23/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο χρόνος έκδοσης εξαρτάται από τους ίδιους

Κατεστραμμένοι οικονομικά προσπαθούν να εμφανιστούν ο Κυριάκος Γριβέας και η σύζυγός του Αναστασία Βάτσικα, κατηγορούμενοι στο σκάνδαλο του Τ.Τ. - Οι ελληνικές αρχές έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών τους.
      Pin It

Κατεστραμμένοι οικονομικά προσπαθούν να εμφανιστούν ο Κυριάκος Γριβέας και η σύζυγός του Αναστασία Βάτσικα, κατηγορούμενοι στο σκάνδαλο του Τ.Τ. – Οι ελληνικές αρχές έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών τους

 

Η δίωξη, που έχει ασκηθεί σε βάρος τους με βάση το πόρισμα της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου, είναι για άμεση συνέργεια σε απιστία, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ επάγγελμα

 

Της Κατερίνας Κατή

 

Mετά τη σύλληψη του Αγγελου Φιλιππίδη στην Τουρκία, ήρθε και η ώρα του καταζητούμενου με διεθνές ένταλμα σύλληψης ζεύγους Κυριάκου Γριβέα- Αναστασίας Βάτσικα.

 

Στα χέρια των βρετανικών αρχών έπεσαν χθες οι δυο κατηγορούμενοι στο σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, οι οποίοι μάλιστα εμφανίζονται τώρα… κατεστραμμένοι οικονομικά, όπως έσπευσε να δηλώσει ο Ελληνας συνήγορός τους κατά τον οποίο το ζεύγος δεν συνελήφθη αλλά «παραδόθηκε».

 

Από την πλευρά τους πάντως οι αρμόδιες ελληνικές αρχές βάζουν εμπρός τις διαδικασίες για την έκδοσή τους στη χώρα μας, ενώ παράλληλα προχωρούν και στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών τους σε Κύπρο, Αγγλία και Ελβετία.

 

Τα ακίνητα στην Ελλάδα

 

Σύμφωνα μάλιστα με έγκυρες δικαστικές πηγές, έχουν ήδη δεσμευτεί και τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν στην Ελλάδα, όπως μία πετρόκτιστη βίλα στην Πεντέλη, ένας πύργος στη Μάνη και ένα εξοχικό στην Ευρυτανία. Σημαντικά περιουσιακά στοιχεία όμως διαθέτει το ζεύγος και στο εξωτερικό, ανάμεσα στα οποία είναι ένα διαμέρισμα στις Βρυξέλλες, ένα σαλέ στις ελβετικές Αλπεις, ιδιόκτητη κατοικία στο City του Λονδίνου και γραφεία στο κέντρο του Λονδίνου.

 

Σε ό,τι αφορά τώρα τον χρόνο που απαιτείται για να καταστεί δυνατή η έκδοση τους, προκειμένου να προσαχθούν σε απολογία ενώπιον του ανακριτή διαφθοράς για την εμπλοκή τους για τα δύο κακουργήματα που αντιμετωπίζουν στη χώρα μας, θα εξαρτηθεί και από τις δικές τους προθέσεις.

 

Εάν παραιτηθούν από τα δικονομικά μέσα που τους διαθέτει η βρετανική νομοθεσία είναι ενδεχόμενο σε περίπου δύο εβδομάδες από σήμερα να έχουν εκδοθεί. Η σχετική δίκη πάντως στη Βρετανία ορίστηκε για αρχές Φεβρουαρίου και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

 

Πάντως ο πληρεξούσιος δικηγόρος τους κ. Καψής θεωρεί ότι οι πελάτες του έχουν αδικηθεί καθώς «έχει δημιουργηθεί επικίνδυνα αρνητικό κλίμα για τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, πριν κριθούν από τη Δικαιοσύνη, την οποία εμπιστεύονται». Μάλιστα ο δικηγόρος αναφέρθηκε και σε καταστροφή της εταιρείας τους που «πήρε μαζί της ό,τι χτίζανε 20 χρόνια με σκληρή δουλειά».

 

Η δίωξη, που έχει ασκηθεί σε βάρος τους με βάση το πόρισμα της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου, είναι για άμεση συνέργεια σε απιστία, από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ΄ επάγγελμα.

 

Σύμφωνα με το πόρισμα, η εταιρεία C&C International που ελέγχεται από τον Κυριάκο Γριβέα και τη σύζυγό του Αναστασία Βάτσικα έλαβε τον Μάρτιο και τον Ιούλιο του 2009 από το Τ.Τ. δύο ομολογιακά δάνεια 10 εκατομμυρίων και 7 εκατομμυρίων ευρώ, αντίστοιχα.

 

Σκοπός του ομολογιακού των 7 εκατομμυρίων ήταν η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της C&C για την επόμενη δεκαετία και συμφωνήθηκε να δοθεί ως ενέχυρο στο Τ.Τ. ο λογαριασμός καταθέσεων που διατηρούσε η εταιρεία στο Ταμιευτήριο.

 

Το δάνειο των 10 εκατομμυρίων ευρώ, επταετούς διάρκειας, δόθηκε στη C&C International για κάλυψη σημαντικών κενών ρευστότητας και παρασχέθηκαν προσωπικές εγγυήσεις από τους δύο μετόχους, εταιρική εγγύηση εξωχώριας εταιρείας συμφερόντων των δύο καθώς και ενέχυρο η κίνηση τραπεζικού λογαριασμού.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα των επιθεωρητών – ελεγκτών της ΤτΕ, τα δάνεια χορηγήθηκαν χωρίς να πληρούνται καταφανώς οι συνήθεις όροι τραπεζικού δανεισμού, καθώς το μεν ποσόν εκταμιεύτηκε στο σύνολό του εξαρχής, ενώ χορηγήθηκε πολυετής περίοδος χάριτος για εξόφληση κεφαλαίου έναντι ανεπαρκών εξασφαλίσεων.

 

Ολα αυτά παρά το γεγονός ότι η δανειζόμενη εταιρεία ήταν νεοσύστατη και δραστηριοποιούνταν στην παροχή υπηρεσιών. Ως εκ τούτου, από τη σύναψη ακόμη των δανειακών συμβάσεων δεν διασφαλίζονταν σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτών της ΤτΕ τα συμφέροντα και η περιουσία του Τ.Τ.

 

Αγόρασαν τις εταιρείες τους

 

Μάλιστα τα 15 εκατ. ευρώ από τα 17 εκατ. των παραπάνω δανείων δόθηκαν για να αγοραστούν από τη C&C τρεις εταιρείες προσωπικών συμφερόντων των Γριβέα – Βάτσικα στην Κύπρο, οι οποίες είχαν αρνητική καθαρή θέση!

 

Ταυτόχρονα, η C&C συνέστησε τον Αύγουστο του 2009, μικτή θυγατρική με το Ταμιευτήριο με την επωνυμία Postbank Green Institute SA (PBGI).

 

Οι δύο συνέταιροι κατέβαλαν 500.000 ευρώ έκαστος και έλαβαν το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Μόνο που η C&C δανειοδοτήθηκε από το Τ.Τ. για να καταβάλει το μερίδιό της στο μετοχικό κεφάλαιο της PBGI, ενώ και η θυγατρική έλαβε δάνεια 3 εκατομμύρια από το Τ.Τ. τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2010.

 

Το μεγαλύτερο μέρος (περίπου 2,3 εκατομμύρια) από τις παραπάνω εκταμιεύσεις δανείων η PBGI το χρησιμοποίησε για να αγοράσει υπηρεσίες ή δήθεν υπηρεσίες, όπως αναφέρει το πόρισμα διαφημιστικής προβολής, χορηγιών, οργάνωσης εκδηλώσεων από προσωπικές εταιρείες συμφερόντων Γριβέα- Βάτσικα.

 

Η ζημία για το Τ.Τ. από τις παραπάνω κινήσεις ανήλθε στο ποσόν των 19,88 εκατομμυρίων.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Αφέθηκαν ελεύθεροι

 

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν χθες οι κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο με τα επισφαλή δάνεια του Τ.Τ., Κυριάκος Γριβέας και η συζυγός του Αναστασία Βάτσικα, που είχαν συλληφθεί προηγουμένως από την αγγλική αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αρμόδιο δικαστήριο στο οποίο παραπέμφθηκαν τους επέβαλε χρηματική εγγύηση 50 χιλιάδων λιρών στον καθένα, ενώ τους υποχρέωσε να παραδώσουν τα διαβατήριά τους καθώς και να εμφανίζονται τρεις φορές την εβδομάδα σε αστυνομικό τμήμα μέχρι να παρουσιαστούν ενώπιον της αγγλικής δικαιοσύνης στις 5 Φεβρουαρίου. Το ζευγάρι, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, συνελήφθη από την αγγλική αστυνομία στο Μάντσεστερ, ενώ στελέχη της αστυνομίας που συνεργάζονται με την Ιντερπόλ ανέφεραν πως η ενημέρωσή τους προήλθε από τα κεντρικά της στο Μάντσεστερ κι ότι επρόκειτο για σύλληψη. Εκδοχή η οποία έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του δικηγόρου Γεώργιου Καψή, που ανέφερε ότι το ζεύγος είχε προκαθορισμένο ραντεβού με τη Σκότλαντ Γιαρντ και παραδόθηκε. Ο κ. Καψής έκανε χθες την ακόλουθη δήλωση: «Ο τόπος διαμονής του κ. Γριβέα και της κ. Βάτσικα ήταν γνωστός στις βρετανικές αρχές, τις οποίες οι ίδιοι είχαν ενημερώσει γραπτά και προφορικά. Σήμερα εμφανίστηκαν ενώπιόν τους σε προκαθορισμένο ραντεβού. Σε σχέση με όσα διακινούνται θέλω να δηλώσω ότι, ενώ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δημιουργούν επικίνδυνα αρνητικό κλίμα σε βάρος των εντολέων μου για τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, πριν κριθούν από τη Δικαιοσύνη, την οποία εμπιστεύονται. Ο κ. Γριβέας και η σύζυγός του είναι από τους επιχειρηματίες εκείνους που πέφτουν μαζί με τις επιχειρήσεις τους και αυτό θα αποδειχθεί κατά την πορεία των ερευνών».

 

Ηδη, όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές, ξεκίνησαν από χθες όλες οι αναγκαίες ενέργειες για την άμεση έκδοσή τους στη χώρα μας.

 

Μάνος Τσαλδάρης

 

 

Scroll to top