21/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διώξεις συνδικαλιστών στις εταιρείες τηλεφωνίας

Η Forthnet απέλυσε για λόγους εκδίκησης μέλος του σωματείου εργαζομένων που αντιστάθηκε στις οριζόντιες περικοπές μισθών. Στη Vodafone ζητούν την επαναπρόσληψη ενοικιαζόμενου τηλεφωνητή.
      Pin It

Η Forthnet απέλυσε για λόγους εκδίκησης μέλος του σωματείου εργαζομένων που αντιστάθηκε στις οριζόντιες περικοπές μισθών. Στη Vodafone ζητούν την επαναπρόσληψη ενοικιαζόμενου τηλεφωνητή

 

Της Αφροδίτης Τζιαντζή

 

Μπορεί στις διαφημίσεις να ανταγωνίζονται για το ποια θα προσφέρει καλύτερα πακέτα στους πελάτες, πάντως στις εργασιακές σχέσεις οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών συντονίζονται άριστα: ενοικιαζόμενη εργασία με ολοένα δυσμενέστερους όρους, αντισυνδικαλιστικές διώξεις, μαζικές απολύσεις, εντατικοποίηση και μέτρημα ακόμα και της κάθε ανάσας του εργαζομένου – ειδικά στα τηλεφωνικά κέντρα.

 

Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη απόλυση του Ηλία Αζαμπί, μέλους του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων της Forthnet-Netmed, με κατασκευασμένες, σύμφωνα με το σωματείο του, κατηγορίες, προκειμένου να παρακαμφθεί ο νόμος 1264/87 που προστατεύει τα μέλη Δ.Σ. σωματείων από απόλυση.

 

Οι παραβάσεις για τις οποίες κατηγορεί η διοίκηση της Forthnet τον συνδικαλιστή εργαζόμενο είναι ότι απουσίασε αδικαιολόγητα και έπαιζε ηλεκτρονικά παιχνίδια εν ώρα εργασίας, ενώ του αρνούνται ακόμα και την καταβολή αποζημίωσης με το επιχείρημα ότι τους εξώθησε να τον απολύσουν, προκαλώντας στην εταιρεία «ηθική βλάβη».

 

Θολώνουν τα νερά

 

Ως παράνομη και καταχρηστική καταγγέλλει την απόλυση το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ενώ το σωματείο της Forthnet τη θεωρεί «ξεκάθαρη περίπτωση συνδικαλιστικής δίωξης και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, παρά τα όσα σκόπιμα διαρρέουν από τη διοίκηση για να θολώσει τα νερά και να αποτρέψει τους συναδέλφους από την πάλη για την ανάκληση της απόλυσης».

 

«Ηθελαν κάποιον να εκδικηθούν από το σωματείο και βρήκαν εμένα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Ηλίας Αζαμπί, θυμίζοντας ότι το σωματείο ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2012 εν μέσω κινητοποιήσεων ενάντια στις οριζόντιες περικοπές μισθών. «Τον Σεπτέμβριο έλειψα μία μέρα για να πάω σε κηδεία πατέρα συναδέλφου μου, ειδοποιώντας εγκαίρως. Τότε μου έστειλαν το πρώτο «warning letter» και σε έναν μήνα το επόμενο, που αρνήθηκα να υπογράψω. Το περί «ηλεκτρονικών παιχνιδιών» είναι εξόφθαλμο κατασκεύασμα. Στο τηλεφωνικό κέντρο καταγράφεται κάθε μας δευτερόλεπτο, από τη στιγμή που θα κάνουμε log-in». Την απόλυση του συνδικαλιστή ακολούθησε νέος γύρος εντατικοποίησης, με τον εργάσιμο χρόνο να μην υπολογίζεται καν από το log-in αλλά μετά την πρώτη κλήση, κλέβοντας εργατοώρες από τους ούτως ή άλλως πενιχρά αμειβόμενους ωρομίσθιους εργαζομένους.

 

Συμπαράσταση στον απολυμένο

 

Εν τω μεταξύ, αύριο εκδικάζεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών η αγωγή ενοικιαζόμενου εργαζομένου της Vodafone, που απολύθηκε το 2011 έπειτα από συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία. Στο πλευρό του στέκεται το κλαδικό σωματείο καταγγέλλοντας την πρακτική της υπενοικίασης εργαζομένων που κάνουν την ίδια δουλειά με τους μόνιμους με χειρότερα χρήματα, χωρίς συλλογικές συμβάσεις και συνδικαλιστική εκπροσώπηση.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Εβδομάδα αγώνα

 

Σε συνέντευξη Τύπου σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην ΕΣΗΕΑ καλεί η Κίνηση για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας (ΚΕΔΔΕ), στο πλαίσιο της «Εβδομάδας αγώνα για τις εργατικές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα». Συμμετέχουν ο Π. Αντωνόπουλος (μέλος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ), ο συνταγματολόγος Δ. Μπελαντής, ο Γρ. Καλομοίρης (μέλος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ), ο Αντ. Σταματόπουλος (πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας του Μετρό Αθήνας), ο Κ. Μάρκου (μέλος της Σ.Ε. της ΚΕΔΔΕ), πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες, εκπρόσωποι συνδικάτων και μαζικών φορέων, βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων και πολιτικών δυνάμεων.

 

 

 

Scroll to top