21/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Και τώρα… πλειοψηφικό

ΙΤΑΛΙΑ - «Επιθετική» πρόταση Ρέντσι - Μπερλουσκόνι, για αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε συμμαχία με το 35% των ψήφων να λαμβάνει «μπόνους εδρών» που να της εξασφαλίζει τον έλεγχο του 53% τουλάχιστον της Βουλής.
      Pin It

ΙΤΑΛΙΑ – «Επιθετική» πρόταση Ρέντσι – Μπερλουσκόνι, για αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε συμμαχία με το 35% των ψήφων να λαμβάνει «μπόνους εδρών» που να της εξασφαλίζει τον έλεγχο του 53% τουλάχιστον της Βουλής

 

Δεν προβλέπεται η επιστροφή στον σταυρό προτίμησης, ενώ σε ό,τι αφορά το όριο εισόδου στη Βουλή, τίθεται το ποσοστό του 8% για τα μεμονωμένα κόμματα και του 5% για συμμαχίες των πολιτικών δυνάμεων

 

Του Θεόδωρου Ανδρεάδη Συγγελλάκη

 

Ο Ματέο Ρέντσι συνεχίζει να εφαρμόζει την «επιθετική» στρατηγική του και επιμένει στην πρότασή του για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η αρχή έγινε το περασμένο Σάββατο, με τη συνάντηση του νέου, 39χρονου επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος με τον καβαλιέρε, στην έδρα των προοδευτικών. Στόχος της ήταν να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας για το ποια κατεύθυνση πρέπει να ακολουθήσει η εκλογική μεταρρύθμιση. Ολα δείχνουν ότι επετεύχθη.

 

Ο Ρέντσι έκανε γνωστές χθες όλες τις λεπτομέρειες του σχεδίου του: η συμμαχία που θα καταφέρει να ξεπεράσει το 35% των ψήφων θα μπορεί να λαμβάνει «μπόνους εδρών» που να της εξασφαλίζει τον έλεγχο του 53% τουλάχιστον της Βουλής της Ρώμης. Σε περίπτωση που καμία συμμαχία δεν καταφέρει να υπερβεί το ποσοστό του 35%, η πρόταση του επικεφαλής των Δημοκρατικών προβλέπει δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών για να εξασφαλιστεί η σταθερή διακυβέρνηση της χώρας. Στην όλη αυτή λογική δεν προβλέπεται όμως η επιστροφή στον σταυρό προτίμησης, ενώ σε ό,τι αφορά το όριο εισόδου στη Βουλή, τίθεται το ποσοστό του 8% για τα μεμονωμένα κόμματα και του 5% για συμμαχίες των πολιτικών δυνάμεων.

 

Η μεταρρύθμιση του Ρέντσι βαφτίστηκε «Italicum». Σε ό,τι αφορά δε το Κοινοβούλιο, προβλέπει ακόμη μία ουσιαστική αλλαγή: τη διατήρηση της Βουλής υπό την παρούσα μορφή, αλλά τη μετατροπή της Γερουσίας σε σώμα της τοπικής αυτοδιοίκησης, των περιφερειών, μειώνοντας αισθητά το κόστος λειτουργίας της.

 

Θέλουν και «σταυρό»

 

Δεν είναι, όμως, όλα ρόδινα. Ο νεοεκλεγείς επικεφαλής της ιταλικής Κεντροαριστεράς υπογράμμισε με έμφαση ότι δεν πρόκειται για «μεταρρύθμιση α λα καρτ», ότι ή υιοθετείται ως έχει ή αποσύρεται. Η αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, διαμέσου του προέδρου του, Τζάνι Κούπερλο, του απάντησε ζητώντας την επιστροφή στον σταυρό προτίμησης, την αύξηση στο 40% των ψήφων του αναγκαίου ορίου ώστε να δίδεται το «μπόνους εδρών», ενώ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρχουν και κίνδυνοι αντισυνταγματικότητας. Είναι δύσκολο όμως να καταφέρουν να μπλοκάρουν τον Ρέντσι.

 

Θα πρέπει να διαπιστωθεί επίσης τι έχουν να πουν τα μικρότερα κόμματα, αρχίζοντας από τους εταίρους που μετέχουν στην κυβέρνηση Λέτα, την Επιλογή Πολιτών και τη Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο. Ο Ρέντσι συνάντησε χθες το μεσημέρι τον Αλφάνο, ο οποίος δείχνει πρόθυμος να συζητήσει την όλη πρόταση, υπό τον όρο να επιλεγεί τελικώς η επαναφορά του σταυρού προτίμησης.

 

Βασικής σημασίας θα είναι οι εξελίξεις και επαφές των επόμενων ημερών. Δύο έως τώρα οι κύριες διαπιστώσεις: σε περίπτωση που εγκριθεί, η μεταρρύθμιση του Ματέο Ρέντσι θα μπορούσε να περιορίσει σημαντικά τις δυνατότητες σχηματισμού νέων κυβερνήσεων «ευρείας συμμετοχής», από τη στιγμή που οι μεγάλες συμμαχίες θα πρέπει να μπορούν να εγγυώνται τη διακυβέρνηση της χώρας. Μένει να δούμε, βέβαια, πώς θα κινηθούν οι μικρότερες πολιτικές δυνάμεις (Πράσινοι, Ιταλοί κομμουνιστές, το κόμμα του Αντόνιο ντι Πιέτρο) και αν θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε αποδοτικές, μικρότερες πολιτικές συμπράξεις.

 

Η δεύτερη παράμετρος αφορά την επιστροφή στο προσκήνιο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η Γερουσία τον απέβαλε, τον Απρίλιο θα πρέπει να κριθεί από τους δικαστές το αίτημά του για ανάθεση κοινωνικά ωφέλιμης εργασίας και βάσει του νόμου δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές.

 

Παρά ταύτα, ο καβαλιέρε είναι ακόμη σε θέση να συνδιαμορφώσει τον νέο εκλογικό νόμο της χώρας. Είναι κι αυτό από τα «ιταλικά περίεργα κι όμως αληθινά».

 

Scroll to top