Panathinaikos

21/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το απόλυτο «Crash test»

ΜΠΕΡΓΚ vs ΣΙΣΕ.
      Pin It

Του Κ. Μανωλιουδάκη

 

Οι συγκρίσεις γίνονται αναπόφευκτα. Από πλευράς αναγνώρισης, άλλωστε, αλλά και «λατρείας» μεταξύ των φίλων του Παναθηναϊκού, ο Μάρκους Μπεργκ βαδίζει στα χνάρια του Τζιμπρίλ Σισέ. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το απόλυτο «crash test» μεταξύ των δύο επιθετικών βγάζει νικητή στα σημεία τον Σουηδό!

 

Οι αριθμοί και το εν γένει «πακέτο» των μέχρι σήμερα επιτευγμάτων του με την πράσινη φανέλα επιβεβαιώνουν ότι ο Μπεργκ είναι πιο ολοκληρωμένος από τον Σισέ, έχοντας μεγαλύτερη συνεισφορά στην επιθετική λειτουργία του Παναθηναϊκού και όχι μόνο. Ο Μπεργκ δεν έχει ίσως την προσωπικότητα και την αποφασιστικότητα του Γάλλου σούπερ σταρ, δεν είναι εξίσου γρήγορος με αυτόν και τόσο «killer» μέσα στο «κουτί», είναι όμως ο ορισμός του team player: παίζει πρώτα για την ομάδα και μετά για τον εαυτό του και βοηθάει σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού και όχι μόνο στο σκοράρισμα. Μία ομάδα γεμάτη «πιτσιρίκια» και δίχως την ποιότητα του έμψυχου υλικού επί Σισέ και πολυμετοχικότητας.

 

Ο Σισέ από την πλευρά του ήταν ο ορισμός του «winner»: η αποφασιστικότητά του μπορούσε να… μετακινήσει βουνά ολόκληρα και οι «ειδικές συνθήκες» τον «έφτιαχναν». Τα ποδοσφαιρικά του χαρακτηριστικά (έκρηξη, ταχύτητα, τελειώματα) όμως και ο παν ισχυρός χαρακτήρας του «απαιτούσαν» από την ομάδα να προσαρμόζεται στο παιχνίδι του και να παίζει ως επί το πλείστον γι΄ αυτόν. Και όχι το αντίθετο. Η σύγκριση των πεπραγμένων του Μπεργκ σ΄ όλες τις βασικές στατιστικές με το αντίστοιχο δείγμα της πρώτης σεζόν του Σισέ στο «τριφύλλι» δείχνει ξεκάθαρα ότι ο Σουηδός έχει πιο πλήρες πακέτο.

 

Από πλευράς σκοραρίσματος, ο Σισέ έχει σαφές προβάδισμα. Εχοντας ένα ματς περισσότερο, ο Γάλλος στράικερ είχε πετύχει 15 γκολ, έξι περισσότερα από τα αντίστοιχα 9 του Μπεργκ, όμως ο Σουηδός συμμετέχει πολύ περισσότερο στην κυκλοφορία της μπάλας και την ανάπτυξη παιχνιδιού της ομάδας (91 οι πάσες του, έναντι μόλις 70 του Γάλλου), έχει περισσότερα κλεψίματα και αποκρούσεις στα αμυντικά στημένα (δείγμα ότι βοηθάει σημαντικά και στον ανασταλτικό τομέα). Επίσης, χάνει λιγότερες ευκαιρίες (μόλις 5 χαμένες, έναντι 10 του Γάλλου), καλύτερες σέντρες (με ποσοστό ευστοχίας 53,8% έναντι 27,7% στις ακριβείς μπαλιές) και πάνω απ΄ όλα κάνει ευτυχισμένους τους συμπαίκτες του!

 

Με έξι τελικές πάσες έναντι μόλις μιας (1) του Σισέ στα πρώτα 20 ματς με το «τριφύλλι», η διαφορά «φωνάζει» από μόνη της, τη στιγμή που η αποτελεσματικότητα είναι στα ίδια επίπεδα (1 γκολ ανά 5,44 τελικές αμφότεροι).

 

Ο Μπεργκ έχει συμμετοχή στα 15 από τα 34 γκολ που έχουν σημειώσει μέχρι στιγμής οι «πράσινοι» στο πρωτάθλημα, με το ποσοστό να αγγίζει το εντυπωσιακό 44,11%! Στα ίδια ματς, ο Σισέ είχε συμμετοχή στα 16 από τα 38 γκολ του Παναθηναϊκού (15 γκολ, μία ασίστ), ήτοι στο 42,1% των τερμάτων.

 

Scroll to top