farmakonisi-metanastes

26/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τοπίο στην ομίχλη

Σοβαρά ερωτήματα για τις καταθέσεις που έδωσαν στη Λέρο οι επιζήσαντες σχετικά με τη διάσωσή τους από το Λιμενικό. Πώς οι ίδιοι άνθρωποι που κατήγγειλαν δημόσια ότι απειλήθηκε η ζωή τους εμφανίζονται στην προανάκριση να στηρίζουν πλήρως την επιχείρηση διάσωσης; Ο Μ. Βαρβιτσιώτης με τις δηλώσεις του προκαταλαμβάνει το αποτέλεσμα των.
      Pin It

Σοβαρά ερωτήματα για τις καταθέσεις που έδωσαν στη Λέρο οι επιζήσαντες σχετικά με τη διάσωσή τους από το Λιμενικό. Πώς οι ίδιοι άνθρωποι που κατήγγειλαν δημόσια ότι απειλήθηκε η ζωή τους εμφανίζονται στην προανάκριση να στηρίζουν πλήρως την επιχείρηση διάσωσης; Ο Μ. Βαρβιτσιώτης με τις δηλώσεις του προκαταλαμβάνει το αποτέλεσμα των ερευνών

 

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τη διερεύνηση των συνθηκών του περιστατικού θα διενεργήσει ο εισαγγελέας του Ναυτοδικείου Πειραιά

 

Του Δημήτρη Αγγελίδη

 

Συνέντευξη Τύπου δίνουν στις 12 σήμερα το μεσημέρι στο Σύνταγμα επιζώντες από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, που με τις χθεσινές συγκλονιστικές μαρτυρίες τους κατά την άφιξή τους στον Πειραιά περιέγραψαν μία από τις πιο άγριες και δολοφονικές επιχειρήσεις παράνομης επαναπροώθησης από το Λιμενικό, διαψεύδοντας κατηγορηματικά την εκδοχή της «επιχείρησης θαλάσσιας διάσωσης» που διακινούν οι Αρχές.

 

Παράλληλα με τη συνέντευξη Τύπου, αντιρατσιστικές και μεταναστευτικές οργανώσεις, κόμματα και παρατάξεις καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα για την ευρωπαϊκή και ελληνική αντιμεταναστευτική πολιτική και την παράνομη πρακτική των βίαιων επαναπροωθήσεων.

 

Καταγγελίες από τη Λέρο

 

Ακόμη και μετά τα όσα συνέβησαν στο Φαρμακονήσι, οι ελληνικές αρχές εξακολουθούν να επιδεικνύουν στους επιζώντες αναλγησία που σοκάρει. Οπως κατήγγειλαν μέλη της κοινωνίας των πολιτών της Λέρου, οι επιζώντες, μετά την αρχική φιλοξενία τους σε πανσιόν, κρατήθηκαν 30 ώρες σε κρατητήριο. Χθες, ένας επιζών που βγήκε να πάρει τσιγάρα λίγα βήματα πέρα από τον ξενώνα του δήμου όπου φιλοξενούνται οι ναυαγοί, προσήχθη στο Α.Τ. Ομονοίας για εξακρίβωση μαζί με τον πρόεδρο της Αφγανικής Κοινότητας Ταχίρ Αλιζαντά.

 

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τη διερεύνηση των συνθηκών του περιστατικού θα διενεργήσει ο εισαγγελέας του Ναυτοδικείου Πειραιά. Πολύ σοβαρά ερωτήματα για τη διαχείριση της υπόθεσης από το Λιμενικό εγείρουν οι καταθέσεις που έχουν δώσει οι επιζώντες στο λιμεναρχείο της Λέρου, στο πλαίσιο της τυπικής προανακριτικής διαδικασίας που ακολουθείται στις περιπτώσεις εντοπισμού παράτυπων μεταναστών. Στις καταθέσεις αυτές, που τις επικαλέστηκε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης σε μια εμφανή προσπάθεια να στηριχτεί η εκδοχή της «διάσωσης», οι επιζώντες εμφανίζονται να στηρίζουν πλήρως το σενάριο του Λιμενικού. «Πιστεύω ότι θα είχαμε πεθάνει όλοι μας αν δεν μας είχαν βοηθήσει οι λιμενικοί», φέρεται να καταθέτει μια επιζήσασα. Το γεγονός ότι οι ίδιοι άνθρωποι όταν αφήνονται ελεύθεροι δύο μέρες μετά αφηγούνται δημοσίως τα εκ διαμέτρου αντίθετα και καταγγέλλουν ότι απειλήθηκε η ζωή τους ώστε να μη μιλήσουν, αποτελεί άλλο ένα τεράστιο ζήτημα για το Λιμενικό. Σε τι συνθήκες δόθηκαν οι καταθέσεις; Υπήρχε διερμηνέας; Υπήρξε τρομοκράτηση των επιζώντων και απειλές;

 

Δεν υπάρχει Τούρκος στους επιζήσαντες

 

Τα ερωτήματα είναι θεμελιώδη για τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, καθώς σε αυτές τις καταθέσεις βασίστηκε ο εισαγγελέας, που μέχρι στιγμής έχει απαγγείλει κατηγορίες μόνο στον «Τούρκο διακινητή», όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ανάμεσα στους επιζήσαντες δεν υπάρχει Τούρκος, ενώ δεν έχει προκύψει ότι ο Σύρος οδηγός της βάρκας ήταν διακινητής.

 

Κατά τα άλλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης ισχυρίστηκε πως δεν έχει διατάξει ΕΔΕ καθώς με την υπόθεση ασχολείται η Δικαιοσύνη, έσπευσε ωστόσο να προκαταλάβει το αποτέλεσμα των ερευνών αποκλείοντας το ενδεχόμενο της επαναπροώθησης. Δήλωσε μάλιστα υπερήφανος που «το Αιγαίο δεν έχει γίνει θάλασσα πτωμάτων», παρ’ όλο που τόσο η Διεθνής Αμνηστία όσο και η οργάνωση ProAsyl καταγράφουν σε εκθέσεις-καταπέλτη για το Λιμενικό και την Αστυνομία δεκάδες πνιγμούς στο Αιγαίο (149 από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο). Επέμεινε επίσης στην κόντρα του με τον επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης Ν. Μουίζνιεκς και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για βιαστικά συμπεράσματα.

 

Κόντρα ξέσπασε για το θέμα και στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής μεταξύ των βουλευτίνων του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κατριβάνου και Αφρ. Σταμπουλή και βουλευτών της Ν.Δ., οι οποίοι επιτέθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων επειδή παρέστη στην υποδοχή των επιζησάντων στον Πειραιά, «ενώ δεν έχουν πράξει το ίδιο για σκοτωμένους αστυνομικούς»! Για πολιτική και ηθική κάλυψη σε όσα συνέβησαν στο Φαρμακονήσι κατηγόρησε τον κ. Βαρβιτσιώτη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης. «Πώς μπορεί ένας τέτοιος υπουργός να παραμένει στη θέση του; Μήπως η παραμονή του δίνει το σήμα στις λιμενικές αρχές να δράσουν με παρόμοιο τρόπο σε ανάλογες περιπτώσεις;» αναρωτήθηκε.

 

«Η καλλιέργεια μίσους και η πολιτική πάση θυσία επαναπροώθησης των μεταναστών οδηγεί στο τραγικό συμβάν που έλαβε χώρα στο Φαρμακονήσι και το οποίο δεν είναι ούτε το μοναδικό ούτε θα είναι το τελευταίο εάν δεν εγκαταλειφθούν οι ακροδεξιές, ρατσιστικές και ενίοτε δολοφονικές συμπεριφορές», αναφέρει ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), που καταγγέλλει ως κυβερνητική πολιτική το δόγμα της επαναπροώθησης.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

«Αήθεις και ψευδείς» χαρακτηρίζει το Λιμενικό τις κατηγορίες

 

«Στην ίδια περιοχή οι συνάδελφοί μας έχουν διασώσει χιλιάδες ανθρώπους» τονίζει ο πρόεδρος της ΠΕΑΛΣ υπερασπιζόμενος τα πληρώματα των σκαφών και δηλώνει πως θα περιμένουν τα αποτελέσματα της εισαγγελικής έρευνας

 

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

Με μια νέα αναλυτική ανακοίνωση απάντησε χθες το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος για «την πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας και της πραγματικότητας» σχετικά με τις καταγγελίες από τους διασωθέντες μετανάστες για άρνηση παροχής βοήθειας και βιαιοπραγίες εναντίον τους, την ώρα του ναυαγίου τα ξημερώματα της Δευτέρας.

 

Στην ανακοίνωση, ανάμεσα στ’ άλλα, επισημαίνεται ότι τραγωδίες όπως αυτή στο Φαρμακονήσι συγκλονίζουν τόσο τον κοινωνικό ιστό όσο και τα στελέχη του Λ.Σ., ιδιαίτερα τα πληρώματα των σκαφών που καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διάσωση των ατόμων που κινδυνεύουν και για την αποφυγή των ανθρώπινων απωλειών. Τονίζεται ότι από το 2011 ώς το 2013 το Λ.Σ. έχει επιληφθεί σε 550 σχετικά περιστατικά εντοπίζοντας 11.741 μετανάστες. Από αυτά, 118 αφορούσαν έρευνα-διάσωση, στα οποία το Λ.Σ. διέσωσε από βέβαιο θάνατο 3.186 μετανάστες. Γίνεται δε ιδιαίτερη αναφορά στο Πλωτό Περιπολικό Σκάφος που ενεπλάκη στην υπόθεση του Φαρμακονησίου και αναλυτική καταγραφή των περιστατικών έρευνας-διάσωσης στα οποία έχει λάβει μέρος. «Ολα αυτά τα περιστατικά ας τα λάβουν σοβαρά υπόψη τους εκείνοι που σήμερα κατηγορούν τα πληρώματα των σκαφών του Λ.Σ., προσάπτοντάς τους αήθεις και ψευδείς κατηγορίες» υπογραμμίζεται. Παρέμβαση στα γεγονότα έκαναν χθες και οι συνδικαλιστές αξιωματικοί του Λ.Σ. μέσω του προέδρου της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών Λ.Σ. (ΠΕΑΛΣ) Δημήτρη Σαϊτάκη, ο οποίος επισημαίνει ότι η αρμόδια εισαγγελική αρχή διερευνά την υπόθεση και δεν έχουν παρά να περιμένουν τα αποτελέσματα της έρευνας. «Οι ίδιοι άνθρωποι, οι συνάδελφοί μας στην ίδια περιοχή έχουν διασώσει μέχρι σήμερα χιλιάδες ανθρώπους, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, και δεν έχει αμφισβητηθεί ποτέ έως και τώρα η ευαισθησία με την οποία ενεργούν και αντιμετωπίζουν τα περιστατικά. Μας φαίνεται παράταιρο, σήμερα, άνθρωποι να ισχυρίζονται ότι υπέστησαν τη βιαιότητά τους» υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΠΕΑΛΣ, ο οποίος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράση της Ενωσης στις οικογένειες των θυμάτων.

 

[email protected]

 

Scroll to top