Pin It

ΜΟΣΧΑ Του Θανάση Αυγερινού

 

Συνεχίζονται και επεκτείνονται οι διαμαρτυρίες και οι καταλήψεις σε επαρχιακές πόλεις της Ουκρανίας στα δυτικά και στο κέντρο της χώρας, ενώ στο κέντρο του Κιέβου -παρότι οι διαδηλωτές ενισχύουν τα οδοφράγματά τους και εισέβαλαν και στο υπουργείο Γεωργίας- είχε τηρηθεί μέχρι χθες το απόγευμα, σε γενικές γραμμές, η «πολιτική ανακωχή» που συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προς χάριν των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών και που λήγει σήμερα. Ο πρώην πιλότος Βλαντίμιρ Γιαβορίβσκι, στέλεχος του κόμματος «Μπατκιβσίνα» (Πατρίδα) επανέλαβε τις προειδοποιήσεις ότι η ουκρανική κυβέρνηση σχεδιάζει την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης, επικαλούμενος πληροφορίες για κήρυξη επιφυλακής και στις τρεις μονάδες ελικοπτέρων της χώρας. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσεται από τον πρόεδρο της χώρας και θα πρέπει εντός διημέρου να εγκριθεί από τη Βουλή.

 

Το Ανώτατο Σοβιέτ της Κριμαίας, δηλαδή το τοπικό Κοινοβούλιο, που έχει διατηρήσει την πεπαλαιωμένη ονομασία του, κάλεσε τον Γιανουκόβιτς να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει τους «εξτρεμιστές» και ζήτησε από τις νότιες και ανατολικές επαρχίες της χώρας να συστήσουν «ενιαίο μέτωπο» για να εμποδιστεί το επιχειρούμενο πραξικόπημα, όπως χαρακτηρίζονται οι ενέργειες της αντιπολίτευσης.

 

Από την άλλη πλευρά, με ανακοινώσεις τους η γενική εισαγγελία και το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, όπου υπάγεται η αστυνομία, ζήτησαν από τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν ειρηνικά τους δημόσιος χώρους που έχουν καταλάβει, με την υπόσχεση ότι σε αυτήν την περίπτωση δεν θα προχωρήσουν σε βίαιη επιχείρηση εκδίωξής τους, κίνηση που η αντιπολίτευση φοβάται ότι θα μπορούσε να επιχειρηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.

 

Την ώρα που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απειλούν με επιβολή κυρώσεων, βουλευτές της ρωσικής Κρατικής Δούμας προτείνουν να μειωθεί η χρηματοδότηση του Κιέβου, λόγω της ασαφούς και ταραχώδους κατάστασης στη χώρα, αλλά και να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά των ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης, που πρωταγωνιστούν στις διαμαρτυρίες του δρόμου. Επισήμως το Κρεμλίνο δήλωσε διά του Γιούρι Ουσακόφ, βοηθού Εξωτερικών Υποθέσεων του προέδρου της χώρας, ότι η Μόσχα διατηρεί επαφές και παρακολουθεί στο υψηλότατο επίπεδο την κατάσταση, αλλά έχει επιλέξει γραμμή «διακριτής μη επέμβασης» στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα της Ουκρανίας.

 

[email protected]

 

Scroll to top