27/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

„Διεργασίες

 

Ερεισμα στην ιταλική Κεντροαριστερά φαίνεται να έχει ο Αλέξης Τσίπρας ως υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς ο Φάμπιο Μούσι, πρώην υπουργός της κυβέρνησης Πρόντι, τάχθηκε στο συνέδριο του κόμματος Αριστερά – Οικολογία – Ελευθερία υπέρ της υποψηφιότητάς του. Είχε προηγηθεί η ανοιχτή επιστολή Τσίπρα προς τις προσωπικότητες, όπως η Μπάρμπαρα Σπινέλι, που πήραν την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ενωτικού ευρωψηφοδελτίου της Αριστεράς στην Ιταλία, με την οποία ενθάρρυνε τους πολίτες να συμμετάσχουν στην προσπάθεια. «Μόνο αν κάνουμε όλοι μαζί ένα βήμα πίσω, για να προχωρήσουμε όλοι μαζί πολλά βήματα μπροστά, θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τις ζωές των ανθρώπων» ανέφερε. Ακολούθησε η θετική στήριξη της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, ενώ η Αριστερά – Οικολογία – Ελευθερία του Ν. Βέντολα πιθανότατα θα διχαστεί, αφού πρόκειται να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

 

Ν.ΣΒ.

 

…………………………………………

 

„Κυριακάτικη τρομοκρατία

 

Στα πάνω της η τρομοκρατία στις κυριακάτικες εφημερίδες. Ωσμώσεις, πάρτι, ξυλοδαρμοί και προαναγγελία μεγάλων χτυπημάτων. Ο Μαζιώτης και η λεία του από τις τράπεζες, που σημειωτέον δεν έχει δικαστεί ποτέ για κάτι τέτοιο, αλλά ούτε έχουν επιβεβαιωθεί σε δικαστήριο οι αστυνομικοί ισχυρισμοί για ληστείες, που φέρεται να έχει διαπράξει μετά την αποφυλάκιση. Λεπτομέρειες! Λεπτομέρεια είναι ακόμα ότι κανείς από όσους είναι μέσα ή έξω από τους «50 τρομοκράτες» του κ. Δένδια -πλην της 17Ν- δεν έχει σκοτώσει ούτε καν τραυματίσει κανέναν, πλην μιας μόνο περίπτωσης τραυματισμού αστυνομικού σε ανταλλαγή πυρών. Ο καλός ο μύλος όμως όλα τα ποινικά αδικήματα αλέθει. Αν τώρα στενοχωριούνται οι αστυνομικοί που συχνά συλλαμβάνουν στον σωρό ή θεωρούν τον κάθε αναρχικό ως επίδοξο τρομοκράτη τι να γίνει; Κι εμείς οι πολίτες στενοχωριόμαστε με τα «μεμονωμένα» περιστατικά αστυνομικής βίας που παραμένουν ατιμώρητα.

 

Α.Ψ.

 

………………………………………

 

„Φαρμακονήσι (1)

 

Σε βάθος διερεύνηση της τραγωδίας στο Φαρμακονήσι με απόδοση ευθυνών στους υπευθύνους ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πάντα ευαισθητοποιημένος σε ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε «διάλογο κωφών» την αντιπαράθεση Βορρά – Νότου στην Ε.Ε. με κατάληξη να χάνονται ανθρώπινες ζωές. Ομως και ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρενέβη στο θέμα ως κυβερνητικός εταίρος και στη σύσκεψη της Παρασκευής μετέφερε στον Αντώνη Σαμαρά τη σφοδρή ενόχληση του ΠΑΣΟΚ για τη στάση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, καλώντας τον πρωθυπουργό να του θυμίσει ότι είναι υπουργός Ναυτιλίας και όχι υπουργός Λιμενικού. Πάντως, παραίτηση δεν ζήτησε, μάλλον για να μη διασαλευτεί η κυβερνητική σταθερότητα.

 

Δ.Κ.

 

………………………………………..

 

„Φαρμακονήσι (2)

 

Είκοσι χιλιάδες νεκροί πρόσφυγες στα νερά της Μεσογείου μέσα σε μια δεκαετία είναι ο θλιβερός απολογισμός, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Το ναυάγιο στη Λαμπεντούζα και ο νέος πνιγμός μεταναστών στο Φαρμακονήσι υπενθύμισαν με δραματικό τρόπο το τεράστιο κενό που υπάρχει στις πολιτικές μετανάστευσης και ασύλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε μια προσπάθεια ανάδειξης του προβλήματος, του νομοθετικού και πολιτικού κενού, οι ευρωβουλευτές Μαριλένα Κοππά και Νίκος Χρυσόγελος πραγματοποιούν σήμερα στις 10 το πρωί εκδήλωση στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα (Αμαλίας 8, Σύνταγμα). Συμμετέχουν εκπρόσωποι της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και μεταναστευτικών οργανώσεων.

 

Δ.Κ.

 

………………………………………..

 

„Κάτι ξέχασε…

 

Στη σημερινή εκδήλωση της κίνησης των «58» στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κηφισιάς (Διονύσου και Μυρσίνης 2) με θέμα «Η Ελλάδα μετά το Μνημόνιο», κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Χρήστος Ροζάκης, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γρηγόρης Ψαριανός και ο τέως εκπρόσωπος Τύπου της Αγίου Κωνσταντίνου, Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο οποίος στην πρόσκληση δεν αναφέρει την κομματική ιδιότητα του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, υπογράφοντας μόνον ως δημοσιογράφος. Απλή παράλειψη ή άλλη μία ένδειξη για τη φημολογούμενη αποχώρηση από το κόμμα του Φώτη Κουβέλη;

 

Δ.Κ.

 

……………………………………….

 

„«Δεν είμαι άλλος»

 

Στη σκηνή του «Σταυρού του Νότου», όπου εμφανίζονται ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Γιάννης Κότσιρας και η Ρίτα Αντωνοπούλου, βρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με τη γυναίκα του και φίλους. Η παρουσία τους περνούσε απαρατήρητη, μέχρι που ο Θάνος Μικρούτσικος αφιέρωσε από σκηνή «στον Αλέξη και στην Περιστέρα», όπως είπε χαρακτηριστικά, το τραγούδι του «Δεν είμαι άλλος», διευκρινίζοντας ότι πάντα το συγκεκριμένο τραγούδι το αφιερώνει στη γυναίκα του, αλλά απόψε θα κάνει εξαίρεση, ζητώντας της μάλιστα την άδεια, καθώς βρισκόταν και η ίδια εκεί. Ο μουσικοσυνθέτης καταχειροκροτήθηκε από όλους.

 

ΧΡ.ΠΑΠ.

 

…………………………………………..

 

„Για τον Δημήτρη Γιωτόπουλο

 

Τελευταίο περί Δημήτρη Γιωτόπουλου που πέθανε το 1965. Ηταν φοιτητής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επικεφαλής κίνησης που εξέδιδε το περιοδικό «Αρχείο Μαρξισμού». Η πρώτη δίωξη εναντίον των Αρχειομαρξιστών έγινε από τη δικτατορία Θεοδώρου Παγκάλου. Από κομμουνιστής το 1920, ο Γιωτόπουλος, από το 1929 αρχίζει να δρα εναντίον του ΚΚΕ. Εδινε εντολές για ξυλοδαρμούς και λεηλασίες γραφείων. Ο Τρότσκι τού ζήτησε να σταματήσει η βία ως καθημερινή πρακτική και τον τοποθέτησε μέλος της Γραμματείας της Διεθνούς Αριστεράς Αντιπολίτευσης. Ο Γιωτόπουλος καθιέρωσε το ψευδώνυμο Βήτα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι μετά τον Τρότσκι. Το 1936 η δικτατορία του Μεταξά τον επικήρυξε για 500.000 δραχμές (!), ενώ το ποσό επικήρυξης του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη ήταν 100.000 δραχμές! Τότε διέφυγε στο Παρίσι και μετά πέρασε στην Ισπανία. Εκεί πήρε μέρος στον εμφύλιο στο πλευρό των Δημοκρατικών. Ο γιος του, Αλέξανδρος, ούτε τη θητεία του δεν υπηρέτησε…

 

Ν.Γ.

 

…………………………………………

 

„Η τελευταία πίτα;

 

Την πίτα του 2014 έκοψε χθες το ΠΑΣΟΚ. Η φωτογραφία μπορεί να αποκτήσει ιστορική αξία, καθώς μετά τις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ ενδέχεται είτε να μην υπάρχει είτε να αλλάξει ονομασία, π.χ. Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη…

 

Δ.Κ.

 

…………………………………………

 

„Εξοδος… ηρωική

 

Αν πιστέψουμε τον φιλοκυβερνητικό Τύπο, επίκειται η έξοδος της χώρας στις διεθνείς αγορές, αναμένεται το τέλος των Μνημονίων, ξεκινά η διανομή του «πρωτογενούς πλεονάσματος» στον λαό και προετοιμάζονται άλλα μαγικά που θα απογειώσουν τη δημοτικότητα του κ. Σαμαρά (και των μνημονιακών συνεταίρων του στην κυβέρνηση) και συνεπώς θα καμφθεί η επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήταν προκλητικό να ρωτήσουμε πώς θα γίνουν όλα αυτά; Ποιες δηλαδή συγκεκριμένες θεαματικές βελτιώσεις στα κατεστραμμένα οικονομικά μεγέθη θα πείσουν τις περίφημες αγορές να εμπιστευτούν τα ελληνικά ομόλογα και να στηρίξουν με άφθονο φτηνό χρήμα το απύθμενο απεχθές και επαχθές εθνικό μας χρέος;

 

Δ.Τ.

 

………………………………………..

 

Ευρωεκλογές

 

«Οι ευρωεκλογές μπορούν να συμβάλουν σε μια στροφή στον συσχετισμό προς όφελος του λαού, με ισχυρό ΚΚΕ για μια πραγματικά ισχυρή εργατική αντιπολίτευση», επισημαίνεται στη Διακήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για τις ευρωεκλογές. Στο ειδικό ένθετο που διανεμήθηκε με τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη», επισημαίνεται ότι «Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ τρομοκρατούν με το ψευτοδίλημμα ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην Ευρώπη» και ασκείται κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος «λόγω της θέσης του ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης συνειδητής εξαπάτησης», όπως και στο Σχέδιο Β’ του Αλ. Αλαβάνου και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Και καλεί «με την ψήφο στο ΚΚΕ να δυναμώσουμε τον αγώνα για μια Ελλάδα της λαϊκής ευημερίας». Ο Δ. Κουτσούμπας θα παρουσιάσει τις Θέσεις τη Δευτέρα και αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τις πρώτες υποψηφιότητες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

 

Φ.Π.

 

Scroll to top