Pin It

ΣΔΟΕ-«ΛΕΥΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ»-ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

 

Του Σπύρου Τσάμη

 

Τι κι αν κάποιες πτώχευσαν ή αν άλλες μοιάζουν να περιμένουν το ίδιο μοιραίο; Κάποιες από τις… εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσες γυναίκες (που λέγονται Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες) συνεχίζουν να ψάχνουν την πλάγια οδό της ανομίας. Τώρα γιατί πιέζονται οικονομικά. Αλλοτε επειδή έτσι ανεξέλεγκτες από τον νόμο, μπορούσαν ακόμη και να αυξάνουν τα κέρδη τους…

 

Ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.» απ' τα ενδότερα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) εμφανίζουν την ηγεσία του έτοιμη ν' αρχίσει νέο κύμα εκτεταμένων ελέγχων στο ποδόσφαιρο, όχι μόνο ως τυπική υποχρέωση αλλά και ως αποτέλεσμα πληροφοριών ότι οι μεταγραφές του χειμώνα όσο και εκείνες του περασμένου καλοκαιριού κρύβουν τη γνωστή μόνιμη πρακτική που ονομάζεται «λευκά συμβόλαια».

 

Ο στόχος είναι προφανής: να εντοπιστούν οι περιπτώσεις που τα συμβόλαια ξένων παικτών γράφουν ψεύτικα ποσά με αυτονόητο αποτέλεσμα η φοροδιαφυγή να είναι μεγάλη.

 

Προσπάθεια θα γίνει και για να βρεθούν τα παραπλανητικά συμβόλαια που υπογράφουν νέα αποκτήματα των ομάδων. Γιατί ενώ μερικές ΠΑΕ δηλώνουν μικροποσά στα επίσημα συμβόλαια, μετά, όταν οι παίκτες μένουν από ένα σημείο και μετά απλήρωτοι και κάνουν προσφυγή στη FIFA για την επίλυση της οικονομικής τους διαφοράς αποδεικνύεται ότι η συμφωνία ήταν για πολύ περισσότερα χρήματα. Αυτά είναι τα «λευκά συμβόλαια».

 

Και στο ΣΔΟΕ ξέρουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις ξένων ποδοσφαιριστών και προπονητών, που πηγαίνουν και διεκδικούν από τις ελληνικές ΠΑΕ ποσά που είναι μεγαλύτερα απ' όσα γράφουν στα συμβόλαιά τους και φτάνουν στην Εφορία. Η τακτική παραμένει βίωμα κυρίως μεγαλοκαρχαριών του ποδοσφαίρου μας και όχι μόνο…

 

Υπάρχουν ομάδες και των τριών επαγγελματικών κατηγοριών μας που εμφάνιζαν παλιότερα -και συνεχίζουν ακόμη- συμβόλαια όπου αναφέρουν μόνο τον βασικό μισθό του ποδοσφαιριστή. Ετσι οι ΠΑΕ καταφέρνουν ν' αποφεύγουν την καταβολή φόρου, εισφορών στο ΙΚΑ και ποσών που προβλέπει ο νόμος στη διοργανώτρια αρχή και στο συνδικαλιστικό όργανο των ποδοσφαιριστών.

 

Αναφερόμαστε στον φόρο που δεν πλήρωναν και σύμφωνα με τις πληροφορίες που φτάνουν στο ΣΔΟΕ, επιχειρούν ακόμη να μην πληρώνουν κάποιες. Χρήσιμο είναι να θυμηθούμε ότι πλέον από την αυτοτελή φορολόγηση του 23% το ποσοστό έχει εκτιναχθεί στο 40%. Εύκολα συμπεραίνει κανείς το μέγεθος της απώλειας για το δημόσιο ταμείο…

 

Από το ΣΔΟΕ μιλούν για ουσιαστικές παρεμβάσεις, μηνυτήριες αναφορές, ακόμη και για συλλήψεις ποδοσφαιρικών παραγόντων για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος. Αλλά όλα αυτά θα πρέπει να φανούν στην πράξη.

 

 Στοιχηματικό χρήμα…

 

Από το ΣΔΟΕ υποστηρίζουν ότι ο έλεγχος που θα ξεκινήσει στο ποδόσφαιρο θα είναι διαρκής και θα επεκταθεί στο καυτό μέτωπο του παράνομου στοιχηματισμού και των στημένων παιχνιδιών. Πρόθεσή του είναι ν' ανοίγονται λογαριασμοί διαιτητών, προέδρων, παραγόντων της ΕΠΟ και της Σούπερ Λιγκ.

 

Στόχος είναι η επιβεβαίωση της διαδρομής του «μαύρου» χρήματος σε συνεργασία με τράπεζες του εξωτερικού, όπου ως γνωστόν, σχεδόν πάντα καταλήγει. Οσα επιβεβαιωθούν από τις έρευνες θα στέλνονται στην Εισαγγελία ώστε να προχωρά η διερεύνηση. Οταν έσπασε το απόστημα του 2011 ασκήθηκε ποινική δίωξη σε 83 φυσικά πρόσωπα, αλλά από εκείνη την εποχή δεν ξανακουνήθηκε φύλλο. Τώρα;

 

Scroll to top