Vanessa-Mae

26/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λευκό αλέγκρο

Η διάσημη Βρετανίδα σολίστ του βιολιού και σκιέρ (!) Βανέσα Μέι θα βρεθεί στο Σότσι με... άλλο όνομα!.
      Pin It

Η διάσημη Βρετανίδα σολίστ του βιολιού και σκιέρ (!) Βανέσα Μέι θα βρεθεί στο Σότσι με… άλλο όνομα!

 

Του Σπύρου Τσάμη

 

Από μικρό κορίτσι, με χάρη νεράιδας, δίνει πνοή στις χορδές του βιολιού της… «Χάρη και όχι μόνο δύναμη χρειάζεται και το σκι στο χιόνι», ήταν οι λέξεις που επέλεξε η ίδια ώστε να εγκαινιάσει την επικοινωνία μας.

 

Η 35χρονη πλέον βιολονίστρια Βανέσα Μέι θα αφήσει το δοξάρι του βιολιού και θα σφίξει τις ράβδους του σκι στα αεικίνητα δάχτυλα που γέννησαν από 13 χρόνων μοναδικές ερμηνείες των Μπετόβεν, Τσαϊκόφσκι ώστε να θεωρείται αυθεντία στα υψηλής δυσκολίας, λόγω της τεχνικής αρτιότητας που απαιτείται, κονσέρτα για βιολί του Νικολό Παγκανίνι…

 

Τη συμμετοχή της ήδη ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Ταϊλάνδης στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, Βαρίν Τανσουπασίρι.

 

Τι είπατε; Οτι τη γνωρίζετε ως Αγγλίδα; Η Βανέσα έχει διανύσει ιδιαίτερη προσωπική διαδρομή… Κόρη Ταϊλανδού πατέρα και Κινέζας μητέρας που αποφάσισαν να χωρίσουν όταν η ίδια ήταν τεσσάρων χρόνων.

 

Η μητέρα της ξαναπαντρεύτηκε τον Αγγλο Γκρέιαμ Νίκολσον και η μικρή Βανέσα απέκτησε τότε βρετανική υπηκοότητα. Παράλληλα με τον ήχο του βιολιού, της άρεσε πάντα να αφουγκράζεται και τον ήχο της τριβής των σκι με το χιόνι. Κυρίως, «τη μουσική από το πέρασμά μου μέσα στον δυνατό άνεμο», όπως της αρέσει να καθορίζει με μουσική διάθεση την εμπειρία της ως σκιέρ…

 

Χρόνια τώρα προπονείται στο Ζερμάτ της Ελβετίας και συχνά μετέχει σε επίσημες διοργανώσεις. Οχι ως «Μέι», αλλά με το επώνυμο του Ταϊλανδού πατέρα της.

 

Αυτό σημαίνει ότι στο Σότσι θα δούμε τη Βανέσα Βάνακορν.

 

Και η βρετανική υπηκοότητα; Παραμερίζεται προς το παρόν γιατί η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επιτρέπει σε χώρες που δεν έχουν να επιδείξουν σκιέρ μεταξύ των κορυφαίων 500 του πλανήτη, όπως η Ταϊλάνδη, να εκπροσωπηθούν από έναν αθλητή και μία αθλήτρια άλλης εθνικότητας, με αυτονόητη προϋπόθεση την πρόκρισή τους από αγώνες κατάταξης…

 

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, η Βανέσα Μέι (ή Βάνακορν αν προτιμάτε…) προκρίθηκε από τους αγώνες της Σλοβενίας και θα εκπροσωπήσει στο Σότσι τη γενέτειρα του πατέρα της!

 

Οι οροσειρές του Καυκάσου σκεπάζουν το Σότσι και είναι σημείο συνάντησης 50 (!) τοπικών εθνοτήτων, όπου ηχούν 37 (!) τοπικές διάλεκτοι.

 

Ομως η παρουσία της στο «βουνό των γλωσσών», όπως ονομάστηκε για ευνόητους λόγους το βουνό της τιμωρίας του αλυσοδεμένου δικού μας μυθικού Προμηθέα απο τον Δία, εμπνέεται απο άλλη αφετηρία:

 

«Από τη μουσική… Η προσπάθεια, η τριβή των σκι στο χιόνι λες και είναι δοξαριά βιολιού. Κι ο “απόηχος του ανέμου”, η δική μου ανάσα… Το λευκό. Το ξαναλέω: Το λευκό χιόνι! Ολα την ώρα εκείνη γεννούν τη δική τους μουσική! Ξέρω καλά την ευεργετική ιδιότητα της μουσικής. Μην ξεχνάτε ότι είμαι πλέον και έμπειρη σκιέρ, άρα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να ζήσω ξεχωριστές στιγμές και στο Σότσι. Και η ίδια η μουσική, το βιολί και κάθε άλλο όργανο, είναι και αυτά άλλα είδη άθλησης! Η εξοικείωση, λοιπόν, για μένα ήταν και παραμένει εύκολη. Συναρπαστική. Στέλνω θερμές ευχές σε όλους σας και ιδιαίτερα στους Ελληνες αθλητές που θα προσπαθήσουν στο Σότσι… Για ευνόητους λόγους με εμπνέει και με συναρπάζει η συνύπαρξη αθλητών – παιδιών από διαφορετικές γωνιές της Γης, με αφορμή τον αθλητισμό, με στόχο να φτάσουμε ειρηνικά στα όριά μας»…

 

Scroll to top