metanastes-varka-thalassa

22/01/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Λιμενικό: Προς το Φαρμακονήσι η ρυμούλκηση του σκάφους

Τη δική του απάντηση στην ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ έδωσε το Λιμενικό Σώμα, τονίζοντας πως δεν διευνεργούνταν ρυμούλκηση προς τα τουρκικά ύδατα.
      Pin It

της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

«Σε καμία περίπτωση το πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος δεν διενεργούσε ρυμούλκηση προς τις τουρκικές ακτές, αντίθετα το σκάφος με τους επιβαίνοντες αλλοδαπούς ρυμουλκείτο προς το Φαρμακονήσι. Κάτι, που επιβεβαιώνεται αβίαστα και τεκμηριωμένα από το γεγονός ότι το στίγμα βύθισης του σκάφους βρίσκεται δυτικότερα από το στίγμα εντοπισμού του, δηλαδή με κατεύθυνση την ελληνική περιοχή και συγκεκριμένα προς το Φαρμακονήσι».

Αυτά υποστηρίζει το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος, απαντώντας στην χθεσινή ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ σχετικά με την τραγωδία που συνέβη τα ξημερώματα της Δευτέρας 1,5 ναυτικό μίλι από το Φαρμακονήσι, κοντά στη Λέρο, όταν ανατράπηκε αλιευτικό σκάφος με 28 μετανάστες, 10 από τους οποίους εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ο Διεθνής Οργανισμός ζητούσε να γίνει έρευνα για τις συνθήκες που συνέβη η τραγωδία, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων αλλοδαπών προς τους εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας που βρέθηκαν χθες στη Λέρο, το πλωτό περιπολικό σκάφος του Λιμενικού τους ρυμουλκούσε εν μέσω θαλασσοταραχής προς τις τουρκικές ακτές.

Το Αρχηγείο του ΛΣ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζει επίσης ότι:

- Η διαδικασία της ρυμούλκησης προς την πλησιέστερη ελληνική ακτή, δηλαδή το νησί Φαρμακονησίου, επιλέχθηκε ως ο πλέον πρόσφορος τρόπος μεταφοράς των επιβαινόντων αλλοδαπών καθόσον η μετεπιβίβαση αυτών στην ανοιχτή θάλασσα στο πλωτό καταδιωκτικό σκάφους του Λιμενικού Σώματος ήταν επισφαλής και επικίνδυνη για την ασφάλεια τους, λαμβάνοντας υπ΄όψη τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες (άνεμοι νότιοι νοτιοανατολικοί έντασης 5 μποφόρ γρήγορα επιδεινούμενοι 6 μποφόρ) με ισχυρή αποθαλασσία (ύψος κύματος 1,5 – 2 μ.). Σημειώνεται ότι η υπερπροσπάθεια που κατέβαλε το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος για τη διάσωση των επιβαινόντων αλλοδαπών, καθ΄ όλη τη διάρκεια του συμβάντος, είχε ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πυρκαγιάς στην αριστερή κύρια μηχανή του. Ανεξαρτήτως αυτού, το πλήρωμα του ΠΛΣ παράλληλα με τις ενδεδειγμένες ενέργειες κατάσβεσης της εκδηλωθείσας πυρκαγιάς, συνέχισε και ολοκλήρωσε την επιχείρηση διάσωσης των αλλοδαπών ναυαγών, περισυλλέγοντας (16) δεκαέξι εξ αυτών από την θάλασσα, τους οποίους και αποβίβασε ασφαλώς στην ξηρά. Ακολούθως και με μέριμνα του Λ.Σ άλλο πλωτό σκάφος (Ναυαγοσωστικό) διατέθηκε και μετέφερε τους διασωθέντες στην Λέρο για τη πρώτη υποδοχή και περίθαλψή τους σε συνεργασία με τις αρμόδιες τοπικές Αρχές.

Στην ανακοίνωση του Αρχηγείου σημειώνεται επίσης ότι ολα τα σχετικά στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής, υπό την καθοδήγηση της οποίας διενεργούνται οι κατά νόμο προβλεπόμενες προανακριτικές πράξεις.

efsyn.gr

Scroll to top