Εκθεση-καταπέλτης της Διεθνούς Αμνηστίας για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κρατική βία
Τα επίπεδα της κρατικής βίας στην Αίγυπτο έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και οι αρχές χρησιμοποιούν όλα τα διαθέσιμα μέσα προκειμένου να συντρίψουν τους διαφωνούντες και να καταπατήσουν δικαιώματα και ελευθερίες, κατήγγειλε χθες η Διεθνής Αμνηστία εν όψει της συμπλήρωσης τριών χρόνων από την «Επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου», που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ.
Σε έκθεση-καταπέλτη με τίτλο «Οδικός χάρτης προς την καταστολή: χωρίς ορατό τέλος οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», η οργάνωση περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση, που επικρατεί στη χώρα του Νείλου από τον Ιούλιο του 2013, όταν ο στρατός ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μόρσι.
Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν δώσει το ελεύθερο στις δυνάμεις ασφαλείας να δρουν υπεράνω του νόμου, υπό καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας για τις πράξεις τους, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία, κάνοντας λόγο για 1.400 νεκρούς–θύματα της πολιτικής βίας, που ξέσπασε το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της αιματηρής εκκαθάρισης των μαζικών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, χωρίς να ακολουθήσει η δέουσα διερεύνηση των συνθηκών θανάτου τους και να οδηγηθούν οι αυτουργοί ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Το κύμα συλλήψεων ισλαμιστών, ακτιβιστών και δημοσιογράφων και η καταπιεστική νομοθεσία διευκόλυναν τη στρατοκρατούμενη κυβέρνηση να φιμώσει όσους της ασκούν κριτική και να καταπνίξει κάθε κινητοποίηση. «Για άλλη μια φορά στην Αίγυπτο, η ρητορική για “πάταξη της τρομοκρατίας” χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει σαρωτικές επιχειρήσεις καταστολής, που αποτυγχάνουν να διαφοροποιήσουν τη νόμιμη διαφωνία από τις βίαιες επιθέσεις» δήλωσε ο Χασίμπα Χατζ Σαχράουι, υποδιευθυντής της οργάνωσης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Ενα απλό μήνυμα στο twitter μπορεί να στείλει κάποιον πίσω από τα σίδερα, τονίζει το στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας, καλώντας τις αρχές να απελευθερώσουν τους πολιτικούς κρατουμένους, να αποδώσουν ευθύνες στις δυνάμεις ασφαλείας και να χαλαρώσουν τον στραγγαλισμό της κοινωνίας των πολιτών.
«Διαστρεβλωμένη εικόνα» και «εμμονή με τους ακτιβιστές που πάνε φυλακή» ήταν το σχόλιο του μεταβατικού πρωθυπουργού Μπεμπλάουι για την έκθεση, την ώρα που κανείς δεν μιλάει για τους θανάτους αστυνομικών, ανέφερε χαρακτηριστικά. Πέντε άνδρες της αστυνομίας σκοτώθηκαν χθες από ένοπλους μασκοφόρους σε φυλάκιο στο Μπένι Σουέφ, ενώ έξω από το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας έπεφτε νεκρός άλλος ένας φοιτητής από πυρά των δυνάμεων καταστολής, κατά τη διάρκεια (απαγορευμένης) διαδήλωσης οπαδών του Μόρσι.
Βίκυ Καπετανοπούλου