Οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. στέλνουν τάγμα «ειρηνοποιών» για τη «σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης» και την «προστασία του άμαχου πληθυσμού» στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία • «Οχι» από Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία και Ελλάδα
Του Γιώργου Τσιάρα
Ενα τάγμα πάνοπλων «ειρηνοποιών» θα στείλει τελικά στην εμπόλεμη Κεντροαφρικανική Δημοκρατία η Ευρωπαϊκή Ενωση, για να συνδράμει την ήδη υπάρχουσα γαλλική στρατιωτική δύναμη, ύστερα από σχετική χτεσινή απόφαση των 28 υπουργών Εξωτερικών. Η ευρωπαϊκή αποστολή, η πρώτη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση της Ε.Ε. εδώ και έξι χρόνια, θα αριθμεί από 500 ώς 1.000 άτομα και θα αναπτυχθεί κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας, το Μπαγκουί, με κύρια αποστολή τη «σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης» και την «προστασία του άμαχου πληθυσμού».
Τι εθνικότητας θα είναι όμως οι ευρω-κυανόκρανοι; Αν και η απόφαση για την αποστολή της ειρηνευτικής δύναμης ήταν ομόφωνη, όλες οι μεγάλες χώρες της Ενωσης –με εξαίρεση την ήδη εμπλεκόμενη Γαλλία, που έχει αποστείλει 1.600 άνδρες στην πρώην αποικία της- αρνήθηκαν να συμβάλουν με δικούς τους αξιωματικούς. «Οχι» είπαν τόσο η Βρετανία όσο και η Γερμανία με την Ιταλία, ενώ αντίστοιχη στάση τήρησε και η Ελλάδα. Ετσι, το τάγμα θα συμπληρωθεί από εθελοντές μικρότερων χωρών: ώς τώρα μόνον η Εσθονία έχει δεσμευθεί ρητά πως θα στείλει 55 στρατιώτες, ενώ η Λιθουανία, η Σλοβενία, η Φινλανδία, το Βέλγιο, η Πολωνία και η Σουηδία «εξετάζουν το ενδεχόμενο» συμμετοχής τους, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχει βυθιστεί στο χάος μετά την κατάληψη της εξουσίας τον περασμένο Μάρτιο από έναν συνασπισμό μουσουλμάνων, κυρίως, ανταρτών, τους Σελεκά, που ανέτρεψαν τον πρόεδρο Φρανσουά Μποζιζέ. Ακολούθησε ένα κύμα δολοφονιών, βιασμών και λεηλασιών σε βάρος χριστιανών και ανιμιστών, το οποίο πυροδότησε αντίποινα από τις «αντι-μπαλακά», όπως ονομάζονται οι χριστιανικές πολιτοφυλακές που σχηματίστηκαν στη χώρα. Και η ανάπτυξη των Γάλλων «ειρηνοποιών», όπως και των σχεδόν 5.000 στρατιωτών της Αφρικανικής Ενωσης, δεν δείχνει ώς τώρα ικανή να σταματήσει τον εμφύλιο.
Κανείς δεν ξέρει πόσοι έχουν σκοτωθεί: μόνο το τελευταίο 48ωρο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 50 άνθρωποι σε μάχες που σημειώθηκαν στις βορειοδυτικές επαρχίες. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 900.000 άνθρωποι, δηλαδή το 20% του πληθυσμού, έχουν εκτοπιστεί σε όλη την ΚΑΔ λόγω της βίας μεταξύ των διαφορετικών θρησκευτικών ομάδων. Εξ αυτών, περίπου 480.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει ως εσωτερικοί πρόσφυγες στο Μπαγκουί, ενώ το 60% από αυτούς είναι παιδιά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Χτες πραγματοποιήθηκε στο Μπαγκουί ο δεύτερος γύρος της ψηφοφορίας στο προσωρινό Κοινοβούλιο για την εκλογή νέου προέδρου, μετά την παραίτηση του (πρώην αρχηγού αντάρτικης ομάδας) Μισέλ Τζοτοντιά στις 10 Ιανουαρίου, υπό ασφυκτική διεθνή πίεση. Νικήτρια αναδείχθηκε η μέχρι χτες δήμαρχος της πρωτεύουσας, Κατρίν Σαμπά-Πανζά, η οποία καλείται με τη βοήθεια των ξένων «ειρηνοποιών» να επαναφέρει την τάξη στη βαθιά διχασμένη χώρα των 4,6 εκατομμυρίων κατοίκων. Να σημειωθεί εδώ ότι η προσπάθεια της νέας προέδρου θα ενισχυθεί με μια συνολική οικονομική βοήθεια 500 εκατομμυρίων ευρώ, που συγκεντρώθηκαν χτες σε διεθνή σύνοδο δωρητών.