισμένη και πλήρως εξαρτημένη από κάποιους για να της φέρνουν τα απαραίτητα για την ίδια και τα ζώα. Για τα οικονομικά, δεν συζητάμε ότι τα φέρνει πια πολύ δύσκολα πέρα. Οι συνέπειες είναι εμφανείς στην ίδια και στα ζώα, αν και κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταποκριθεί στις ανάγκες του καταφυγίου. Ειδικά τώρα τον χειμώνα, με το χιόνι και τον πάγο εκεί, είναι πολύ δύσκολο για την κ. Νίκη να διασχίσει τις 6 περιφραγμένες εκτάσεις όπου βρίσκονται τα ζώα και να τα φροντίσει.

 

Την περασμένη εβδομάδα έκανα καταγραφή των ζώων με φωτογραφίες και το προφίλ τους, συζήτησα με την κ. Νίκη να καταλάβω τη διάσταση του προβλήματος και ξαναπήγα προχθές με τεχνίτη για επισκευή βλαβών και για να τη βοηθήσω στην καθαριότητα. Η ίδια αντιμετωπίζει και το μένος των γειτόνων, οι οποίοι ενοχλούνται με το γεγονός ότι η γειτόνισσά τους δεν ταιριάζει στο «καθωσπρέπει» προφίλ τους και τη μηνύουν…

 

Το έργο που έχει επιτελέσει η κ. Δούκα όλα αυτά τα χρόνια, σιωπηρά και ολομόναχη τις περισσότερες φορές -άλλο είναι να επισκέπτεσαι μία φορά το καταφύγιο και να επιβραβεύεις εαυτόν και αλλήλους για το θεάρεστο έργο κι άλλο να είσαι μέχρι τον αστράγαλο στη λάσπη και να δουλεύεις, να καθαρίζεις, να πλένεις, να περιθάλπεις κ.λπ.- είναι τεράστιο. Είναι ανάγκη να της σταθούμε τώρα που χάνει τις δυνάμεις της σταδιακά. Και στην ίδια, που είναι εδώ και 10 χρόνια μόνη στην κυριολεξία, αλλά και στα ζώα, που θα αλληλοφαγωθούν αν πάθει κάτι η ίδια.

 

Το καταφύγιο χρειάζεται τροφές, φάρμακα, σπιτάκια, κουβέρτες -πολλά ζώα κοιμούνται έξω στο κρύο επειδή οι εγκαταστάσεις χάλασαν ή δεν επαρκούν. Τα ζώα πρέπει να βρουν επειγόντως οικογένειες, ώστε να μειωθεί ο αριθμός τους. Από εδώ έχει ήδη δρομολογηθεί τακτική επίσκεψη στο καταφύγιο για έμπρακτη στήριξη. Εχουν ενημερωθεί και φιλοζωικοί σύλλογοι στη Γερμανία, όπου γίνεται έρανος και αναμένεται φορτωτική μέσα στον Γενάρη, επίσης και όλοι οι φίλοι και γνωστοί μαζεύουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν.

 

Σας στέλνω ενδεικτικά κάποιες φωτογραφίες και ελπίζω να πάρει αυτή η γυναίκα πίσω λίγη από την αγάπη που έχει μοιράσει τόσο απλόχερα όλα αυτά τα χρόνια στο περιβάλλον της.

 

Μαρίνα Βαρδουνιώτη,

εθελόντρια Δήμου Σικυωνίων

 

Scroll to top