26/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κλείνουν την ΕΛΒΟ για χάρη των Γερμανών!

Πίσω από το κλείσιμο της εταιρείας κρύβονται τεράστιες παραγγελίες που θα πάνε «πακέτο» σε γερμανικά εργοστάσια, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.
      Pin It

Πίσω από το κλείσιμο της εταιρείας κρύβονται τεράστιες παραγγελίες που θα πάνε «πακέτο» σε γερμανικά εργοστάσια, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Οι εργαζόμενοι στη μεγαλύτερη παραγωγική βιομηχανία της Βόρειας Ελλάδας κατήγγειλαν ότι πίσω από το κλείσιμο της εταιρείας κρύβονται τεράστιες παραγγελίες για την προμήθεια στρατιωτικών οχημάτων που τώρα πολύ εύκολα θα πάνε «πακέτο» στα ανάλογα γερμανικά εργοστάσια… «Αυτό δεν είναι ξεπούλημα του εθνικού πλούτου;», αναρωτιούνται.

 

Οι 360 εργαζόμενοι που έχουν απομείνει -από 1.200 κάποτε- έδωσαν χθες συνέντευξη Τύπου στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ενώ νωρίτερα πραγματοποίησαν πορεία και συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος δήλωσε την απόλυτη στήριξή του για τη διατήρηση της ΕΛΒΟ.

 

Κατήγγειλαν μεταξύ άλλων ότι οι καθυστερήσεις και ο τρόπος που διαχειρίστηκε την υπόθεση το υπουργείο Οικονομικών είχαν αποτέλεσμα να καταγγελθεί, από το υπουργείο Αμυνας της Κύπρου, η σύμβαση με την ΕΛΒΟ για την παραγωγή διαφόρων τύπων φορτηγών. Το ύψος του ανεκτέλεστου έργου φτάνει τα 20 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που οδήγησε στην κατάπτωση εγγυητικών επιστολών στις 31/12/2013, φέρνοντας έτσι την εταιρεία σε πολύ δυσχερή θέση.

 

«Τα ξένα συμφέροντα θα καρπωθούν το μέλλον των οχημάτων του Ελληνικού Στρατού, εκτοξεύοντας το κόστος συντήρησης αλλά και επισκευής καθώς και το γεγονός ότι ξένες εταιρείες θα καλύψουν το κενό που θα δημιουργήσει η μη συμμετοχή της ΕΛΒΟ σε νέες συμβάσεις και προγράμματα», τόνισαν οι εργαζόμενοι, που τη Δευτέρα θα ασκήσουν παρέμβαση στο δικαστήριο προκειμένου να απορριφθεί η αίτηση του ελληνικού Δημοσίου για να τεθεί η ΕΛΒΟ στην ειδική εκκαθάριση του άρθρου 14Α του νόμου 3429/2005.

 

Η αίτηση ειδικής εκκαθάρισης του ελληνικού Δημοσίου για την ΕΛΒΟ έχει τον αριθμό 68 στο πινάκιο της Δευτέρας του Εφετείου Θεσσαλονίκης, ενώ η προσφυγή των εργαζομένων τον αριθμό 69. Υπό κανονικές συνθήκες, η υπόθεση θα έπαιρνε αναβολή για μερικές μέρες τουλάχιστον, όμως το άρθρο 14Α του 3429/2005 δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Αναμένεται λοιπόν το δικαστήριο να συζητήσει την υπόθεση ακόμη κι αν χρειαστεί να αναβάλει άλλες υποθέσεις που προηγούνται.

 

Ποιος ευθύνεται;

 

«Ενας ρεαλιστικός στόχος θα είναι να διατηρηθεί το κομμάτι τις εταιρείας που ασχολείται με τις προμήθειες του ελληνικού Στρατού. Ομως, ας μας πει κάποιος, ποιος ευθύνεται που έφτασε εδώ η εταιρεία. Πάντως, όχι οι εργαζόμενοι…».

 

Αυτό τόνισε στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος του σωματείου εργαζομένων στην ΕΛΒΟ, Ηλίας Σαρακενίδης, επισημαίνοντας τις τεράστιες ευθύνες του ελληνικού Δημοσίου και των διοικήσεων που διόριζαν οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες.

 

Scroll to top