23/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΤΖΕΝΤΑ

      Pin It

Αφιέρωμα στον Ηλία Παπαδημητρακόπουλο

 

Στον σπουδαίο «μινιμαλιστή» συγγραφέα της μεταπολεμικής ελληνικής λογοτεχνίας Ηλία Παπαδημητρακόπουλο, τον πρώτο που καλλιέργησε συστηματικά στη γλώσσα μας τη σύντομη διηγηματική μορφή είναι αφιερωμένη η ξεχωριστή λογοτεχνική βραδιά σήμερα, στις 7 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής, με τον ίδιο παρόντα, με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από τη δημοσίευση της πρώτης συλλογής διηγημάτων του «Οδοντόκρεμα με χλωροφύλλη».

 

Οι ηθοποιοί Στέλιος Μάινας και Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου διαβάζουν αποσπάσματα από τα κείμενά του, ενώ προβάλλεται και η ταινία του Λευτέρη Ξανθόπουλου «Σπίτι δίπλα στη θάλασσα» (2007) με θέμα τον συγγραφέα: ένα ντοκιμαντέρ που μας αποκαλύπτει τη στενή σχέση του με τη φύση και την αγάπη του για τον Πύργο Ηλείας όπου γεννήθηκε το 1930 αλλά και την Πάρο όπου ζει τον περισσότερο χρόνο από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ο ίδιος αναφέρεται στις σπουδές του στη Στρατιωτική Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1949-1955), την πρώτη του εμφάνιση στα γράμματα με το διήγημα «Οι Φρακασάνες», τις φιλίες και τις πνευματικές συγγένειες που ανέπτυξε με ομοτέχνους του συγγραφείς και ποιητές (Νίκο Πεντζίκη, Ηλία Πετρόπουλο, Τάκη Σινόπουλο, Γιώργη Παυλόπουλο, Νίκο Καχτίτση, Αλέξανδρο Κοτζιά κ.ά.).

 

O Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος με πάνω από 70 διηγήματα είναι αναμφισβήτητα ο μετρ του μικρού κειμένου. Η γραφή του είναι ευέλικτη, γεμάτη πυκνά νοήματα, όπου το συναίσθημα ισορροπεί με τη λεπτή ειρωνεία και το μαύρο με τη διαχρονική ανθρώπινη αξία. Τα αφηγηματικά κείμενα του κτίζονται με ελάχιστα υλικά: κάποιες παρατηρήσεις, πτυχές της καθημερινής ζωής, αναπολήσεις ή παρόντα γεγονότα που δίνουν την αφορμή για σκιαγράφηση χαρακτήρων και, κυρίως, καταστάσεων που άλλοτε κινούνται στον πραγματικό χρόνο κι άλλοτε ως ενύπνιο μπλέκονται αξεδιάλυτα με αυτόν. Αυτό ακριβώς το καθ’ όλα βιωματικό έργο του Ηλία Παπαδημητρακόπουλου παρουσιάζει στο κοινό η κριτικός λογοτεχνίας Ελισάβετ Κοτζιά. Θα ακολουθήσει συνομιλία του συγγραφέα με τον δημοσιογράφο Γιάννη Ν. Μπασκόζο, ο οποίος επιμελείται την εκδήλωση.

 

…………………………………………

 

Ανθρωπος και περιβάλλον

 

Μια συναυλία-πρόταση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Ελληνικού Συγκροτήματος Σύγχρονης Μουσικής ΕΣΣΜ, Θόδωρου Αντωνίου, όπου παρουσιάζονται πέντε εξαιρετικά πρόσφατες, πρωτοποριακές συνθέσεις σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών, εμπνευσμένες από την τραγική σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Η συναυλία με τίτλο «Ανθρωπος και περιβάλλον», σήμερα, στις 8.30, στο Μέγαρο Μουσικής (αίθουσα «Δ. Μητρόπουλος») περιλαμβάνει το «Requiem – Επιμνημόσυνος Υμνος στη Φύση» της Αθηνάς Παυλάκη-Πηρούνια, το «De Profundis» του Χρήστου Αναστασίου, τις «Σκουριές» (εμπνευσμένες και από τα πρόσφατα επεισόδια στη Χαλκιδική) του Σπύρου Μακαρούνα, το βασισμένο σε ποίηση Ελύτη «Τρεις εικόνες σε αποχρώσεις λευκού» του Αλέξανδρου Καλογερά και το «Parnassius Apollon» της Φανής Κοσώνα. Τη συναυλία πλαισιώνει η σχετιζόμενη θεματικά έκθεση ζωγραφικής του Γεωργίου Πηρούνια.

 

………………………………………….

 

Καλαντζής στο «Half Note»

 

Μια παράσταση-φόρο τιμής στην τρομπέτα με τίτλο «The Men with the Horn» οργανώνει ο Δημήτρης Καλαντζής σήμερα (21.30) στο Ηalf Note Jazz Club (Τριβωνιανού 17, Μετς, τηλ. 210-9213310), μαζί με το κουιντέτο του. Παίζουν οι: Δημήτρης Καλαντζής: πιάνο, ενορχηστρώσεις. Δημήτρης Παπαδόπουλος: τρομπέτα. Ανδρέας Πολυζωγόπουλος: τρομπέτα. Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης: τύμπανα. Ντίνος Μάνος: μπάσο.

 

………………………………………

 

Σχέδια για δύο

 

Η γκαλερί Ζουμπουλάκη (πλ. Κολωνακίου) εγκαινιάζει σήμερα την έκθεση με σχέδια μεικτής τεχνικής των Βανέσσας Αναστασοπούλου και Ελένης Θεοφυλάκτου. Στη σειρά των έργων της Βανέσσας Αναστασοπούλου έχουν χρησιμοποιηθεί μολύβια, ακουαρέλες και κλωστές σε χειροποίητα χαρτιά. «Είναι δουλεμένα με επιμέλεια και προσοχή στη λεπτομέρεια, για να αποδοθεί το αίσθημα της εύθραυστης και μετέωρης ύπαρξής μας και θέτουν ερωτήματα για το πέρασμά μας μέσα από το χώρο και το χρόνο». Τα έργα της Ελένης Θεοφυλάκτου, κυρίως σχέδια με μολύβι και κάρβουνο, είναι αποτέλεσμα δουλειάς των τελευταίων πέντε ετών. Μέσα από το προσωπικό της ιδίωμα, την ιδιαιτερότητα της καθαρής γραφής της, η ζωγράφος μάς μεταφέρει σε έναν οικείο όσο και ανοίκειο κόσμο, όπου επικρατούν η σιωπή, το παράδοξο, η ανεστραμμένη καθημερινότητα, η έκπληξη, οι συνειρμοί, η ανησυχητική αίσθηση ή η ησυχία του τέλους. Μέχρι 15 Φεβρουαρίου.

 

…………………………………………………..

 

Ο Αλέν Μπαντιού και ο Πλάτωνας

 

Ο γνωστός και πολυδιαβασμένος σύγχρονος Γάλλος φιλόσοφος Αλέν Μπαντιού δίνει σήμερα διάλεξη με θέμα «Η πρόσληψη του Πλάτωνα στη σύγχρονη φιλοσοφία» στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31, τηλ. 210-3398600, ώρα: 18.30 – ταυτόχρονη μετάφραση). Ομότιμος καθηγητής της École Normale Supérieure, διαθέτει πλούσιο συγγραφικό έργο, αποτελούμενο από δοκίμια αλλά και μυθιστορήματα, θεατρικά και πολιτικά κείμενα. Το φιλοσοφικό σύστημά του είναι δομημένο με βάση τέσσερις θεμελιώδεις συνθήκες: τον έρωτα, την τέχνη, την επιστήμη και την πολιτική. Το 2012, ο Μπαντιού αφιέρωσε στον Πλάτωνα ένα δοκίμιο με τίτλο «Η Δημοκρατία του Πλάτωνα», στο οποίο «σκηνοθετεί» τις φιλοσοφικές ιδέες-κλειδιά του αρχαίου Ελληνα φιλόσοφου, γεγονός που βοήθησε στο να γίνει θεατρικό έργο και να ανέβει στο Τhéâtre des Amandiers της Nanterre τον περασμένο Νοέμβριο.

 

…………………………………………

 

Η Γαλάνη «Αλλιώς»

 

H Δήμητρα Γαλάνη επιστρέφει στη σκηνή, ταυτόχρονα με την κυκλοφορία της νέας της δισκογραφικής δουλειάς με γενικό τίτλο «Αλλιώς», σε στίχους του Παρασκευά Καρασούλου. Για τέσσερις παραστάσεις, από σήμερα και κάθε Πέμπτη (30/1, 6 και 13/2) παρουσιάζει στο «Passport» στον Πειραιά (Καραΐσκου 119, τηλ. 210-4296401), ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει το υλικό του νέου της δίσκου και βέβαια πολλά άλλα αγαπημένα τραγούδια. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν οι μουσικοί με τους οποίους συνεργάζεται τα τελευταία χρόνια. Ο Σεραφείμ Γιαννακόπουλος (τύμπανα), ο Λάμπης Κουντουρόγιαννης (ηλεκτρική κιθάρα), ο Νίκος Μέρμηγκας (λαούτο, μαντολίνο, λάφτα, κιθάρα), ο Σπύρος Μάνεσης (πιάνο), ο Στέλιος Προβής (μπάσο).

 

…………………………………………

 

Symmethree στο Γκέτε

 

Ο Henning Sieverts, πολυβραβευμένος συνθέτης, τσελίστας και μπασίστας παρουσιάζει σήμερα (20.30) στο Ινστιτούτο Γκέτε (Ομήρου 14) το τρίο Symmethree. Μαζί με τον κιθαρίστα Ronny Graupe και τον τρομπονίστα Johannes Lauer θα μας ταξιδέψουν σε ένα μουσικό τοπίο, όπου οι επιρροές από τα μπλουζ, την παραδοσιακή τζαζ αλλά και την ποπ μουσική συνθέτουν ένα μοναδικό μωσαϊκό σύγχρονης τζαζ.

 

…………………………………………

 

«Ημερολόγια αμνησίας»

 

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Στέλλας Θεοδωράκη «Ημερολόγια Αμνησίας» προβάλλεται απόψε (22.30) στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» (Σταδίου 24). Μια γυναίκα ανακαλύπτει κάποιες ξεχασμένες ταινίες σούπερ οκτώ σε μια περίοδο προσωπικών απωλειών, μέσα στην οικονομική κρίση. Το άδειασμα των προσωπικών χώρων συμπίπτει με το «άδειασμα» των χώρων στην πόλη.

 

Η Στέλλα Θεοδωράκη συνθέτει ένα είδος προσωπικού ντοκιμαντέρ μέσα από την καταγραφή των συναισθημάτων μιας γενιάς που ονειρεύτηκε και ταξίδεψε τη δεκαετία του 1980 και τώρα ζει στην Αθήνα της κρίσης, προσπαθώντας να κατανοήσει όσα συμβαίνουν γύρω της…

 

Η ταινία διακρίθηκε με το Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης, της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2013.

 

Scroll to top