22/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ταϊλάνδη

Οι διαδηλωτές έχουν αρκετές φορές διακόψει την υδροδότηση και το ηλεκτρικό ρεύμα στις υπουργικές κατοικίες και έχουν υποχρεώσει την πρωθυπουργό να κυβερνά από το βόρειο τμήμα της χώρας.
      Pin It

Οι διαδηλωτές έχουν αρκετές φορές διακόψει την υδροδότηση και το ηλεκτρικό ρεύμα στις υπουργικές κατοικίες και έχουν υποχρεώσει την πρωθυπουργό να κυβερνά από το βόρειο τμήμα της χώρας

 

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

Με στόχο να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση της υφιστάμενης βίας, η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης επέβαλε χθες κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ και στα περίχωρά της, έπειτα από δύο και πλέον μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων με στόχο να εξαναγκαστεί σε παραίτηση η πρωθυπουργός Γινγκλάκ Σιναουάτρα.

 

Το μέτρο ισχύει από σήμερα Τετάρτη και για 60 ημέρες και παρέχει αυξημένες εξουσίες στις δυνάμεις ασφαλείας. Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης έρχεται έπειτα από σειρά βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, όταν διαδηλωτές προχώρησαν στη ρίψη πυροβολισμών και χειροβομβίδων με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 28 άνθρωποι.

 

Συνολικά το τελευταίο δίμηνο εννέα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ των αντικυβερνητικών διαδηλωτών και της αστυνομίας, αλλά και οπαδών της Σιναουάτρα. Η χθεσινή απόφαση παρέχει τη δυνατότητα στις δυνάμεις ασφαλείας να επιβάλλουν απαγόρευση της κυκλοφορίας, να κρατούν υπόπτους, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, να λογοκρίνουν τα ΜΜΕ και να απαγορεύουν συγκεντρώσεις άνω των πέντε ατόμων.

 

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, οι οποίοι βρίσκονται στους δρόμους της πρωτεύουσας από τον Νοέμβριο, έχουν αρκετές φορές διακόψει την υδροδότηση και το ηλεκτρικό ρεύμα στις υπουργικές κατοικίες και έχουν υποχρεώσει την πρωθυπουργό Σιναουάτρα να κυβερνά από το βόρειο τμήμα της χώρας. Στόχος της επιβολής του μέτρου, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, είναι να καταβληθεί μία ακόμη προσπάθεια ώστε να αποκατασταθούν -έστω και μερικώς- ο νόμος και η τάξη απέναντι σ' αυτό που οι διαδηλωτές αποκαλούν «Αποκλεισμός της Μπανγκόκ».

 

Οπως δήλωσε πάντως ο αρμόδιος για την εφαρμογή του μέτρου υπουργός Γιουμπαμρούνγκ, προς το παρόν τουλάχιστον, οι αρχές δεν σκέφτονται να τηρήσουν ιδιαιτέρως σκληρή στάση και να διαλύσουν με χρήση βίας τους διαδηλωτές. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής οι δυνάμεις ασφαλείας παρακολούθησαν μάλλον «χλιαρά» τις διαδηλώσεις προκειμένου να μην αντιπαρατεθούν ευθέως με τους πολίτες.

 

Από την πλευρά τους οι διαδηλωτές, μια συμμαχία φιλοβασιλικών ομάδων και πολιτών της μεσαίας τάξης που διαβιούν κυρίως στο νότιο τμήμα της χώρας, ζητούν επίμονα την παραίτηση της Γινγκλάκ, αδερφής του πρώην πρωθυπουργού Τακσίν Σιναουάτρα, και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους, καθώς, όπως είπε ηγετικό στέλεχός τους, παρά την επιβολή του μέτρου οι διαδηλώσεις αποτελούν αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμά τους.

 

Scroll to top