26/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νόμιζε ότι οι μίζες ήταν… πετσετάκια

Πολύ μετά τη λήξη της συνεργασίας του με τις ύποπτες εταιρείες συνειδητοποίησε ότι τα εκατ. που διακινούσε ήταν «μαύρα», υποστηρίζει ο εφοπλιστής Ματαντός.
      Pin It

Πολύ μετά τη λήξη της συνεργασίας του με τις ύποπτες εταιρείες συνειδητοποίησε ότι τα εκατ. που διακινούσε ήταν «μαύρα», υποστηρίζει ο εφοπλιστής Ματαντός

 

Της Κατερίνας Κατή

 

Τώρα στα… γεράματα, που επιτέλους κατάλαβε ότι τα εκατομμύρια τα οποία «έσπρωχνε» ήταν… μίζες κρατικών αξιωματούχων κι επειδή «τα ‘χει πάρει» που τον κορόιδευαν οι Γερμανοί, αποφάσισε να δώσει στις ελληνικές αρχές στοιχεία και για άλλες άγνωστες καταβολές!

 

Ο λόγος για τον Μιχάλη Ματαντό, ο οποίος ύστερα από πολύωρη απολογία τα κατάφερε να φύγει ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 500.000 ευρώ, χρηματικό ποσόν που είναι σταγόνα στον… ωκεανό μπροστά στις μίζες των 80 και πλέον εκατομμυρίων οι οποίες διακινήθηκαν για την προμήθεια των υποβρυχίων.

 

Ετσι ο Μιχάλης Ματαντός «προς τον σκοπό της αρωγής του έργου της κυρίας ανακρίσεως», όπως αναφέρει στο πολυσέλιδο απολογητικό του υπόμνημα -που συνέταξε ο δικηγόρος του Αλέξανδρος Λυκουρέζος-, δίνει στοιχεία και για «λοιπές και μη αναφερόμενες στο κατηγορητήριο καταβολές εκ μέρους της “ΜΙΕ” (σ.σ.: της εταιρείας του) προς τρίτους»:

 

Αναφέρει:

 

• Καταβολή προς την εταιρεία «Bristle Navigation Corp.» (945.700 δολάρια).

 

«Τη 18.06.2002 η “MIE”, καθ’ υπόδειξη της “HDW”, ενέβασε 945.700 δολάρια (ή 1.000.000 ευρώ) σε λογαριασμό της εταιρείας “Bristle Navigation Corp.”, στο υποκατάστημα της UBS Λωζάννης, καθ’ υπόδειξη των Γερμανών, οι οποίοι μου ανέφεραν ότι προορίζονταν για τον κ. Εμμανουήλ».

 

• Καταβολή προς την «Bank Hofmann Ag» και την εταιρεία «Mariola Real Estate».

 

«Το έτος 2000 ο κ. Haun μού προέτεινε να συμμετέχω σε ένα fund που θα ίδρυε η “Bank Hofmann Ag” με έδρα τη Ζυρίχη και με προέτρεψε να αναζητήσω και άλλους επενδυτές. Σκοπός του ήταν να επενδύσει σε εταιρείες real estate κ.ά…. του παρέδωσα επιταγή της “UBS”, ποσού 137.220,52 ευρώ, καθώς και επιταγή της ιδίας τράπεζας 190.000 ευρώ. Μου είχε δε ζητήσει να καταβάλω μέσω εμβάσματος στην “Bank Hofmann Ag” και 205.630 ευρώ σε πίστωση λογαριασμού της εταιρείας “mariola real estate”, η οποία επρόκειτο να συμμετάσχει και αυτή στο υπό ίδρυση fund.

 

Το 2011, όταν πλέον είχε εκκινήσει στη Γερμανία η δικαστική διερεύνηση της υποθέσεως, διαπίστωσα ότι οι πληρωμές προς την “Bank Hofmann Ag” δεν πιστώθηκαν στην ίδια, αλλά στη “mariola real estate”. Ο κ. Haun με είχε και πάλι εξαπατήσει».

 

Δεν γνωρίζω τον Τσοχατζόπουλο

 

Κατά τ’ άλλα ο κατηγορούμενος υποστήριξε:

 

• «Δεν υπήρξα ποτέ μέλος της “Ομάδας Α” ή του λεγόμενου “Κύκλου προσευχής”, δεν γνωρίζω ούτε κατ’ όψιν πολλούς εκ των συγκατηγορουμένων μου. Δεν γνωρίζω ούτε καν κοινωνικώς τον κ. Τσοχατζόπουλο, τον οποίο φέρεται ότι δωροδόκησα!».

 

• «Λάμβανα τις εντολές για τις πληρωμές από τη “ferrostaal” με τη συνήθη αιτιολογία, ότι προορίζοντο για το μετοχικό κεφάλαιο ναυτιλιακής εταιρείας στη Σαουδική Αραβία, ιδιοκτησίας του κ. Demirdjian, που θα παρήγγελλε εμπορικά πλοία στην Ελλάδα… Ηταν επινόημα της “ferrostaal”/“Ομάδας Α” για να με εξαπατήσουν. Το συνειδητοποίησα με μεγάλη καθυστέρηση, πολύ μετά τη λήξη της συνεργασίας μου με τη “ferrostaal”».

 

• «Πολύ αργότερα διαπίστωσα ότι οι εταιρείες “Wilberforce Investments Ltd.” και “Dolmarton Associated Inc.” ήταν συμφερόντων Αβατάγγελου».

 

• «Ποτέ δεν κατέβαλα στον Μπέλτσιο 2.500.000 ευρώ, σε αντίθεση με το ισόποσον του 1.000.000 ευρώ που όντως του κατέβαλα σε δραχμές τον Απρίλιο του 2000 σε μετρητά».

 

• «Εκανα μια πληρωμή προς Γιώργο Αγουρίδη ποσού 1.000.000 δολαρίων».

 

• «Δεν συνάντησα ποτέ τους Φιλιππίδη και Αβατάγγελο».

 

• «Τον κ. Λιβανό τον γνώρισα μια φορά και έμαθα ότι είναι αναγνωρισμένος επισκευαστής-κατασκευαστής πλοίων. Ανέλαβε να ολοκληρώσει τα ferries της “Strintzis”, για τα οποία χρειάστηκε κάποια περιορισμένη οικονομική ενίσχυση. Σε εκτέλεση της συμφωνίας του με τη “ferrostaal”, (για την οποία είχα πλήρη άγνοια) μου ζητήθηκε να προβώ στις δύο καταβολές προς την εταιρεία “Rangiroa”».

 

• «Γνώρισα τον Εμμανουήλ ως διευθύνοντα σύμβουλο των Ελληνικών Ναυπηγείων. Ο ισχυρισμός του ότι του κατέβαλα ποσόν 1.000.000 δολαρίων είναι θρασύτατα ψευδής. Οι δε καταβολές προς την “Inveco” πραγματοποιούντο υπό τις οδηγίες της “ferrostaal”. Εικάζω ότι η “Inveco Holdings S.a.” είναι δικών του συμφερόντων. Δεν γνώριζα φυσικά για την πληρωμή των 17 εκατομμυρίων ευρώ στην “Inveco” που έγινε ερήμην μου το 2002».

 

• «Η “ferrostaal” μού έδωσε οδηγίες να πραγματοποιήσω τις πληρωμές στην “Kyros” και τη “Morelia”. Δεν γνώριζα ποιοι ευρίσκοντο πίσω από τις εταιρείες αυτές».

 

• «Η ενεργός συμμετοχή μου με τη “ferrostaal” είχε άλλωστε ήδη από το έτος 2003 τερματιστεί… Καμία σχέση δεν θα μπορούσα να έχω με την καταβολή του ποσού των 11.000.000 ευρώ από τη “ferrostaal” προς την “Dolmarton”».

 

«Συλλογιζόμενος -καταλήγει- όσα έχουν προκύψει την τελευταία τριετία από τη δικαστική διερεύνηση της υποθέσεως μετά μεγάλης μου λύπης διαπιστώνω ότι τα χρήματα που κατέβαλα κατ’ εντολήν “ferrostaal”, απετέλεσαν αντικείμενο δωροδοκίας κρατικών αξιωματούχων».

 

Scroll to top